ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Φορο – κυνηγητό στα ενοίκια μέσω… διαδικτύου: Φρένο στην «ασυδοσία» του Αirbnb θέλει να βάλει η κυβέρνηση

Τη δημιουργία μητρώου όπου θα εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι νοικιάζουν ακίνητα μέσω διαδικτυακών ιστότοπων δρομολογεί η κυβέρνηση, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή που οδηγεί σε απώλειες εσόδων οι οποίες υπολογίζονται περί τα 270 εκατ. ευρώ.
 
Κατ’ αυτό τον τρόπο θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων τους με εκείνα που διατηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης.
 
Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση βάζει σε κλοιό τις «γκρίζες» μισθώσεις κατοικιών ιδιωτών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, όπως η Airbnb και η Ηomeaway – με μία μέθοδο πολύ δημοφιλή στο εξωτερικό και στους τουρίστες που έρχονται για διακοπές στη χώρα.
 
Σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου όπου θα εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι νοικιάζουν διαμερίσματα με αυτόν τον τρόπο και η διασταύρωση των στοιχείων τους με εκείνα που διατηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης.
 
Τα ποσά του ενοικίου θα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολόγησης ενοικίων.
 
Επιπλέον, θα προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο σε κείνους που δεν θα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αλλά θα συνεχίζουν να νοικιάζουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας.
 
Παράλληλα, θα επιβληθεί ένα τέλος της τάξης του 3% για κάθε συναλλαγή μέσω της πλατφόρμας.
 
Στην Ελλάδα, τα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου ξεπερνούν τις 30.000 ενώ οι βίλες με σήμα του ΕΟΤ ξεπερνούν τις 6.000. Οι τιμές ενοικίασης ποικίλουν ανάλογα με το ακίνητο και την περιοχή που βρίσκεται.
 
Το νομικό πλαίσιο της ενοικίασης σπιτιών μέσω Airbnb στην Ελλάδα
 
Το διαδίκτυο και οι δυνατότητες που αυτό παρέχει στους χρήστες του, έχουν επαναπροσδιορίσει τα τελευταία χρόνια τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται συγκεκριμένες υπηρεσίες και ρυθμίζονται ορισμένες κοινωνικές, εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις. Μια τέτοια σχέση είναι και η εκμίσθωση (ενοικίαση) ακινήτων σε τρίτους για λίγες μέρες (σύμβαση βραχυχρόνιας μίσθωσης) , η οποία πλέον μπορεί να γίνει –χωρίς μεσάζοντες- από ιδιώτη σε ιδιώτη μέσω διαδικτύου. Διάφοροι ιστότοποι (με πιο δημοφιλή αυτόν της Airbnb) παρέχουν σήμερα αυτήν την δυνατότητα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο να τους χρησιμοποιούν, όταν ταξιδεύουν σε κάποια άλλη πόλη ή χώρα και χρειάζονται χώρο διαμονής. Στην ουσία, κάθε ιδιώτης έχει τη δυνατότητα να νοικιάζει το σπίτι του σε άλλους ακόμα και για λίγες ημέρες.
 
Το νομικό καθεστώς που ρυθμίζει τη συγκεκριμένη σχέση διαφέρει φυσικά από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος, για να είναι νόμιμη μία τέτοια εκμίσθωση θα έπρεπε να έχει χορηγηθεί στον ιδιώτη που νοικιάζει το σπίτι του, Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ως Τουριστικό Κατάλυμα από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού, κάτι που μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως δυσχερές. Ωστόσο, ο νόμος 4336/2015 (σελ. 935 του ΦΕΚ 94Α/2015) άλλαξε τα δεδομένα, καταργώντας, από 1η Νοεμβρίου 2015, την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4276/2014 (Α΄155) και την παρ. 7 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α΄118). Οι διατάξεις αυτές όριζαν πως «Ακίνητο που εκμισθώνεται για προσωρινή διαμονή του μισθωτή για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριάντα (30) ημερών θεωρείται τουριστικό κατάλυμα». Ως τουριστικό λοιπόν κατάλυμα και για τη νόμιμη εκμίσθωσή του, έπρεπε να έχει χορηγηθεί στον ιδιοκτήτη του Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ως Τουριστικό Κατάλυμα, ειδάλλως επιβάλλονταν τα ανάλογα πρόστιμα.
 
Η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει πια και ο καθένας πλέον ήταν ελεύθερος να νοικιάσει σε άλλον το σπίτι του –ακόμα και για διάστημα μικρότερο των 30 ημερών- χωρίς να χρειάζεται να έχει το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.
 
Από φορολογική σκοπιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούσαν να τα εκμισθώσουν έπρεπε να υποβάλλουν εμπρόθεσμα ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων της μισθώσεως αυτής στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr (και συγκεκριμένα στην επιλογή «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας»). Η μίσθωση αυτή δηλαδή, ελλείψει ειδικότερης ρύθμισης, αντιμετωπιζόταν και φορολογικά όπως κάθε αστική σύμβαση μίσθωσης κατοικίας. Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής είναι αλλοδαπός, ο οποίος δεν έχει υποχρέωση για Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, καταχωρίζεται στο σύστημα ο αριθμός διαβατηρίου, η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του και η χώρα προέλευσης του.

Αυτά βέβαια όλα όπως προαναφέραμε πρόκειται να αλλάξουν μετά από το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και την δημιουργία του μητρώου όσων νοικιάζουν σπίτια στο διαδίκτυο…

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.