ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΡΟΔΟΥ

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ TERRA SANCTA

σας προσκαλεί στο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΡΟΔΟΥ

1-8 Οκτωβρίου 2016

Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (πύλη Αγίου Αθανασίου) στη Χώρα της Ρόδου

Είσοδος ελεύθερη

 

Από 1 έως 8 Οκτωβρίου, θα λάβει χώρα στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο (πύλη Αγίου Αθανασίου) το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής 2016 το οποίο διοργανώνεται από την Κουστωδία των Αγίων Τόπων και την Καθολική Εκκλησία της Ρόδου.

 

Στην Ελλάδα οι ευκαιρίες να ακούσει κανείς τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου είναι λίγες και σπάνιες. Το εκκλησιαστικό όργανο που βρίσκεται στον Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ρόδου είναι το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο σε ναό στην Ελλάδα. Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 8:30 μ.μ. κατά τις ημέρες 1η, 2η, 4η, 6η, 8η Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλλιτέχνες από το εξωτερικό, την Ελλάδα καθώς και τη Ρόδο.

 

Στην εναρκτήρια συναυλία, που θα λάβει χώρα το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, φιλοξενείται η Δημοτική Χορωδία Ρόδου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή και τον Χρήστο Παρασκευόπουλο στο εκκλησιαστικό όργανο. Την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου είναι η σειρά της Δημοτικής Χορωδίας και Ορχήστρας του Δήμου Πεταλούδων υπό τη διεύθυνση της Φλώρας Πελεκάνου, που κατά τα προηγούμενα έτη είχε μεγάλη επιτυχία. Μια άλλη χορωδία θα εμφανιστεί την Τρίτη 4 Οκτωβρίου: οι Τραγουδιστές της Αγίας Καικιλίας υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Παρασκευόπουλου με τον Γιάννη Τρίμη στην τρομπέτα και τη Νατάσα Μπολάκη στο εκκλησιαστικό όργανο.

 

Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου & Μουσικής Ρόδου φιλοξενεί έναν οργανίστα διεθνούς  εμβέλειας: Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στο εκκλησιαστικό όργανο της εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου θα παίξει ο Ιταλός Mario Duella. Ο Mario Duella έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από χίλιες συναυλίες και έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο: Ευρώπη, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ, Νότια Αμερική, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Μεξικό. Η πρόσκληση του Mario Duella στη Ρόδο γίνεται δυνατή χάρη στην υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Τη συναυλία θα στολίσει με τη φωνή της η σοπράνο Ναταλί Ελευθερίου.

Στην τελευταία συναυλία του φεστιβάλ, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, θα συμμετάσχει ο βαρύτονος Ελπιδοφόρος Ραϊσάκης, συνοδευόμενος στο εκκλησιαστικό όργανο από τον Χρήστο Παρασκευόπουλο και τον Μιχάλη Κανταρίδη ως σόλο οργανίστα.

 

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου & Μουσικής Ρόδου λαμβάνει χώρα με διαφορετικά ονόματα από το 2009, τις ημέρες της εορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, καθηγητής εκκλησιαστικού οργάνου στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος» στην Αθήνα.

 

Για τρία χρόνια το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου & Μουσικής Ρόδου έχει γίνει μέρος της ευρύτερου Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Terra Sancta (www.tsorganfestival.org), που διοργανώνεται επίσης από την Κουστωδία των Αγίων Τόπων στις εκκλησίες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Terra Sancta θέλει να δώσει σε όλους την ευκαιρία να ακούσουν τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου, που διαφορετικά θα μπορούσαν να ακούσουν μόνο κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας σε ορισμένες εκκλησίες. Οι Φραγκισκανοί Αδελφοί έχουν παρουσία στη Ρόδο και την Κω εδώ και αιώνες πραγματοποιώντας αγαθοεργές, εκκλησιαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπέρ του τοπικού πληθυσμού και κατά τους τελευταίους μήνες υπέρ των προσφύγων.

 

 

Επικοινωνία:

Κουστωδία των Αγίων Τόπων – Καθολική Εκκλησία της Ρόδου

Εκκλησία της «Σάντα Μαρία», οδός Καθοπούλη 45, Ρόδος

 

Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής Ρόδου

Χρήστος Παρασκευόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής

www.chrisparaskevopoulos.gr

[email protected]

 

Φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου Terra Sancta:

www.tsorganfestival.org

[email protected]

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.