ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Φανάρια για… smartphones στην Ολλανδία! (pic)

Φανάρια για τους πεζούς που είναι εθισμένοι στα smartphones τους και δεν σηκώνουν το βλέμμα τους από το πεζοδρόμιο δημιουργήθηκαν στην Ολλανδία.

Η ιδέα «γεννήθηκε» στην πόλη Bodegraven και είναι εξαιρετικά απλή: πρόκειται για λωρίδες LED που εγκαθίστανται στο πεζοδρόμιο και αλλάζουν χρώμα ανάλογα με αυτό του φαναριού στις διαβάσεις πεζών.

  

Ο στόχος είναι να πιάσουν το βλέμμα των πεζών που είναι… χαμένοι στην οθόνη του κινητού τους τηλεφώνου και να τους οδηγήσει να διασχίσουν τη διάβαση με ασφάλεια, αφού η φωτεινή λωρίδα αλλάζει χρώμα από πράσινο σε κόκκινο και αντίστροφα.

Το σύστημα αυτό ονομάζεται +Lichtlijn και δημιουργήθηκε από την εταιρεία HIG Traffic Systems, ωστόσο βρίσκεται στο στόχαστρο κριτικής από την ολλανδική Ένωση Οδικής Ασφάλειας.

«Δεν νομίζουμε ότι είναι καλή ιδέα να βοηθήσεις τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων να συνεχίσουν να έχουν το βλέμμα τους στα τηλέφωνα», είπε ένας υπεύθυνος της Ένωσης και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να μην έχουν ιδέα για την κυκλοφορία γύρω τους, ακόμη και όταν περπατάνε στο πεζοδρόμιο. Πρέπει πάντοτε να κοιτούν γύρω τους και να ξέρουν με ασφάλεια εάν τα αυτοκίνητα και οι οδηγοί τους σταματούν στα κόκκινα φανάρια και τις διαβάσεις».

Η εταιρεία, πάντως, δεν πτοείται και σχεδιάζει να προχωρήσει σε… μαζική παραγωγή της εφεύρεσής της.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.