ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Έχει… δρόμο ακόμα: Ο Φελπς απλώς ισοφάρισε ένα ρεκόρ 2.000 ετών στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Κι όμως, ο Μάικλ Φελπς δεν είναι ο απόλυτος ρέκορντμαν των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την ακρίβεια, με την επίδοσή του στο Ρίο, ισοφάρισε το ρεκόρ όλων των εποχών, το οποίο κρατά… 2.000 χρόνια!

Οι ιστορικοί και οι στατιστικολόγοι καταγράφουν τον Λεωνίδα τον Ρόδιο ως απόλυτο ρέκορντμαν, από τους Αγώνες της αρχαιότητας. Ο Λεωνίδας (από τη Ρόδο) κέρδισε 12 ολυμπιακούς τίτλους σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις: 164, 160, 156 και 152 π.Χ. Τόσους τίτλους έχει κερδίσει και ο Φελπς, αν αφαιρέσει κάποιος τα μετάλλια από τις σκυταλοδρομίες – που δεν υπήρχαν στην αρχαιότητα – και κρατήσει μόνο τα ατομικά αγωνίσματα. Έτσι, εάν καταφέρει ο Φελπς και κερδίσει την κούρσα στα 200 μ. μικτής, μόνο τότε θα έχει ξεπεράσει τον αρχαίο θρύλο Λεωνίδα! 

Μία σημαντική διαφορά επίσης, εκτός από τις σκυταλοδρομίες, είναι το γεγονός ότι η κολύμβηση δεν υπήρχε στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Λεωνίδας είχε κερδίσει τους τίτλους του στο στίβο (στάδιον, δίαυλος και «κούρσα οπλιτών») και συγκεκριμένα σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα – έναντι πέντε του Φελπς. Το «στάδιον» ήταν μια κούρσα περίπου 200 μ. και ο «δίαυλος» 400 μ., ενώ η κούρσα των οπλιτών ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση, αφού οι αθλητές έτρεχαν με πλήρη στρατιωτική εξάρτυση (κράνος, πανοπλία, ασπίδα κτλ.) και άρα μεγάλο πρόσθετο βάρος, οπότε μεγαλύτερη σημασία είχε η αντοχή παρά η ταχύτητα.

Ο Λεωνίδας εξάλλου είχε κερδίσει τους τελευταίους τίτλους του στην ηλικία των 36 ετών, κάτι που έμοιαζε αδύνατο την εποχή εκείνη. Δεν είχε σπόνσορες και δεν έκανε… βεντούζες. Επίσης, δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει την επίδοση του συναθλητή του από τις ΗΠΑ…

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.