ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Έτσι ξεγέλασε τις αρχές ο Σνόουντεν! Ζούσε με πρόσφυγες σε φτωχογειτονιές του Χονγκ Κονγκ

Είναι γνωστό πως ο Έντουαρντ Σνόουντεν βοηθήθηκε από πρόσφυγες ενώ κρυβόταν στο Χονγκ Κονγκ. Όταν διέφυγε από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον 4 αιτούντες άσυλο πήραν το “βαθύ λαρύγγι” της NSA στα σπίτια τους.

Αυτό κατά τα πρώτα στάδια και ενώ ο Έντουαρντ Σνόουντεν δημοσιοποιούσε πολύ διαβαθμισμένες πληροφορίες στο κοινό, αποκαλύπτοντας σε όλο τον κόσμο το πρόγραμμα κατασκοπείας του μυστικοπαθή οργανισμού των ΗΠΑ το 2013. Οι οικογένειες αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να πουν την καθηλωτική ιστορία για το πώς κατάφεραν να κρύψουν τον πιο καταζητούμενο άνθρωπο στον κόσμο όπως δήλωσε η 42χρονη Vanessa Mae Bondalian Rodel στους New York Times.

Το μικροσκοπικό διαμέρισμα της Rodel όπου ζούσε με την ενός έτους κορούλα της έγινε κρησφύγετο του Σνόουντεν. Στις δύο εβδομάδες που πέρασε στο Χονγκ Κονγκ άλλαξε διευθύνσεις 3 φορές και έμενε σε φτωχογειτονιές όπου τα σπίτια είναι μικροσκοπικά και δεν γίνονται κρατικοί έλεγχοι. Ήταν με άλλα λόγια η τέλεια κρυψώνα.

Ο δικηγόρος του Σνόουντεν Robert Tibbo λέει στους πρόσφυγες πελάτες του πως με τη δημοσιοποίηση της ιστορίας τους ίσως η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να αναλάβει δράση για τις υποθέσεις τους. Αποτελούν τμήμα μιας ομάδας 11.000 ξένων που περιμένουν να διευθετηθούν οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

Ο Σνόουντεν πίστευε ότι θα καταλάβαιναν τη σοβαρότητα της κατάστασής του και αυτός είναι ο λόγος που στράφηκε στους πρόσφυγες για βοήθεια. “Η πρώτη μου εντύπωση από το πρόσωπό του ήταν πως είναι ανήσυχος και φοβισμένος”, θυμάται η Rodel. O Σνόουντεν πήρε το δωμάτιό της και η Rodel έμενε με την κορούλα της στον μοναδικό άλλο χώρο του διαμερίσματος. Δεν μπορούσε να βγει έξω και καθόταν νυχθημερόν μπροστά από τον υπολογιστή του. Είχε πρόσβαση στο ίντερνετ από μια αυτοσχέδια συσκευή καθώς δεν υπήρχε δίκτυο. “Θεέ μου, είναι απίστευτο. Ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο είναι στο σπίτι μου”, θυμάται η Rodel.

Κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων παραμονής του στο Χονγκ Κονγκ πέρασε μια νύχτα στο διαμέρισμα του 44χρονου Ajith Pushpakumara και 3 μέρες στο διαμέρισμα του Supun Thilina Kellapatha, που ζούσε με τη γυναίκα του και το μωρό του. Όλοι τους θυμούνται κουρασμένο τον Έντουαρντ Σνόουντεν, αλλά εξαιρετικά ευγενικό.

newsit.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.