ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Εθελοντές: Οι αθόρυβοι “εργάτες” του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τέσσερις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθωνιου της Αθήνας η ERGO Marathon EXPO ανοίγει τις πύλες της στο κλειστό του Tae Kwon Do για όλους τους φίλους του αθλητισμού.

Για 10η συνεχόμενη χρονιά η ERGO Marathon EXPO από την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου μέχρι και το Σάββατο (11/11) θα αποτελέσει ένα μεγάλο αθλητικό και εμπορικό φεστιβάλ. Η έκθεση του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών κόντρα στις οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες κάθε χρόνο μεγαλώνει και προσφέρει ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες τόσο στους εκθέτες όσο και στους επισκέπτες της.

Τι θα βρει κανείς στη φετινή ERGO Marathon EXPO; Πρόκειται για μία έκθεση για τον Αθλητισμό, τον Τουρισμό και την Υγεία η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 150 εκθέτες. Στα περίπτερα της έκθεσης θα μπορεί κανείς να ενημερωθεί για όλα όσα αφορούν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ενώ φυσικά θα υπάρχουν και περίπτερα άλλων Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμου.

Όπως είναι φυσικό από μία τέτοια έκθεση δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν όλα τα νέα αθλητικά και κυρίως δρομικά είδη. Οι επισκέπτες πέρα από το να δουν και να ενημερωθούν για όλα τα νέα προϊόντα θα μπορούν να εκμεταλλευτούν όλες τις προσφορές που θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο όσους θα παρευρεθούν στην έκθεση. Επιπρόσθετα θα μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να δοκιμάσει όλα τα νέα συμπληρώματα και είδη αθλητικής διατροφής καθώς και να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν σε αυτά.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει και στον αθλητικό τουρισμό, αφού οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν ξεχωριστά αθλητικά τουριστικά πακέτα, που προσφέρουν τα Ταξιδιωτικά Γραφεία σε ειδικές τιμές. Οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν προσφορές για όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο συνδυάζοντας τη συμμετοχή ή παρακολούθηση αθλητικών διοργανώσεων και δραστηριοτήτων με την επίσκεψη σε ονειρεμένους προορισμούς ανά τον κόσμο.

Παράλληλα με την έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να μετέχουν σε παράλληλες εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν ενημερωτικά σεμινάρια & να ανακυκλώσουν τα παλιά αθλητικά τους παπούτσια με φιλανθρωπικό σκοπό. Φυσικά, από την ERGO Marathon EXPO δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι μεγάλοι χορηγοί του 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους αλλά και διάφορα δώρα που είναι ενδιαφέροντα και χρήσιμα για δρομείς και επισκέπτες.

Ωράριο Λειτουργίας

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου : 13.00 – 20.00

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου : 10.00 – 20.00

Σάββατο 11 Νοεμβρίου : 10.00 – 20.00

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

https://www.youtube.com/watch?v=6eFKQhIZS3w

Ο Ευγένιος Βασιλικός μιλά για τα οφέλη του Αυθεντικού Μαραθωνιου


O Ευγένιος Βασιλικός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, μιλά για τα οφέλη του Αυθεντικού Μαραθωνίου στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων στην Αθήνα, αναφέρεται στις ενέργειες της Ενωσης για να προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο προσφορών στους δρομείς και πιστεύει ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων, το μέλλον του Μαραθωνίου είναι λαμπρό.

SPECIAL OLYMPICS

Τα παιδιά και τα Special Olympics γιγαντώνουν τον “Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας”

Χιλιάδες παιδιά και αθλητές των Special Olympics θα τρέξουν στο πλαίσιο του 35ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας επιβεβαιώνοντας την κοινωνική προσφορά της διοργάνωσης.

Ο ΑΜΑ δεν απευθύνεται μόνο στους μεγάλους αλλά και στους μικρούς και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το καταλάβει κανείς κατά μήκος όλης της αυθεντικής διαδρομής του αγώνα. Χιλιάδες παιδιά θα τρέξουν παράλληλα χρονικά με τους δρομείς της κλασικής διαδρομής.

Σε επτά Δήμους της Αττικής και σε συνεργασία πάντοτε με τον ΣΕΓΑΣ οι μικροί φίλοι του αθλητισμού θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν σε οχτώ σημεία της διαδρομής. Οι Δήμοι που συμμετέχουν είναι: Μαραθώνας/Νέα Μάκρη, Ραφήνα/Πικέρμι, Σπάτα/Αρτέμιδα, Παλλήνη, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Φιλοθέη/Ψυχικό, ενώ κάθε χρόνο ξεχωριστή είναι η στιγμή που περισσότερα από 1.000 παιδιά τερματίζουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο δεχόμενα το χειροκρότημα όλων όσο βρίσκονται στην κερκίδα.

Οι οκτώ αγώνες θα ξεκινήσουν από τις 9.15 και θα έχουν ολοκληρωθεί περίπου 15 λεπτά πριν την διέλευση του πρώτου Μαραθωνοδρόμου από εκείνο το σημείο, ενώ ο αγώνας δρόμου 1.200μ. με τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο θα ξεκινήσει στις 10.25. στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα θα ξεκινήσει ο αγώνας των Special Olympics. Για μία ακόμη χρονιά εκατοντάδες παιδιά αθλητές και αθλήτριες των Special Olympics Hellas, μαθητές Ειδικών Σχολείων και Φορέων Ειδικής Αγωγής μαζί με τους προπονητές, τους εθελοντές-δρομείς των Special Olympics Hellas θα τρέξουν τη διαδρομή των 1.200μ κερδίζοντας το πιο ζεστό χειροκρότημα όλων.

Τόσο οι αγώνες των μικρών παιδιών όσο και εκείνοι των Special Olympics αποδεικνύουν περίτρανα και την κοινωνική προσφορά του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Φέρνει τα μικρά παιδιά ακόμα πιο κοντά στον αθλητισμό και παράλληλα “χτίζει” τους πρωταθλητές του αύριο. Σε μία χώρα η οποία μαστίζεται από την παιδική παχυσαρκία ο αθλητισμός σε συνδυασμό με τον υγιεινό τρόπο ζωής αποτελούν την καλύτερη λύση στο πρόβλημα και οι αγώνες δρόμου 1.200μ. που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του 35ου ΑΜΑ αποτελούν μία εξαιρετική αφορμή για να έρθουν τα μικρά παιδιά ακόμα πιο κοντά στον αθλητισμό.

Την ίδια ώρα οι αγώνες των Special Olympics αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ήρωες της ζωής να κερδίσουν το χειροκρότημα που τους ανήκει. Το χαμόγελό τους όταν τερματίζουν είναι δίχως αμφιβολία το καλύτερο δώρο για όσους είχαν την ιδέα για την ένταξη του συγκεκριμένου αγώνα στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Οι παιδικοί αγώνες των 1.200μ. φέρουν το όνομα της Εθνικής Τράπεζας η οποία αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή τους για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Πέρα από τη συμμετοχή με τη δική της ομάδα στα δρομικά αγωνίσματα των μεγαλύτερων η Εθνική Τράπεζα για μία ακόμα φορά βρίσκεται δίπλα στα μικρά παιδιά στηρίζοντας τον αγώνα τους.

BERIOS

Ιστορίες Δρομέων. Ένας πολιτικός μηχανικός στην Αυθεντική διαδρομή

«Δύναμη ψυχής…», μπορεί να είναι χιλιοειπωμένο, αλλά όταν μαθαίνεις ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, όπως ο 56χρονος σήμερα Νίκος Μπέριος δεν μπορεί να μη φέρεις στο νου σου την έκφραση αυτή.

Ο πρώην αθλητής του χάντμπολ -που έπαιξε στον Ιωνικό- είχε πάντα στο μυαλό του να τρέξει στην αυθεντική διαδρομή. Τον τραβούσε το τρέξιμο και το γεγονός ότι το έκανε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. «Ήταν μια πρόκληση για μένα, να ζήσω τα συναισθήματα μετέχοντας στον μαραθώνιο της Αθήνας. Το ξεκίνημα όμως ήταν λίγο απότομο. Το 2006 αποφάσισα να αγωνιστώ μόλις μία εβδομάδα πριν και χωρίς προπόνηση. Πήρα αριθμό και ρούχα και ήμουν έτοιμος. Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου όμως με έκαναν ν’ αλλάξω γνώμη λέγοντάς μου ουσιαστικά πως δεν ήταν δυνατόν να τρέξω 42.195μ., χωρίς προετοιμασία», μας λέει ο πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, ο οποίος είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, δύο γιους 25 και 23 ετών και μια κόρη 18 ετών.

«Είχα πάει όμως στον αγώνα και παρακολούθησα τους δύο πρώτους, που ήταν Κενυάτες που πέρασαν μπροστά μου σαν άνεμος και η εικόνα αυτή, του αέρινου τρεξίματός τους, με έκανε να λέω ότι θα το κάνω και εγώ. Ετσι, το 2007 άρχισα να προπονούμε, όχι όμως σοβαρά και την Κυριακή του αγώνα η οικογένειά μου νόμιζε πως θα πάει στο κτίριο στη Μεσογείων που δουλεύω, γιατί εργαζόμουν και τις Κυριακές, αλλά εγώ πήγα στο Μαραθώνα και στην εκκίνηση! Μετά το 20ο χιλιόμετρο ήμουν έτοιμος να εγκαταλείψω. Άρχισαν οι κράμπες. Ένας αθλητής σταμάτησε για λίγο και μου είπε. Μην το βάλεις κάτω. Όταν φθάσεις στο Καλλιμάρμαρο στάδιο το τι θα αισθανθείς δεν περιγράφεται. Δεν ξέρω, ήταν σαν να μου έδιναν δύναμη τα λόγια του. Προσπάθησα να συνεχίσω και σταδιακά κατάφερα να τερματίσω. Πραγματικά η αίσθηση που έχεις όταν μπαίνεις στο Παναθηναϊκό στάδιο δεν περιγράφεται σε χαρτί», θυμάται ο κ. Μπέριος.

Για τον ίδιο το «νερό είχε μπει στο αυλάκι». Είχε στόχο κάθε χρόνο να μετέχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, όμως το 2011 ήρθε η γνωριμία με τη Μαρία Πολύζου. «Με μεταμόρφωσε. Εκτός από το μαραθώνιο της Αθήνας είχε τρέξει και μια φορά στη Βοστόνη γιατί ήταν το όνειρό μου. Έκανα το ατομικό μου ρεκόρ 3 ώρες 52 λεπτά. Η Μαρία με ρώτησε τι θέλω και εγώ της είχα πει να τρέξω ένα λεπτό κάτω από το ρεκόρ μου. Αυτό που ντρέπεσαι να πεις θέλω, αυτό το χρόνο, μου είπε. Κάτω από 3:30 της απάντησα. Το 2011 έτρεξα την Αυθεντική διαδρομή σε 3:26.00!».

Τώρα πια ο κ. Μπέριος κάνει φυσικά εντατικές προπονήσεις και τρέχει σε πολλούς μαραθωνίους στον κόσμο. Πέρσι μετείχε και πάλι στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, που τον έχει πάντα στο πρόγραμμά του, αλλά μετά πήρε μέρος στους Μαραθωνίους Ν. Υόρκη, Ντουμπάι, Τόκιο, Λονδίνο και πρόσφατα στο Σικάγο. «Ηθελα να μετάσχω στο six majors για να πάρω το εξαπλό μετάλλιο», καταλήγει, ενώ θέλοντας να στείλει και το δικό του μήνυμα τονίζει: «Δεν θα συμβούλευα χωρίς προπόνηση να τρέξει κάποιος μαραθώνιο, αλλά σίγουρα αν έχει θέληση και πίστη μπορεί. Και εμένα η πίστη με έκανε να τερματίσω τον Αυθεντικό Μαραθώνιο».

EKKINHSH PALIAA

Αναδρομή. 26 ημέρες μέχρι την εκκίνηση του 35ου Α.Μ.Α.


Με την ευκαιρία της 35χρονης πορείας του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών, σας παρουσιάζουμε για τις επόμενες ημέρες σε αντίστροφη μέτρηση, κάθε μέρα και μια χρονιά, την ιστορική διαδρομή του, μέχρι την εκκίνηση του φετινού 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

1992, 18 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, το 1992, πραγματοποιήθηκε ο 10ος Διεθνής Μαραθώνιος Ειρήνης Αθηνών, και ήταν μια σημαντική επέτειος για το δρομικό κίνημα, καθώς σηματοδότησε το αυξημένο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους δρομείς, αλλά και τη διαρκή βελτίωση στην ίδια τη διοργάνωση.

Συμμετείχαν συνολικά 1.240 δρομείς, από τους οποίους τερμάτισαν πρώτοι ο Χρήστος Ντούμας (2:31:15) και η Γιαπωνέζα Reiko Hirosawa (3:05:24). Πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια ήταν η Κλαίρη Σταυροπούλου (3:14:12).

Η Reiko Hirosawa δήλωσε πως «είναι όνειρο κάθε μαραθωνοδρόμου να τρέξει στην κλασική διαδρομή», ενώ η συμμετοχή της στον αγώνα ήταν βραβείο που κέρδισε σε διαγωνισμό της χώρας της. Ο Χρήστος Ντούμας θεώρησε τον αγώνα μια καλή ευκαιρία για προπόνηση και ενώ τον εμψύχωνε ο νικητής του 1991 Θόδωρος Φωτόπουλος όχι μόνο συνέχισε αλλά και κέρδισε ενώ ο Φωτόπουλος εγκατέλειψε.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.