ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Πρόγνωση καιρού Ιανουάριος: Έρχεται το χιονοφαινόμενο «Aegean Effect Snow» – Τι είναι και πού θα χτυπήσει

Τι καιρό θα κάνει μέχρι τέλος Ιανουαρίου; Πότε έρχεται το χιονοφαινόμενο «Aegean Effect Snow»;

Ο χιονιάς «THE BIG ONE» ονομάστηκε έτσι, διότι θα έχει διάρκεια και θα στέλνει πολλά χιόνια ως τα τέλη Ιανουαρίου σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Σε ένα κύμα του χιονιά αυτού μεταξύ 23-26 Ιανουαρίου, το Greek-Weather.Org προβλέπει πως θα σημειωθεί το χιονοφαινόμενο Aegean Effect Snow. Το συγκεκριμένο φαινόμενο σημειώνεται όταν εγκλωβίζεται ψύχος σε συνδυασμό με πυκνά χιόνια σε όλο το Αιγαίο πέλαγος.

 Σε περίπτωση ενός τέτοιου φαινομένου, πυκνά χιόνια και χιονοθύελλες, σημειώνονται στη νότια Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και κυρίως την Εύβοια, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά ακόμα και νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου καθώς και περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Πελοποννήοσυ.Μάλιστα το φαινόμενο Aegean Effect Snow όταν σημειώνεται μέσα στο Αιγαίο, κρατάει τουλάχιστον για 3-4 ημέρες, δίνοντας χιόνια ακόμα και μέσα στην Αθήνα και τον Πειραιά με στρώσιμο επισημαίνει το Greek-Weather.Org.

Η πρόβλεψη της γνωστής ιστοσελίδας κάνει λόγο για δημιουργία του φαινομένου αυτού μεταξύ 23-26 Ιανουαρίου πάνω από το Αιγαίο πέλαγος, με θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους ως και 9-10 μποφόρ.

Μεγάλη υποψηφιότητα για πυκνά χιόνια υπό αυτό το πιθανό σενάριο, θέτει όλη η Αθήνα και ο νομός Αττικής, ιδιαίτερα η Εύβοια, ακόμα και νησιά των Κυκλάδων ως και πεδινά τμήματα της βόρειας, βορειοδυτικής Κρήτης.

Το Aegean Effect Snow θα είναι κομμάτι του μεγάλου χιονιά »THE BIG ONE»’ ή »THE BIG ONE 2» καθώς θα αποτελέσει το δεύτερο και ίσως και σφοδρότερο κύμα χιονιά από το πρώτο.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου, της Στερεάς και της Θεσσαλίας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες (κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα) της κεντρικής και νότιας χώρας. Βαθμιαία και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νοτιά.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα νοτιά. Παγετός το πρωί στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Βαθμιαία τα χιόνια θα περιοριστούν στα ορεινά-ημιορεινά.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον ένα) έως 07 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά άλλα και στα πεδινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς τις πρωινές ώρες. Καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα των νοτιότερων περιοχών. Τα φαινόμενα τα όποια θα είναι κατά τόπους πρόσκαιρα έντονα, βαθμιαία από το απόγευμα και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα των νοτιότερων περιοχών. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους πρόσκαιρα έντονα, βαθμιαία από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα βαθμιαία από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς κελσίου .

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές, καταιγίδες στις νοτιότερες περιοχές και χιόνια στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους έντονα .

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα νοτιά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατή τόπους έντονα από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 04 εως 09 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Βαθμιαία τα χιόνια θα περιοριστούν στα γύρω ορεινά-ημιορεινά.

Άνεμοι: Ανατολικοί και βαθμιαία από το απόγευμα βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 06 βαθμούς κελσίου.

fimes.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.