ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Έρχεται το… χάπι της γυμναστικής: Τι είναι και πως βοηθά να αποκτήσετε το καλογυμνασμένο κορμί που πάντα θέλατε!

Τι θα λέγατε αν σας λέγαμε ότι θα μπορούσατε να χωρέσετε όλα τα οφέλη της άσκησης σε ένα μικρό χάπι;

Ακούγεται μάλλον δελεαστικό για όσους δεν είναι λάτρεις του γυμναστηρίου ή τουλάχιστον δεν έχουν χρόνο για να αθληθούν.

Μπορεί το παραπάνω να φαντάζει σαν σενάριο επιστημονική φαντασίας, ωστόσο η αλήθεια είναι πως επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζουν τα πρώτα «χάπια γυμναστικής».

Επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν “χάπια γυμναστικής” με καλές προοπτικές, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Trends in Pharmacological Sciences και Journal of Cell Metabolism. Ωστόσο, ο Ismail Laher, καθηγητής Αναισθησιολογίας, Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο British Columbia στον Καναδά, σπεύδει να διευκρινίσει: “Ο καθένας ψάχνει για ένα χάπι για να αντικαταστήσει την σωματική άσκηση, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί… Το νέο χάπι δεν πρόκειται να μετατρέψει ένα άτομο του καναπέ σε Σβαρτζενέγκερ”.

34632.jpg

Τα λεγόμενα και “χάπια γυμναστικής” γίνονται από χημικές ενώσεις οι οποίες έχει αποδειχθεί -κυρίως σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα- ότι μπορούν να μιμηθούν μία ή περισσότερες από τις επιδράσεις της σωματικής άσκησης, όπως η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, ο σχηματισμός νέων μιτοχονδρίων σε κύτταρα, ή η αύξηση της ικανότητας του σώματος για άσκηση. “Θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει για την σωματική σας άσκηση πολύ πιο γρήγορα”, λέει ο Laher.

Αλλά κανένα χάπι μπορεί να αναπαράγει κάθε όφελος της γυμναστικής για το σώμα. Το να πάρετε ένα χάπι γυμναστικής δεν θα σας γεμίσει με ενδορφίνες, για παράδειγμα, ενώ, επίσης, θα κάνει και τα οστά σας ισχυρότερα, ή θα επιταχύνει τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών σας και θα αυξήσει στον καρδιακό σας ρυθμό (…) Είναι, απλά, ένα πολύ μικρό ‘κομμάτι από την πίτα’”, υποστηρίζει. Αυτό που όντως μπορεί να κάνει ένα χάπι γυμναστικής σε μεγάλο βαθμό εντοπίζεται στους μυς.

www.kontranews.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.