ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Έρχεται «σεισμός» στο ποδόσφαιρο

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τότε που εκδικάστηκε η υπόθεση Μποσμάν. Μια υπόθεση που άλλαξε ριζικά τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Κάτι ανάλογο επιχειρεί να κάνει και τώρα η Fifpro, η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών, που κινείται νομικά εναντίον της FIFA με την ελπίδα να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι μεταγραφές των ποδοσφαιριστών.

Το απόγευμα της Παρασκευής θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο μια αγωγή που θα ζητά να τροποποιηθεί το σύστημα των μεταγραφών και να αποκτήσουν οι παίκτες περισσότερα δικαιώματα.

Με λίγα λόγια η Fifpro ζητά όλα τα συμβόλαια να έχουν μάξιμουμ διάρκεια τεσσάρων ετών και μετά τα τα δύο χρόνια οι ποδοσφαιριστές να μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο του συμβολαίου τους χωρίς να υπάρχουν οι ρήτρες που βάζουν οι ομάδες.

Οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα θα έχει ανάλογη επίδραση στο ποδόσφαιρο με αυτή που είχε ο νόμος Μποσμάν και θα μπει ένα τέλος στο τρόπο που διεξάγεται το μεταγραφικό παζάρι, που δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα των ποδοσφαιριστών, του κόσμου και των ομάδων.

Στη ίδια αγωγή περιλαμβάνεται και ρύθμιση για την ανώτερο ποσοστό που μπορούν να έχουν οι ατζέντηδες από μία μεταγραφή.

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δικαιώσει τους ποδοσφαιριστές αλλά η απόφαση αυτή δεν αναμένεται πριν περάσουν τουλάχιστον δέκα μήνες ενώ για να μπορέσουν οι αλλαγές να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη θα χρειαστούν άλλα ένα με δύο χρόνια. Άρα μιλάμε για κάτι που θα δούμε από το 2018.

sport-fm.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.