ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ερωτήσεις και απαντήσεις από τον Άκη Τσελέντη για τον σεισμό

Ειδικό βάρος έχουν αναμφισβήτητα τα όσα πιστεύει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, ο οποίος ανακοίνωσε τα εξής στα Social Media:

Πιθανές εύλογες ερωτήσεις
1. Ηταν ο κύριος ως σεισμός; Κατά μεγάλη πιθανότητα ναι . 
2. Αναμενουμε μετασεισμούς και για πόσο καιρό; Η μετασεισμική ακολουθία είναι πολύ έντονη και αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρις στιγμής οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού έχουν καταγράψει περισσότερους απο 200 μετασεισμούς 15 απο τους οποίους είναι μαγαλύτεροι του 4.
3. Πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ένας μετασεισμός; Δυστυχώς λόγου του μεγάλου μεγέθους (6.5-6.6 αναθεωρημένο) εν δυνάμει μπορούμε να έχουμε μετασεισμό ακόμα και μεγαλύτερο του 6.
4. Να μπω σπίτι απόψε; Αν το σπίτη σου είναι φτιαγμένο με τον Νέο Αντισεισμικό να μπεις (αν δεν έχει ρωγμές), αν είναι με παλιότερο Αντισεισμικό ρώτα κάποιο απο το κλιμάκιο μηχανικών του ΟΑΣΠ αν είναι απο τα παλιά πέτρινα ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΟ.
5. Έγινε Τσουνάμι να κάνω μπάνιο. Να κάνεις, η πιθανότητα να δημιουργηθεί τσουνάμι απο κάποιο μετασεισμό είναι πολύ μικρή. Αν είσαι στην ακτή και καταλάβεις σεισμό η δεις τα νερά να “τραβιούνται” πήγαινε προς κάποιο κοντινό ύψωμα.
6. Να συνεχίσω τις διακοπές μου; Όπως νιώθεις.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιός έδωσε την άδεια να λειτουργεί το ερείπιο bar οπου χάθηκαν δυο ζωές; Τέτοια οικήματα στα πλαίσια της θερινής “αρπαχτής” όπου προσέρχεται κυρίως νεολαία είναι σε όλα τα νησιά. Εδώ δε πρέπει να επέμβει εισαγγελέας η μόνο να κυνηγάμε την επιστημονική κοινότητα

Ποιο κάτω φαίνεται το σεισμογόνο ρήγμα και το επίκεντρο (αστέρι) καθώς και προηγούμενοι σεισμοί:

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.