ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Eπιτέλους μια καλή είδηση – Εγκρίθηκε η χαλάρωση των capital controls από την ΕΚΤ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Mια καλή είδηση αν και αναμενόμενη έρχεται εν μέσω θέρους να δώσει προσδοκίες για την ελληνική οικονομία (σε συνδυασμό με ότι συνέβη στην Τουρκία ίσως τελικά να γίνει το πολυπόθητο restart) και είναι η χαλάρωση των capital controls η οποία εγκρίθηκε και τυπικά από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 
 
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών για την άρση συγκεκριμένων περιορισμών, στη βάση σχετικού αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος η ΕΚΤ την έκανε αποδεκτή και σίγουρα η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία αλλά και η έντονη λεκτική προς το παρόν υποστήριξη των ΗΠΑ για δευθέτηση όλων των ζητημάτων και ειδικότερα του ελληνικού χρέους άμεσα, ώστε να αναπτυχθεί και πάλι μετά απο επτά χρόνια η ελληνική οικονομία, έπαιξαν σημαντικό ρόλο.
 
Το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η οποία, υπαρχουν πιθανότητες να γίνει ακόμη και σήμερα, Παρασκευή.
 
Οι επτά αλλαγές
 
-Απελευθέρωση χωρίς όριο της ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
 
– Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων
 
– Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
 
– Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
 
– Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη είναι το σημερινό όριο) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).
 
– Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών διεθνών ιστοσελίδων, του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών.
 
– Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
 
Βέβαια απ’ολα αυτά το σημαντικότερο είναι το πρώτο. Το νεό χρήμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.Ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής αυτό είναι σωτήριο καθώς θα μπορούν να φέρουν και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά τους.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.