ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ

Ρόδος, 19 Δεκεμβρίου 2016

Αρ.Πρωτ. 2950/Α1/2

 

Προς: Πρόεδρο Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Αλέξη Τσίπρα

Κοιν: Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης ΝΔ, κ. Κ. Μητσοτάκη

Πρόεδρο Χ.Α., κ. Μιχαλολιάκο

Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ, κα. Φ. Γεννηματά

 Γ.Γ. ΚΚΕ, κ. Δ. Κουτσούμπα

Πρόεδρο ΠΟΤΑΜΙ, κ. Σ.Θεοδωράκη

Πρόεδρο ΑΝΕΛ και Υπουργό Εθνικής Αμύνης, κ. Π. Καμμένο

Πρόεδρο ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, κ. Β. Λεβέντη

Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ν. Σαντορινιό

Βουλευτές Δωδεκανήσου           

 

 

ΘΕΜΑ: ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ Φ.Π.Α.

 

 

 Αξιότιμε κΠρόεδρε,

  

Σήμερα το πρωί καταθέσατε τροπολογία – προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου « Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη – Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις» σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται για το έτος 2017 η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. ( κατά 30%) στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου  ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη ημών και των κατοίκων των δύο νησιών μας.

Σε πρόσφατη επίσκεψή σας στη Νίσυρο, την περασμένη Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016, δεσμευθήκατε τόσο εσείς όσο και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κος Πάνος Καμμένος για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε όλο το Αιγαίο και την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών στα νησιά της Δωδεκανήσου όπου και είχε αυξηθεί.  Σε ερωτήματα των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων του Νομού μας, προς εσάς και τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, απαντήσατε ότι «Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, θα ισχύσει για όλα τα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου» συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου. 

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κου Γ.Χατζημάρκου, «αν και η Ρόδος περιλαμβάνεται στα νησιά όπου θα ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ», χαρακτηριστικά απαντήσατε « Γιατί; Η Ρόδος δεν είναι στα Δωδεκάνησα;».

Σε συνέχεια της επίσκεψής σας, εξαγγέλθηκαν από το Μαξίμου,  αναλυτικά τα 30 μέτρα ελάφρυνσης που εντάσσονται σε ένα  «συνολικό πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας, την ενίσχυση των υποδομών, τον επανασχεδιασμό των θαλάσσιων μεταφορών, τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας των κατοίκων των νησιών».

Το πρώτο από τα μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των νησιών ήταν η Αναστολή αύξησης ΦΠΑ για όλα τα νησιά της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο. Καμία αναφορά για εξαίρεση των νησιών της Ρόδου και της Καρπάθου δεν υπάρχει στις συγκεκριμένες εξαγγελίες σας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Ειλικρινά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη σκοπιμότητα της εξαίρεσης των 2 νησιών μας από τα συνολικά μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης που εξαγγείλατε.

 

Η ανακολουθία δηλώσεων και πράξεων σας, έχει προκαλέσει, αυτονόητα, την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων και των επιχειρηματιών της Ρόδου και της Καρπάθου.

 

Θεωρούμε πλέον βέβαιο, ότι τα 2 νησιά μας έχουν στοχοποιηθεί, χωρίς ποτέ να δίνεται από οποιονδήποτε Κυβερνητικό εκπρόσωπο ή μέλος της Κυβέρνησης σας,  οποιαδήποτε ορθή και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση αυτής της επιλογής των πολιτικών σας αποφάσεων.

 

Η Ρόδος και η Κάρπαθος, ανήκουν στα Δωδεκάνησα. Δεν είναι ανεξάρτητα νησιά. Όπως δηλώσατε και εσείς, «Η Ελλάδα είναι χώρα νησιωτική και αυτό είναι ευλογία».

 

Ζητούμε την έμπρακτη απόδειξη των λεγομένων σας, για όλους αυτούς που «φυλούν» της Θερμοπύλες και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

 

Έστω και την τελευταία στιγμή, ζητούμε να συμπεριληφθούν στην επίμαχη τροπολογία που καταθέσατε τα νησιά της Ρόδου και της Καρπάθου, τα οποία σκανδαλωδώς εξαιρέθηκαν.

 

Με τιμή,

 

 

 

 

 

 

 

Γιάννης Πάππου

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

 

 

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.