ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη μεγαλύτερη πανσέληνο των τελευταίων 70 χρόνων

Δέος προκαλούν οι φωτογραφίες ανά τον κόσμο από τη μεγαλύτερη πανσέληνο από το 1948 που είχαν την ευκαιρία να δουν το βράδυ της Δευτέρας οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, από την Ευρώπη και την Αφρική έως την Αμερική και την Άπω Ανατολή.

Οι περισσότεροι εξ αυτών άδραξαν την ευκαιρία και όπου υπήρχε ξαστεριά μπόρεσαν και απόλαυσαν ένα θέαμα, το οποίο για τους περισσότερους ήταν η μοναδική φορά που θα το ζήσουν. Η προηγούμενη φορά που υπήρξε υπερ-Σελήνη ήταν πριν από 68 χρόνια και η επόμενη θα είναι το Νοέμβριο του 2034… 

Θεαματική θα είναι και η επόμενη της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως η χθεσινοβραδινή.

Η σούπερ-πανσέληνος έφθασε στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος στις 14 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ολόκληρο το βράδυ ήταν εντυπωσιακή. Τα καλύτερα σημεία για τα παρατήρηση ήταν φυσικά στην εξοχή, μακριά από τα φώτα των πόλεων. Οι κάτοικοι των πόλεων, ωστόσο, επέλεξαν τα ψηλότερα σημεία, ή έστω τις ταράτσες των κτηρίων. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο Τόκιο, ήδη από χθες εκατοντάδες άνθρωποι ανέβηκαν στην ταράτσα ενός ουρανοξύστη 53 ορόφων περιμένοντας το «μαγικό θέαμα», που όπως συμφώνησαν οι περισσότεροι, αποζημιώθηκαν για την αναμονή. 

Η Σελήνη πλησίασε στην κοντινότερη απόσταση από στη Γη (περίγειο) εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι φαινόταν μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τον Guardian, η υπερπανσέληνος της Δευτέρας ήταν κατά 30% φωτεινότερη από μια τυπική πανσέληνο και το μέγεθός της εμφανίστηκε περίπου κατά 14% μεγαλύτερο σε εμάς.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Ο όρος υπέρ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

Δείτε πώς βίωσαν την υπερ-Σελήνη οι κάτοικοι απ’ άκρη σε άκρη στη Γη.

Ακρόπολη

Κόρινθος

Αυστραλία

Κύπρος

Κίνα

Τσεχία

Ουγγαρία

Ιταλία

Ιράν

Κάνσας

Λίβανος

Καζακστάν

Νέα Υόρκη

Ισπανία

 

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.