ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ενέκρινε την εκταμίευση των δύο δισ. ο ESM – Ντάισελμπλουμ: Κλείστε το ασφαλιστικό μέχρι 15 Δεκεμβρίου

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η εκταμίευση των δέκα δισ. ευρώ για τις τράπεζες – «Προς εξυπηρέτηση του χρέους το μεγαλύτερο μέρος των δύο δισ.» τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση

Στη θετική πορεία αναφορικά με την επίτευξη του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η Αθήνα πέρασε τον πρώτο σκόπελο, με ανοιχτό να παραμένει το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων, στο οποίο, όπως σημείωσε, μεταφέρθηκε μεταξύ άλλων και το ασφαλιστικό.

Απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, σημείωσε, από την πλευρά του, και ο αρμόδιος για την Οικονομία κοινοτικός επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισι.

Όπως τόνισε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, αφού, όπως ανέφερε «προωθήθηκε το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων» και «προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Νωρίτερα, την εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ είχε εγκρίνει το ΔΣ του ESM, ενώ τα δέκα δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εκταμιευθούν, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και καθοριστούν επακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες τους -το υπουργείο Οικονομικών, νωρίτερα, τις υπολόγιζε σε όχι παραπάνω από έξι δισ. ευρώ. 

Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε, ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά την εφαρμογή του πρώτου “πακέτου” των προαπαιτούμενων. Παραμένει το δεύτερο “πακέτο”, που αφορά, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό σύστημα».

Προηγήθηκε η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των δύο δισ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, την οποία μάλιστα χαιρέτισε, μέσω Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «To Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. στην Ελλάδα. Η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια» έγραψε χαρακτηριστικά.

Μέσω επίσης του λογαριασμού του στο Twitter, ο κ. Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η εργασία για την πρώτη αξιολόγηση και η σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση του ESM για την έγκριση της εκταμίευσης αναφέρονται τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση των 2 δισ. στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαταιτοπούμενων από την ελληνική κυβέρνηση. Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και για τον συμψηφισμό οφειλών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια».

Ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε: «Η σημερινή απόφαση της εκταμίευσης των 2 δισ. από τον ESM αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στην εφαρμογή ενός εκτενούς καταλόγου μεταρρυθμίσεων. Αυτό περιλαμβάνει εκτενείς μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που έχουν σημασία για τη συνεχιζόμενη πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εάν η εφαρμογή του προγράμματος συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, είμαι σίγουρος ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού για μεταρρυθμίσεις θα τους επιτρέψουν να κάνουν εμφανή βήματα προς μια ισχυρή ανάκαμψη».

»Τα 2 δισ. είναι η δεύτερη εκταμίευση μετά τα 16 δισ. του περασμένου Αύγουστου. Το πρώτο μέρος, 13 δισ, δόθηκαν στις 20 Αυγούστου. Το εναπομείναν ένα δισ. θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων. Αυτό είναι μέρος του προγράμματος συνολικού ύψους 86 ευρώ που το ΔΣ ενέκρινε στις 19 Αυγούστου 2015».

Στην ανακοίνωση του ESM, πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά στα δέκα δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, για τα οποία αναμένεται να αποφανθεί το Eurogroup.

Αναφορικά με το ποσό αυτό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των τραπεζών, δεν αναμένεται να εκταμιευθεί, πριν υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και επομένως καθοριστούν τα ακριβή ποσά που τυχόν θα χρειαστούν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η «σημερινή οικονομική κρίση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκτακτη περίσταση, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη ρήτρα της οικονομικής ευελιξίας αλλά πρέπει να εκτιμηθεί αργότερα».

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το σημερινό Eurogroup πολύ σημαντικό είναι για την Ιρλανδία γιατί «οδεύουμε από τη διορθωτική πλευρά του προγράμματος σταθερότητας στην προληπτική πλευρά».

Όσο για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί στις Βρυξέλλες μετά τις απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα, ο κ. Νούναν δήλωσε πως νιώθει ασφαλής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση είπε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δύσκολη καθώς υπάρχει η προσφυγική κρίση, πέρα από την οικονομική.

Το EuroWorking Group είχε κρίνει από την Παρασκευή ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και είχε δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για την εκταμίευση των χρημάτων.

Η επίτευξη συμφωνίας στο EWG διευκολύνει τη διαδικασία στη σημερινή συνεδρίαση, αφού το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει λεπτομερώς του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύντομη ενημέρωση αναμένεται να γίνει από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ θα προβούν σε συστάσεις προς την Ελλάδα και τους θεσμούς να επιταχύνουν τις συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με στόχο να ολοκληρωθεί εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

protothema.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.