ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ένα φάρμακο για τα παιδιά! Γράφει ο π.Νεκτάριος Πόκκιας

Πολλές φορές διαβάζοντας βιβλία που περιέχουν σοφές συμβουλές αγίων γερόντων ωφελούμαστε όταν προσπαθούμε να τις εφαρμόσουμε στη ζωή μας θεωρώντας ότι τέτοιες απόψεις και νουθεσίες είναι αποστάλαγμα της αγιοπνευματικής τους εμπειρίας, ακόμη και αν φαίνονται με τα δικά μας κοσμικά κριτήρια κάπως παρατραβηγμένες.
Ο Άγιος Γέροντας Πορφύριος συμβούλευε πολλούς γονείς που ζητούσαν τις προσευχές του, ότι εάν θέλουν τα παιδιά τους να προοδεύσουν, πρέπει να τα μάθουν να ταπεινώνονται.
Έλεγε χαρακτηριστικά: Η εμπιστοσύνη στο Θεό δίνει απόλυτη ασφάλεια. Ο Θεός είναι το παν. Δεν μπορεί κανείς άλλος να πει ότι εγώ είμαι το παν, γιατί θα ενισχύσει τον εγωισμό του.
Ο Θεός θέλει να οδηγούμε τα παιδιά μας στην ταπείνωση. Τίποτα δεν θα κάνουμε ούτε εμείς ούτε και τα παιδιά μας χωρίς ταπείνωση. Θέλει προσοχή όταν ενθαρρύνουμε τα παιδιά. Στο παιδί δεν πρέπει να λέμε: Εσύ θα τα καταφέρεις μόνος σου, είσαι σπουδαίος, είσαι μοναδικός, είσαι τέλειος!… Έτσι δεν το ωφελούμε το παιδί γιατί του αυξάνουμε τον εγωισμό και όχι την αυτοπεποίθηση όπως εσφαλμένα ορισμένοι γονείς ισχυρίζονται. Μπορείτε να του πείτε του παιδιού σας να κάνει προσευχή; Να του πείτε με όμορφο και άμεσο τρόπο: Παιδί μου τα χαρίσματα που έχεις, ο Θεός σου τα έδωσε. Δεν είναι δικά σου. Προσευχήσου να σου δώσει ο Θεός δυνάμεις για να τα καλλιεργήσεις και να πετύχεις στη ζωή, που είναι πλανεύτρα και δύσκολη. Προσευχήσου να σου δώσει ο Θεός την Χάρη Του. Αυτό θα είναι το τέλειο. Σ΄όλα τα θέματα να μάθουν τα παιδιά από μικρά, να ζητάνε την βοήθεια του Θεού. Τί λέει ο λόγος του Θεού; Όποιος μας επαινεί, μας χαλάει τους δρόμους της ζωής μας. Πόσο σοφά είναι αυτά τα θεϊκά λόγια! Γι΄αυτό στα παιδιά ο πολύς έπαινος κάνει κακό. Δεν τα προετοιμάζει για καμία δυσκολία στη ζωή, γι΄αυτό και έπειτα βγαίνουν απροσάρμοστα, τα χάνουν και τελικά αποτυγχάνουν.
Και κατέληγε ο σύγχρονος αυτός Άγιος της Ορθοδοξίας μας: Στο μικρό παιδάκι λένε όλοι επαινετικά λόγια. Μην το μαλώσουμε, μην του εναντιωθούμε, μην το πιέσουμε. Μαθαίνει όμως έτσι και δεν μπορεί να αντιδράσει σωστά και στην πιο μικρή δυσκολία. Μόλις κάποιος του εναντιωθεί, τσακίζεται δεν έχει σθένος. Οι γονείς ευθύνονται πρώτοι για την αποτυχία των παιδιών στη ζωή και μετά οι δάσκαλοι. Τα επαινούν διαρκώς. Τους λένε εγωιστικά λόγια. Δεν τα φέρνουν στο Πνεύμα του Θεού. Δεν τα οδηγούν στην ταπείνωση. Τα αποξενώνουν από την Εκκλησία. Όταν μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά και πάνε στο σχολείο μ΄αυτό τον εγωισμό, φεύγουν από την θρησκεία και την περιφρονούν, χάνουν τον σεβασμό προς τον Θεό, προς τους γονείς, προς όλους. Γίνονται ατίθασα σκληρά και άπονα. Βγάζουμε έτσι τελικά στη ζωή εγωιστές ανθρώπους και όχι χριστιανούς ανθρώπους της ταπείνωσης!
Μετά από τα παραπάνω, ακόμη και αν κάποιοι διαφωνούν, θα πρέπει να ψάξουν να βρουν τους τρόπους που θα θωρακίσουν την νέα γενιά που πελαγοδρομεί. Αλήθεια ποιός δεν θα χαιρόταν εάν έβλεπε ένα παιδί να προοδεύει και να μεγαλουργεί αλλά συγχρόνως και να κοσμείται με την αρετή της ταπείνωσης; Να μην έχουν πάρει δηλαδή όπως απλά το λέει ο λαός μας «τα μυαλά του αέρα»; Τέτοια παιδιά θέλουμε σήμερα, να τα καμαρώνουμε και να τα προβάλλουμε ως υγιή πρότυπα σ΄ένα κόσμο που τα έχει ανάγκη και τα αναζητά, γιατί η ευκολία με την οποία νέες και νέοι θέλουν να σταδιοδρομήσουν με έπαρση και εγωισμό, δημιουργεί μία τραυματισμένη κοινωνία!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.