ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ελικοδρόμιο και μόνιμη δύναμη στην νήσο Πασά για να προστατευτούν οι Οινούσσες από την τουρκική επιθετικότητα αποφάσισε το ΥΠΕΘΑ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Το ΥΠΕΘΑ προέβη στην λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας: Απόφαση για μόνιμη παρουσία μικρής στρατιωτικής δύναμης στη νησίδα Πασάς, ανατολικά των Οινουσσών, αλλά και για κατασκευή ελικοδρομίου όπου θα μπορεί να προσγειώνεται το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες ανάγκασε την πολιτική ηγεσία να λάβει δραστικά μέτρα.
Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την διαφύλαξη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου όπως αναφέρει η «Καθημερινή», καθώς οι συνεχόμενες πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλλά και οι «βόλτες» της τουρκικής Ακτοφυλακής στις Οινούσσες μπροστά στα μάτια του ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει συναγερμό.
Οι τουρκικές παραβιάσεις συνεχίστηκαν τη Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή, παρά την ελληνοτουρκική συμφωνία για «μορατόριουμ» κατά τις ημέρες μεγάλων θρησκευτικών εορτών.
Χθες Μεγάλη Παρασκευή, σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής απείλησαν να συλλάβουν έλληνα ψαρά στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών, με τον ισχυρισμό ότι έπλεε σε τουρκικά χωρικά ύδατα κάτι που δεν ίσχυε.
Παράλληλα, τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικής επιτήρησης CN-235 πραγματοποίησε τρεις υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και  ζεύγος τουρκικών F-16 μια υπερπτήση πάνω από την νήσο Παναγιά, σε πολύ χαμηλό ύψος.
Είναι σαφές ότι η Άγκυρα αναζητεί τρόπο για να επιβάλλει τις αναθεωρητικές της βλέψεις. Ποτέ στο παρελθόν δεν «πίεζε» τόσο πολύ και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.