ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
Ελεύθερος με εγγύηση 2 εκατ. ευρώ ο Φιλιππίδης

Ελεύθερος με εγγύηση 2 εκατ. ευρώ ο Φιλιππίδης

Απόφαση των αρμόδιων αρχών μετά τη μαραθώνια απολογία του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τι υποστήριξε ο ίδιος στην ανάκριση

Ελεύθερος με εγγύηση 2 εκατ. ευρώ αφέθηκε ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης, με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και του εισαγγελέα.

Σε βάρος του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο ΑΤ της περιοχής του. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εγγύηση που έχει οριστεί στα δικαστικά χρονικά, μετά από εκείνη που επιβλήθηκε στον Δημήτρη Κοντομηνά, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης στην μαραθώνια απολογία του παρέθεσε οικονομικά στοιχεία και λεπτομερείς αναλύσεις, σχετικά με τα δάνεια που εγκρίθηκαν από το ΤΤ.

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος παρέδωσε στην ανάκριση υπόμνημα 300 σελίδων, επιχειρώντας να πείσει ανακριτή και εισαγγελέα ότι δεν προκλήθηκε ζημιά στην τράπεζα από τα δάνεια που τον έφεραν ενώπιόν τους με βαρύ κατηγορητήριο για απιστία και απάτη κατά του Δημοσίου με επιβαρυντικές περιστάσεις.

«Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο κ. Φιλιππίδης το πρωί λίγο πριν μπει στο ανακριτικό γραφείο, δήλωση που αφορά τον βασικό ισχυρισμό του ότι το ΤΤ είχε εγγυήσεις για τη χορήγηση των επίμαχων δανείων αλλά και το γεγονός ότι αντιστοίχως είχαν κινηθεί τότε όλες οι τράπεζες που χρηματοδότησαν επιχειρήσεις.

Ο κ. Φιλιππίδης μάλιστα υποστήριξε στη δήλωσή του ότι «εάν χάσω, τότε οι εισαγγελείς θα εγκρίνουν τα δάνεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κατηγορούμενος που αναμένεται να ολοκληρώσει την απολογία του αργά το βράδυ «απαντά» για μια προς μια τις επίμαχες δανειοδοτήσεις, ενώ φέρεται έτοιμος να δώσει μάχη και για το ζήτημα της επιστροφής του στην Ελλάδα από την Τουρκία, θέμα κρίσιμο που εκτιμάται ότι θα προσμετρηθεί για την ποινική μεταχείρισή του μετά το πέρας της απολογίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φιλιππίδης θα προσκομίσει κρίσιμα έγγραφα όσον αφορά τις συνθήκες επιστροφής του ώστε να αποδείξει ότι δεν έφτασε στην Ελλάδα υπό καθεστώς απέλασης ή υπό καθεστώς διακριτικής συνοδείας αστυνομικών κατά την επιβίβασή του στο αεροπλάνο από την Κωνσταντινούπολη.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει μάλιστα ότι γύρισε οικειοθελώς για να κριθεί πριν καν ενεργοποιηθεί το δεύτερο αίτημα έκδοσής του και ενώ το πρώτο είχε ήδη απορριφθεί από την τουρκική δικαιοσύνη. 

Αναλυτικά τι υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ για τα δάνεια:

Το δάνειο προς επιχείρηση του ζεύγους Γριβέα, που είναι εκζητούμενοι από τις βρετανικές Αρχές, χορηγήθηκε σε μία εταιρεία με καλή εικόνα και πολυετή παρουσία στον χώρο των συνεδρίων.

Το δάνειο προς στην εταιρεία Alapis, συμφερόντων του προφυλακισμένου για την υπόθεση της Proton bank, επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, χορηγήθηκε με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και σε χρόνο που η εταιρεία -παρότι είχε λάβει και άλλο δάνειο 600 εκατ. ευρώ- είχε ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 460 εκατ. ευρώ. Αναφέρει επίσης πως την επίμαχη χρονική περίοδο η αξία της μετοχής ήταν 24 – 26 ευρώ.

Τα δάνεια προς εταιρίες του ομίλου του Δημήτρη Κοντομηνά είχαν εξασφαλίσεις για την τράπεζα. Χαρακτηρίζει επίσης ο κ. Φιλιππίδης επωφελή για το ΤΤ τη σύμβαση της τράπεζας με τον επιχειρηματία για συνεργασία τους μέσω της εταιρείας Best Line στον τομέα των πιστωτικών καρτών. Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει ότι επί διοίκησής του, το ΤΤ απέκτησε υψηλά μερίσματα.

Τέλος για τα δάνεια σε επιχειρήσεις συμφερόντων Π. Ευθυμίου – για τα οποία εκδόθηκε δεύτερο ένταλμα σύλληψής του – ο κ. Φιλιππίδης φέρεται να αμφισβητεί τη δίωξη που του ασκήθηκε καθώς, όπως λέει, η δανειοδότηση εξυπηρετείται κανονικά από άλλον επιχειρηματία ο οποίος έχει αγοράσει τις επίμαχες εταιρείες.

Voria.gr

Share
Ελεύθερος με εγγύηση 2 εκατ. ευρώ ο Φιλιππίδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.