ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ελβετία: Απέλαση αλλοδαπών ακόμη και για τροχαία παράβαση

Δημοψήφισμα σήμερα πάνω σε πρόταση του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος

Σε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα προσέρχονται σήμερα οι Ελβετοί, δημοψήφισμα που βασίζεται πάνω σε πρόταση του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP), το οποίο έχει τη μεγαλύτερη ισχύ από όλα τα κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο (κάτω Βουλή).

Οι πολίτες της Ελβετίας καλούνται σχετικά με την πρόταση να απελαύνονται αλλοδαποί όταν παραβιάζουν τον νόμο, πρακτικά για οποιοδήποτε αδίκημα: από την παραβίαση του ορίου ταχύτητας ως την ανθρωποκτονία.

Οι Βρυξέλλες και η Βέρνη κατέληξαν σε μια συμφωνία επί της αρχής για την εφαρμογή της θεμελιώδους αρχής της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων το 1999. Με βάση αυτή τη συμφωνία, οι πολίτες της Ελβετίας και της ΕΕ έχουν δικαίωμα να κινούνται ελεύθερα από τη μια στην άλλη. Πάνω από ένα εκατομμύριο υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ ζουν μόνιμα σήμερα στην Ελβετία, ενώ περίπου 300.000 περνούν τα σύνορα καθημερινά για να πάνε στις δουλειές τους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Η πρωτοβουλία του SVP επικρίθηκε σφοδρότατα από πολιτικούς, κρατικές υπηρεσίες, οργανώσεις αρωγής και μη κυβερνητικής οργανώσεις.

Ο Γκρέγκορ Ρουτς, μέλος του SVP, υποστήριξε ότι αλλοδαποί διαπράττουν το 73% των διαρρήξεων, το 61% των βιασμών και το 58% των ανθρωποκτονιών στην Ελβετία, επικαλούμενος στατιστικές της αστυνομίας.

Το δημοψήφισμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους Ελβετία, καθώς σε αυτές απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός ξένων. Ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται μεν τις ανησυχίες που υπάρχουν, αλλά πρόσθεσε ότι η Ελβετία πρέπει να ξανασκεφτεί τις πολιτικές που την έκαναν τόσο ελκυστική για τις πολυεθνικές.

Τον Δεκέμβριο η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για να μειωθεί η μετανάστευση από την ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε με βάση το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που είχε διεξαχθεί το 2014, στο οποίο το 50,3% τάχθηκε υπέρ της πρότασης της δεξιάς να επιβληθούν εκ νέου ποσοστώσεις για τους υπηκόους κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταναστεύουν στη χώρα.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.