ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Εισαγγελική έρευνα στη Σερβία για τις προκλήσεις Αλβανών μετά την πρόκριση στο Euro 2016

Διεξαγωγή έρευνας για την προκλητική συμπεριφορά πολιτών αλβανικής εθνότητας, που πανηγύρισαν στην πόλη Μπουγιάνοβατς της Νότιας Σερβίας την πρόκριση στο Euro 2016 διέταξε ο εισαγγελέας της περιφέρειας Βράνιε.

Την Κυριακή το βράδυ μετά τη νίκη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αλβανίας επί της Αρμενίας με την οποία εξασφάλισε την πρόκριση στα τελικά της Γαλλίας, χιλιάδες κάτοικοι του Μπουγιάνοβατς βγήκαν για να πανηγυρίσουν κρατώντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά των Σέρβων.

Όπως ανακοινώθηκε, η εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον κάθε υπευθύνου για «διασπορά φυλετικού, εθνικού και θρησκευτικού μίσους» μετά από τη δημοσίευση στο διαδίκτυο βίντεο υλικού, όπου οι συγκεντρωθέντες στο κέντρο της πόλης Μπουγιάνοβατς φωνάζουν υβριστικά συνθήματα κατά των Σέρβων και τραγουδούν, στη σερβική γλώσσα, το σύνθημα «σκοτώστε, σφάξτε, Σέρβος να μην μείνει».

Η αστυνομία στο Μπουγιάνοβατς έλαβε εντολή να διερευνήσει αν πρόκειται για οργανωμένη ενέργεια και να συλλάβει όσους παρακίνησαν την ακραία συμπεριφορά του πλήθους καθώς οι πανηγυρισμοί προκάλεσαν φόβο στους Σέρβους κατοίκους της πόλης, ενώ την ανησυχία τους ενέτεινε το γεγονός ότι στους δρόμους της πόλης δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.

Η πόλη Μπουγιάνοβατς μαζί με την πόλη Πρέσεβο αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους θύλακες στη νότια Σερβία όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Το συγκεκριμένο σύνθημα, που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα, είναι μία παραλλαγή του σερβικού συνθήματος που φώναζαν κατά των Αλβανών, οι Σέρβοι οπαδοί στον αγώνα με την εθνική Αλβανίας, τον Νοέμβριο του 2014, όταν ο αγώνας διακόπηκε εξαιτίας της εμφάνισης τηλεχειριζόμενου ελικοπτέρου (drone) από το οποίο κρεμόταν η σημαία της μεγάλης Αλβανίας.

www.koolnews.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.