ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Εις θάνατον ο βομβιστής της Βοστώνης

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο δράστης των επιθέσεων του Μαραθωνίου της Βοστόνης το 2013, Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Χρειάστηκαν 14 ώρες διαβουλεύσεων προκειμένου το 12μελές σώμα των ενόρκων να αποφασίσει την ποινή του 21χρονου κατηγορούμενου.

Οι ένορκοι, που είχαν να επιλέξουν μεταξύ της ισόβιας κάθειρξης και της θανατικής ποινής, έπρεπε να αποφανθούν ομόφωνα υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής στον Τσαρνάεφ.

Η απόφαση του σώματος ήταν ομόφωνη στις 6 από τις 17 κατηγορίες που επισύρουν την ποινή του θανάτου.

Η εκτέλεση του 21χρονου θα γίνει με θανατηφόρο ένεση.

H θανατική ποινή είναι μία «προσήκουσα τιμωρία» για τον Τσαρνάεφ, τον δράστη των επιθέσεων στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Λορέτα Λιντς.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι καμία ετυμηγορία δεν θα επουλώσει ποτέ τα τραύματα στις ψυχές εκείνων που έχασαν τους δικούς τους ούτε το σώμα ούτε το πνεύμα εκείνων που υπέστησαν τραύματα που θα τους ακολουθούν για μία ζωή εξαιτίας αυτών των άνανδρων πράξεων. Όμως η εσχάτη των ποινών είναι μία προσήκουσα τιμωρία για αυτό το απεχθές έγκλημα», επεσήμανε η υπουργός.

Ο κατηγορούμενος, ένας νεαρός μουσουλμάνος με καταγωγή από την Τσετσενία που μετακόμισε στις ΗΠΑ σε ηλικία 8 ετών, παρέμεινε απαθής κατά την ανάγνωση της απόφασης.

Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, περιλαμβανομένου ενός 8χρονου παιδιού και 264 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 17 ακρωτηριάστηκαν, όταν δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα εντός του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί κοντά στην γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου της Βοστόνης την 15η Απριλίου του 2013.

Η υπεράσπιση μάταια υποστήριξε ότι ο νεαρός Τσαρνάεφ βρισκόταν υπό την επιρροή του μεγαλύτερου αδελφού του Ταμερλάν, που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, ο οποίος πέθανε τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις.

«Θα καθυστερήσει η εκτέλεση της ποινής»

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο την Παρασκευή για τη διπλή βομβιστική επίθεση της Βοστόνης, θα γίνει ο 62ος θανατοποινίτης στη σειρά αναμονής στην Ιντιάνα και η εκτέλεσή του δεν αναμένεται να γίνει πριν περάσει πολύς καιρός, όπως εκτιμά το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.

Η επιβολή της θανατικής ποινής σε υποθέσεις οι οποίες εκδικάζονται σε ομοσπονδιακή κλίμακα είναι «εξαιρετικά σπάνιες» και πάντως η απόφαση δεν σημαίνει ότι ο Τσαρνάεφ «θα εκτελεστεί στο εγγύς μέλλον», λόγω των «πολλών ετών» που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εφέσεων που θα ασκηθούν, προέβλεψε ο διευθυντής του Κέντρου, Ρόμπερτ Ντάναμ.

Οι ομοσπονδιακές Αρχές δεν επιβάλλουν τη θανατική ποινή παρά μόνο σε περιπτώσεις ιδιαζόντως ειδεχθών και εγκλημάτων και ως τέτοια κρίθηκαν οι επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, την 15η Απριλίου 2013, όταν έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 264.

Τρεις άνδρες έχουν εκτελεστεί στη φυλακή της Ιντιάνας όπου κρατείται ο Τσαρνάεφ από το 2011. Η πλέον προβεβλημένη εκτέλεση ενός θανατοποινίτη κατόπιν δικαστικής απόφασης σε ομοσπονδιακό επίπεδο ήταν εκείνη του Τίμοθι Μακβέι, την 11η Ιουνίου 2001, σε ηλικία 33 ετών, μετά την καταδίκη του για την επίθεση στην Οκλαχόμα, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 168 άνθρωποι το 1995.

Κατόπιν αποφάσεων δικαστηρίων σε επίπεδο Πολιτειών, την ίδια χρονική περίοδο έχουν εκτελεστεί 722 θανατοποινίτες και υπάρχουν 3.000 θανατοποινίτες οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές εν αναμονή της επιβολής της ποινής τους.

zougla.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.