ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ειδήσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Λύση στο θέμα της συντήρησης των σχολικών μονάδων των νησιών δρομολόγησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 

4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα για τις απαραίτητες παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων

Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες  για έργα συντήρησης των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε συνδυασμό με την σοβαρή οικονομική δυσχέρεια της α΄ βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατέστησε επιτακτική την παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την εξεύρεση λύσης, που θα δώσει την δυνατότητα βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής του εκπαιδευτικού έργου.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, για την εξασφάλιση πόρων που θα οδηγηθούν δεσμευτικά στην συντήρηση των σχολικών μονάδων, στα νησιά της Περιφέρειας.

Με απόφασή του, ο Υπουργός Οικονομικών ενέκρινε την πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την οποία χρηματοδοτεί με 4 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2015, εκ των οποίων 2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε έργα συντηρήσεων και επισκευών σχολικών κτιρίων της ΠΕ  Κυκλάδων και 2 εκατ. ευρώ  σε έργα συντηρήσεων και επισκευών σχολικών κτιρίων της ΠΕ της Δωδεκανήσου.

Λόγω του έντονου διαβρωτικού περιβάλλοντος των νησιωτικών περιοχών σε συνδυασμό με την παλαιότητα των  σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα αυτών των μικρών νησιών, γίνεται επιτακτική η διενέργεια εργασιών όπως συντηρήσεις εξωτερικών «κελύφων» των κτιρίων, οι συντηρήσεις εσωτερικά των αιθουσών και των κουφωμάτων τους, η αντικατάσταση εγκαταστάσεων υδραυλικών Η/Μ κλπ.

Το εν λόγω έργο συμβάλλει επίσης στην  δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως κατά τη φάση υλοποίησης των εργασιών, καθώς επίσης και στην διατήρηση των υπαρχουσών, καθόσον εξασφαλίζεται η συνέχιση λειτουργίας των σχολικών μονάδων (εξαλείφεται το φαινόμενο της κατάργησης σχολικών μονάδων – ιδιαίτερα στα  μικρά νησιά- και μετακίνηση μαθητών σε άλλα σχολικά συγκροτήματα).

 Επιπλέον, αναβαθμίζεται το περιβάλλον των σχολικών κτιρίων ενώ διασφαλίζεται πρωτίστως η υγεία των μαθητών και των εργαζομένων σε αυτά (π.χ. αντιμετώπιση υγρασίας, μυκήτων μούχλας κλπ). Σημαντικό γεγονός αποτελεί και η αισθητική – οπτική  βελτίωση των κτιρίων (π.χ. με την αποκατάσταση επιχρισμάτων και χρωματισμών) καθόσον πρόκειται για χώρους συνάθροισης μιας ιδιαίτερης ομάδας πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά και οι έφηβοι.

Η εκτέλεση των εργασιών συντήρησης παρατείνει τον χρόνο ζωής των σχολικών εγκαταστάσεων, καθόσον η συντήρηση των κτηρίων θωρακίζει και τη δομική επάρκειά τους.

Στο προσεχές δίμηνο, με εντολή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με τους Δήμους, θα καταρτίσουν, κατ’ αρχήν, την λίστα των σχολικών μονάδων που θα γίνουν παρεμβάσεις, καθώς και την τεχνική έκθεση των παρεμβάσεων σε κάθε σχολική μονάδα. 

ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

 ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΖΑΝΝΕΤΙΔΗ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΒΥΚΟΥΧΩΝ ΡΟΔΟΥ

Στη σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας τους και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κος Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε: «Η ενημέρωση των ασχολούμενων με την πρωτογενή παραγωγή, η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η συμπόρευση των παραγωγών με τις δημόσιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με στόχο την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και την προστασία του παραγόμενου προϊόντος, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής που προσπαθεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της διατήρησης παραδοσιακών χαρακτηριστικών του προϊόντος της σούμας στα πλαίσια της εναρμόνισης της Εθνικής με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν:

  • Ο Προϊστάμενος της Τελωνειακής Περιφέρειας Δωδεκανήσου κος Β. Κούρτης
  • Ο Δ/ντης του Χημείου Ρόδου κος Β. Μάτσης
  • Ο Γεν. Δ/ντης της Δ/νσης Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κος Ι. Πουλής
  • Η Δ/τνρια της Αγροτικής Οικονομίας κα Δ. Παπανικόλα
  • Τα στελέχη του αρμόδιου Τμήματος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας κος Ν. Ταταράκης και κος Σ. Μαστόρου
  • Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νεοσυσταθέντος Συλλόγου Αμβυκούχων Ρόδου κ.κ. Μενεγάκης Κων/νος, Τσοπανάκης Δημήτριος, Μαστροσάββας Ιωάννης, Πουλής Ιωάννης και Παπαμιχαήλ Μερκούρης.  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΙΩΑΝΝΗ ΦΛΕΒΑΡΗ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

 

Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά των νησιών του Νοτίου Αιγαίου που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θα βαδίσουν από αύριο, στην οδό της μόρφωσης και της εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης για να αναπτύξουν και να ενισχύσουν την προσωπικότητα και την παιδεία τους ως άνθρωποι και μέλη της ελληνικής νησιωτικής κοινωνίας μας και θα στηρίξουν τον τόπο και τη χώρα μας, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη, όπου και αν εργασθούν ή δραστηριοποιηθούν μελλοντικά. Στους μαθητές που δεν εισήχθησαν στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας εύχομαι καλή δύναμη για να συνεχίσουν και να επιτύχουν θετικούς στόχους στη ζωή που πάντα δίνει, ελπίδα, κίνητρο και δημιουργικό σκοπό, σε όσους το θέλουν και το πιστεύουν. Συγχαρητήρια στις οικογένειες που τους στήριξαν σε δύσκολους καιρούς και στους διδάσκοντες που υποστήριξαν την μεγάλη επιτυχία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Φλεβάρης.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.