ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

«Έφυγε» από καρδιακή ανακοπή ο Ανδρέας Βγενόπουλος

Επιθυμία της οικογένειας είναι η κηδεία να πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο – Ποιος ήταν ο επιχειρηματίας 

Συγκλονίζει η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Ανδρέα Βγενόπουλου που έφυγε σε ηλικία 63 ετών καθώς υπέστη καρδιακή ανακοπή.

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ «σήμερα Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 στις 03.30 το πρωί απεβίωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Βγενόπουλος από καρδιακή ανακοπή». 
Ιδρυτής του ομίλου Marfin Investment Group και του πολύ γνωστού δικηγορικού γραφείου «Βγενόπουλος και Συνεργάτες» υπήρξε πρωταγωνιστής στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα για περισσότερες από δυο δεκαετίες.

«Με βαθιά οδύνη το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Investment Group (MIG) ενημερώθηκε για τον θάνατο του ιδρυτή του Ομίλου Ανδρέα Βγενόπουλου, από καρδιακή ανακοπή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου.

H κηδεία του, σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειας του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της MIG, θα πραγματοποιηθεί σε στενό κλειστό οικογενειακό κύκλο.

Ποιος ήταν ο Αδρέας Βγενόπουλος

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και συνεργάτες», ενώ στη σταδιοδρομία του διετέλεσε μεταξύ άλλων Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην “Thenamaris Shipping”. Ήταν εκτελεστικός πρόεδρος στον όμιλο Marfin Investment Group και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία ΑΕ» και της Marfin Popular Bank.

Εγγονός του παλαιού παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών τη δεκαετία του 1950. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος ασκήσεων το 1972 και το 1973 και στο ξίφος μονομαχίας το 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980 και 1981, ενώ κατέκτησε περισσότερα από 45 μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Αγώνες στο φλερέ και στο επέ. Συμμετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού και τιμήθηκε για την αθλητική προσφορά του στον σύλλογο με το Χρυσό Τριφύλλι.

Τον Ιανουάριο του 2008 προχώρησε στην δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ), με σκοπό την πολυμετοχικότητα ή την εξαγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ενίσχυση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν διακεκριμένος αθλητής ξιφασκίας, πρωταθλητής Ελλάδος με διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες και μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972.

Υπό την ηγεσία του η MIG μετατράπηκε σε μία διεθνή εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου με έδρα την Ελλάδα και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του ομίλου αποτελείται σήμερα από ηγέτιδες εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: η Vivartia στον κλάδο γαλακτοκομικών, κατεψυγμένων τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας, η Attica Group στο χώρο της επιβατηγού/οχηματαγωγού ναυτιλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Όμιλος Υγεία, η Singular Logic η μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στην Ελλάδα, η Sunce (Bluesun) ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της βιομηχανίας τουρισμού και αναψυχής στην Κροατία και η Robne Kuce Beograd (RKB) η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων στη Σερβία.

H διαμάχη με τους Κύπριους – Αθώωση στην Ελλάδα
Το κατεστημένο της Κύπρου καταδίωξε τον Ανδρέα Βγενόπουλο από την πρώτη στιγμή της καθόδου του στο νησί. Το 2009, όταν ξεκίνησε μια προσπάθεια διασυνοριακής συγχώνευσης της Μαρφιν Eγνατία με την κυπριακή τράπεζα Marfin Popular, η κεντρική τράπεζα Κύπρου του ζητά να μεταφέρει την έδρα της τράπεζας στην Kύπρο. Aυτό γίνεται, αλλά το 2011 προκύπτουν οι ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα και η τράπεζα χρειάζεται μια αύξηση κεφαλαίου 1,8 δις. ευρώ, ενώ πρέπει να γίνει η συμμετοχή στο PSI.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος τους κατηγορεί ότι δεν εξασφάλισαν ένα ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όπως στις ελληνικές τράπεζες. Ο επιχειρηματίας εξασφαλίζει 1 δις. ευρώ από ιδιώτες και τους καλεί να βάλουν τα υπόλοιπα. Το κράτος της Κύπρου, όμως, εκδίδει ένα προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ακόμη και ένα ευρώ κρατική ενίσχυση να λάβει η τράπεζα, περνά αυτόματα στο κράτος της κύπρου.

Ο Βγενόπουλος παραιτείται και η Κύπρος αποκτά τον έλεγχο της τράπεζας Marfin – η οποία σ ένα χρόνο μέσα χάνει όλα τα κεφάλαια ΕLA που λάμβάνει. Τελικώς, ο Βγενόπουλος στρέφεται εναντίον των Κυπρίων ζητώντας 1 δις. ευρώ σε διεθνή δικαστήρια, ενώ η κυπριακή πλευρά επιδιώκει να τον φυλακίσει.

Οι δικαστικές διαμάχες ήταν έντονες και στην Ελλάδα καθώς μετά από καταγγελίες αθωώνεται για δάνειο της τράπεζας προς την Ιερα Μονή Βατοπεδίου, για χειραγώγηση της μετοχής του ΟΤΕ και πιθανής χειραγώγησης της μετοχής του ΟΤΕ.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.