ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Δώρο γενεθλίων στον ΟΗΕ, υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕ, η μικρή ελιά της Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών.

Κόρη από την αρχαία ελιά του Καβουσίου, την οποία μετέφερε στην Αθήνα ο Αντιδήμαρχος Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Ανδρέας Παπαδοπετρακης, κόσμησε την τράπεζα εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης, ως σύμβολο πολιτισμού και ειρηνικής συνύπαρξης των χωρών της Μεσογείου.

Την Διάσκεψη διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή» στις 18 – 20 Οκτωβρίου.

Η μικρή ελιά είναι η «κόρη» μία αιωνόβιας κρητικιάς ελιάς στο Καβούσι του Νομού Λασιθίου.

Εκεί θα επιστρέψει την Κυριακή, όπου θα την παραλάβει, σε ειδική τελετή, ο συντονιστής όλης της πρωτοβουλίας, Αναπλ. Γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) κ. Δημήτρης Πλευράκης, ώστε ύστερα από τη συμμετοχή της στη Διεθνή Διάσκεψη, να αποδοθεί, ως γενέθλιο δώρο, στον ΟΗΕ με αφορμή την ημέρα ίδρυσής του.

Η εκδήλωση με τίτλο «” Ελαίας-ειρήνης , φωτός δρόμοι ” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 και συνδιοργανώνεται από την Τοπική Κοινότητα Καβουσίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογος Καβουσίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράπετρας, της Περιφέρειας Κρήτης και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η έναρξη θα γίνει στο Δημοτικό Σχολείο του Καβουσίου στις 10.30 π.μ. και θα συνεχιστεί στην στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής και στην αρχαία ελιά του Αζοριά με μινωικά δρώμενα και με προσφορά προς τον ΟΗΕ ενός φυτωρίου -«κόρης», που θα την κατευοδώσουν με απώτερο στόχο και καθολική ευχή να φθάσει και να φυτευθεί στα κεντρικά του κτίρια Οργανισμού στη Νέα Υόρκη Αμερικής.
Επίσης, θα προσφερθούν ένα φυτώριο στην UNESCO και ένα για να φυτευτεί στο αεροδρόμιο της Σητείας.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στην πλατεία του χωριού, με γευσιγνωσία μινωικής κουζίνας από την αρχαιολόγο Τζέρολιν Μόρισον και ρακοκάζανο που θα στήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ενώ θα μιλήσουν o καθηγητής της κλασσικής αρχαιολογίας Λευτέρης Χατζόπουλος, o οικονομολόγος-συγγραφέας Ματθαίος Παχλιτζανάκης, o ιστορικός-συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτάκης και o αρχαιολόγος Νίκος Παναγιωτάκης ενώ την παρουσίαση θα κάνει ο Γιώργος Βιτώρος.

Σημειώνεται ότι στους συμμετέχοντες της Διάσκεψης που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή», προσφέρθηκαν αναμνηστικά της μνημειακής αρχαίας ελιάς, καθώς και ενημερωτικά έντυπα με πληροφορίες για το μινωικό ελαιώνα του Αζοριά.

Η μινωική ελιά- «γίγας» του Καβουσίου βρίσκεται στην περιοχή «Αζοριάς», όπου τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Αρχαιολογίας Λευτέρη Χατζόπουλου έχει φέρει στο φως σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας μινωικό οικισμό. Ο Αζοριάς βρίσκεται 1,5 χλμ. νότια του χωριού, σε υψόμετρο 252 μέτρων. Η αρχαία ελιά του Αζοριά είναι μπολιασμένη σε άγριο υποκείμενο και είναι το αρχαιότερο γνωστό δείγμα στον κόσμο.

Ο κεντρικός κορμός της έχει έντονο εξωτερικό ανάγλυφο, με ιδιαίτερη αισθητική εμφάνιση σε όλη την περίμετρό της.

Στη βάση του έχει μέγιστη διάμετρο 7,10 μ. και περίμετρο 22,10 μ., ενώ σε ύψος 0,80 μ. έχει μέγιστη διάμετρο 4,95 μ. και περίμετρο 14,20 μ. Η ελιά του Αζοριά υποδεικνύεται ως η μοναδική, λόγω των χαρακτηριστικών της, αρχαιότερη μινωική ελιά, αφού περικλείεται από τους εγγύς τέσσερις αρχαίους οικισμούς «Βρόντος», «Πλάι του Κάστρου», «Ακρόπολη Αζοριά» και από τον οικισμό του Καβουσίου, που χρονολογείται από το έτος 4700 π.Χ. με διαρκή κατοίκηση μέχρι σήμερα.

Στον ίδιο το χώρο της αρχαίας ελιάς υπάρχουν μινωικά ερείπια. Σημαντικά ευρήματα των οικισμών αυτών σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς κατά τη Μινωική Περίοδο στην περιοχή: ελαιοτριβείο, εργαλεία, αποθήκες, διάφορα αγγεία και πίθοι ελαιολάδου. Βρίσκεται στο κέντρο ενός άλσους, του λεγομένου «Μινωικού Άλσους Ειρήνης», που φιλοξενεί και άλλες αρχαίες ελιές.

Η αρχαία ελιά του Αζοριά έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο της φύσης, ενώ με τα κλαδιά της στεφανώθηκε η νικήτρια του Μαραθωνίου Δρόμου Γυναικών κατά την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα.

Η όλη πρωτοβουλία στοχεύει επίσης στην παράδοση αιτήματος από την Περιφέρεια προς την UNESCO για την έναρξη των διαδικασιών , προκειμένου να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων της ζώσας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με την ονομασία Αρχαία Μινωική Ελιά του Αζοριά Καβουσίου (δένδρο 3.250 ετών και πλέον, φυτεμένο πιθανώς κατά την μετανακτορική μινωική περίοδο, περιβαλλόμενη από 4 μινωικούς οικισμούς και με μινωικό κτίσμα στον ίδιο το χώρο της).

Επίσης, αποτελεί αίτημα – πρόσκληση προς την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, να συμπεριληφθεί σε όλες τις Ολυμπιακές -και όχι μόνο- εκδηλώσεις το στεφάνωμα των πρωταθλητών με κλάδους από την Ελιά αυτή, ή και απονομή κλάδων ελιάς σ όλους τους αθλητές από την ίδια ή και τις άλλες αρχαίες ελιές του «Μινωικού Άλσους Ειρήνης» του Αζοριά Καβουσίου.

Τέλος, σύμφωνα με τους οργανωτές της εκδήλωσης η φετινή γενέθλιος ημέρα του ΟΗΕ είναι αφιερωμένη στο φως και στα παράγωγά του και στην επίδρασή της σχετικής τεχνολογίας στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Η ημέρα είναι επίσης αφιερωμένη στο έδαφος του πλανήτη και στην άμεση εξάρτηση της διατροφικής ασφάλειας και των οικοσυστημάτων από αυτό. Με τα δεδομένα αυτά στους στόχους της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί και η εξέλιξη της χρήσης του φωτός, από την επικοινωνία μέσω των αρχαίων φρυκτωριών μέχρι το σημερινό απόγειο της σχετικής με το φως τεχνολογίας.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.