ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Διήμερο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

      Η 14η Ιουνίου έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας αυτής, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Άγιος Εφραίμ» διοργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης Ρόδου.

 Στον πεζόδρομο του «Ακταίον» στις 13 και 14 Ιουνίου 2016, οι εκδηλώσεις θα γίνονται από τις 5μ.μ. έως τις 10μ.μ. και θα έχουν σαν βασικό σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την εθελοντική αιμοδοσία. Για τον λόγο αυτό θα στηθεί ειδικό περίπτερο με πλούσιο ενημερωτικό υλικό.

 Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για τη δεύτερη ημέρα, οπότε και θα γίνει «Ποδηλατάδα», μέσα από την οποία οι συμμετέχοντες θα στείλουν το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

 Όσοι πάρουν μέρος θα ξεκινήσουν από το «Ακταίον» με κατεύθυνση το Λιμάνι Ρόδου έως την είσοδο της Μεσαιωνικής Τάφρου. Εκεί θα γίνει αναστροφή με τους ποδηλάτες (πάντα όλοι μαζί) να επιστρέφουν από τον ίδιο δρόμο πάλι στο Ακταίον και θα συνεχίσουν μέσο Πλατείας Δημαρχείου, Καζίνο και Ενιδρύου έως το Άγαλμα το Διαγόρα στην Ψαροπούλα. Νέα αναστροφή, κι επιστροφή στο «Ακταίον» για τερματισμό, μέσο της οδού Παπανικολάου.

 Η «Ποδηλατάδα» δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και για τον λόγο αυτό προσκαλούνται όλοι οι Ροδίτες να πάρουν μέρος, είτε ανήκουν, είτε δεν ανήκουν σε κάποιο ποδηλατικό σωματείο. Με τη βοήθεια της Τροχαίας Ρόδου, οι συμμετέχοντες θα κινηθούν όλοι μαζί προκειμένου να αποφευχθούν κυκλοφοριακά προβλήματα. Φέτος, το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Το αίμα μας ενώνει όλους/Blood connect us all», μήνυμα που προβάλλει την αλυσίδα αλληλεγγύης εθελοντής αιμοδότης – αίμα – ασθενής.

 Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 700.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 52% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.       Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες.

 Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης με μοναδικό αντάλλαγμα την ικανοποίηση της προσφοράς. Είναι καιρός και στη χώρα μας να αλλάξουμε την εικόνα, με συνεχή και συστηματική ενημέρωση που θα νικήσει την άγνοια, την αδιαφορία και το φόβο γύρω από την αιμοδοσία και θα μας εξασφαλίσει επάρκεια αίματος από ΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΗΜΈΡΟΥ

13 Ιουνίου 2016

-17.00-22.00: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Μουσική: DJ Δημήτρης Βασιλείου

14 Ιουνίου 2016

-17.00-22.00: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

-17.00-20.00 RADIO GALAXY (DJ Κώστας Τσιλικιώτης)

-19:00 «ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ»

-20.00 Barocco (Mουσικό συγκρότημα).

Τις εκδηλώσεις στηρίζουν πλήρως, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου, η ΒΙΚΟΣ Α.Ε., τα ΕΛΤΑ, το RADIO GALAXY, το FREE SOUND BY GIOVANNI και το OIKOSYSTEM.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.