ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Διεκόπη για τις 7 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής

Υιοθετήθηκε η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, ώστε να ενημερωθεί ο συνήγορος που ορίστηκε από το δικαστήριο – «Ασφυκτική» από το πλήθος κόσμου η κατάσταση στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού – Αναγνώστηκε το κατηγορητήριο και οι μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν.

Διεκόπη τελικά για τις 7 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε λίγο πριν τις 9:30 το πρωί, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η πρόεδρος της έδρας υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως για ολιγοήμερη διακοπή, ώστε να υπάρξει χρόνος να ενημερωθεί οι συνήγορος που ορίστηκε από το δικαστήριο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη κατά τη μεταπολίτευση με πολιτικές διαστάσεις αλλά και την πρώτη δίκη μεταπολεμικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με ναζιστικά χαρακτηριστικά. Συνολικά, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή είναι 70 αλλά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 68 πρόσωπα. Και αυτό διότι, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και μια ανήλικη η οποία θα δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων, ενώ πριν λίγες ημέρες απεβίωσε ο Ιωάννης Μπολέτης.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί στον χώρο διεξαγωγής της δίκης έφτασε χωρίς να κάνει δηλώσεις η οικογένεια αλλά και φίλοι του Παύλου Φύσσα. Ο πατέρας του δολοφονημένου μουσικού είναι ο πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει στην πολύκροτη δίκη.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, που έχει ομολογήσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εισήλθε στην αίθουσα φορώντας χειροπέδες λίγο μετά τις 9 το πρωί. 

Οι γονείς του δολοφονημένου από το χρυσαυγίτη μουσικού ήρθαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά κατά πρόσωπο με τον άντρα που αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού τους στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013. 

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και τα «πρωτοκλασσάτα» στελέχη που είναι κατηγορούμενοι, Γιωργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Αντώνης Γρέγος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, δεν παρίστανται στο ακροατήριο κατά την πρώτη ημέρα της δίκης. 

Απόυσες από το δικαστήριο ειναι η Βενετία Πώπωρη και η Θέμις Σκορδέλη.

Αντίθετα, παρόντες στην ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού είναι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος και οι πρώην βουλευτές Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.


 
Μεταξύ των κατηγορουμένων που είναι παρόντες στη δίκη βρίσκεται ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο Ιωάννης Καζαντζόγλου επίσης κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα. 

Στο εδώλειο βρίσκονται σήμερα τελικά 44 κατηγορούμενοι, από τους συνολικά 68.

Η αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού είναι κατάμεστη, με πλήθος εκπροσώπων του Τύπου, ελληνικού και διεθνούς, να παρακολουθούν. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός πως ακόμα και δικηγόροι των δεκάδων εμπλεκομένων στην διαδικασία στέκονται όρθιοι, καθώς όλες οι θέσεις είναι κατειλημμένες.

Στο ακροατήριο βρίσκεται ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ υπό την πρόεδρο Μαρία Αντωνιάδου και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης.

Με το ξεκίνημα της διαδικασίας παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα, καθώς τα μικρόφωνα ήταν κλειστά και ο ήχος δεν έφτανε στην κατάμεστη αίθουσα. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε, όταν οι δημοσιογράφοι «απείλησαν» να αποχωρήσουν, μετά και από ολιγόλεπτη διακοπή.

Οι συνθήκες διεξαγωγής της δίκης πάντως μπορούν να περιγραφούν μόνο ως «τριτοκοσμικές», ενώ με την πάραδο του χρόνου η κατάσταση στη δικαστική αίθουσα συνεχώς επιδεινώνεται. Ο εξαερισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις ελλιπείς, το ακροατήριο ειναι κατάμεστο με τους περισσότερους παρευρισκόμενους να στέκονται όρθιοι.

Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να καλύψουν τη δίκη, καθώς δεν υπάρχει ούτε σύνδεση στο Διαδίκτυο, ούτε καν τηλέφωνο. Οι τουαλέτες είναι ανεπαρκείς, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ιατρική κάλυψη σε περίπτωση που κάποιος εκ των 1000 συνολικά παρευρισκομένων ασθενήσει. 

Στην εξέλιξη της δίκης, οι συνήγοροι θέτουν θέμα αλλαγής αίθουσας ενώ λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε διακοπή της διαδικασίας για τις 7 Μαΐου, μέχρις ότου διοριστούν συνήγοροι υπεράσπισης για όλους τους κατηγορούμενους.

Η δίκη διεκόπη τελικά για τις 7 Μαΐου προκειμένου να ενημερωθεί ο δικηγόρος που διόρισε το δικαστήριο για έναν από τους κατηγορούμενους που δεν είχε συνήγορο. Τότε, σύμφωνα με τη πρόεδρο, θα τεθεί εκ νέου και το θέμα της δικαστικής αίθουσας καθώς οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές. 

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ζήτησαν να μεταφερθεί η δίκη στο Εφετείο καθώς δεν εξυπηρετείται, όπως είπαν, ούτε η δημόσια τάξη ούτε η δημοσιότητα της δίκης. Ο δήμαρχος Κορυδαλλού είπε ότι στις 7 Μαΐου θα είναι και παλι κλειστά τα σχολεία και πάλι θα έχουμε τραυματίες… «Κάνω έκκληση» τόνισε ο δήμαρχος για να ακούσει την εισαγγελεα να λέει ότι συμφωνεί, αλλά «είναι θέμα της πολιτείας και πρέπει να ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων. Όπως είπε η εισαγγελική λειτουργός η αίθουσα τελετών του εφετείου είναι ήδη κατηλημμένη και πρέπει να βρεθεί λύση». Και κατέληξε «η δίκη θα αρχίσει εδώ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε αίθουσα που θα δημιουργηθεί».

Παράλληλα, εκφωνήθηκαν οι μάρτυρες κατηγορίας. Πρώτος είναι ο πατέρας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, ενώ μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας είναι και ο Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων, η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί δημοσιογραφοι και φωτορεπόρτερ που ηταν παρόντες σε επεισόδια με χρυσαυγίτες, κ.α. (δείτε αναλυτικά εδώ).

Με τηλεδιασκεψη εκφωνήθηκαν οι τέσσερις προστατευόμενοι μαρτυρες. Ακούστηκαν οι φωνες τους όμως οι ίδιοι ήταν απόντες. Εκφωνήθηκαν ως μάρτυρας Α, Β κ.λπ. 

Η πρόεδρος της έδρας δεν επέτρεψε στους συνηγόρους και τους εκπροσώπους φορέων (δήμου Κορυδαλλού, ΕΣΗΕΑ κ.α.) να θέσουν θέμα για την αίθουσα διεξαγωγής της δίκης και έτσι αυτό θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Έξω από τον χώρο τον φυλακών βρίσκονταν σε εξέλιξη αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, συγκεντρώσεις οπαδών του κόμματος καθώς και συγκεντρώσεις φορέων της περιοχής που ζητούν να μην διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο εντός των φυλακών. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και αυστηροί ήταν οι έλεγχοι, στους οποίους θα υποβάλλονται όσοι εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα.

Για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει σχηματιστεί μια γιγαντιαία δικογραφία. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται 68 κατηγορούμενοι ενώ στο δικαστήριο θα καταθέσουν 131 μάρτυρες κατηγορίας.

«Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη»

Τώρα, κατά τη διάρκεια της δίκης ο Νίκος Μιχαλολιάκος αλλά και τα υπόλοιπα νυν και πρώην στελέχη του κόμματος που θα δικαστούν θα προσπαθήσουν, κατά τις πληροφορίες, να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Μάλιστα, για τον Ν.Μιχαλολιάκο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να  μην εμφανίζεται στο δικαστήριο, όταν θα έρθει η ώρα να εξεταστούν ανθρωποκτονίες, όπως αυτή του Παύλου Φύσσα. Με την κίνηση αυτή, πιστεύει ότι θα καταδείξει πως ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν καμία σχέση με δολοφονίες και επιθέσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο βούλευμα – «καταπέλτη» του συμβουλίου Εφετών.

Τη γραμμή της άρνησης των κατηγοριών αναμένεται να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της Χ.Α που θα καθίσουν στο εδώλιο. Πρόκειται για τους Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λάγο, όπως και τους προφυλακισμένους Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Γιώργο Γερμενή, κ.ά.

Αντιμέτωπος με τις πράξεις του και τους γονείς του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα θα έρθει για πρώτη φορά και ο προφυλακισμένος Γιώργος Ρουπακιάς, που έχει ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον μουσικό τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Κερατσίνι. Ο εν λόγω κατηγορούμενος έχει προφυλακιστεί δυο φορές για δυο διαφορετικά αδικήματα.

Η πολιτική αγωγή και το Παλέρμο

Η πλευρά των κατηγορουμένων κατά την ακροαματική διαδικασία θα υπερτονίζει σε κάθε ευκαιρία πως δεν υπάρχει ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος για τις πράξεις άλλων προσώπων. Και αυτό «κόντρα» στο βαρύ «κατηγορώ» της Δικαιοσύνης που θέλει τον Νίκο Μιχαλολιάκο να συντονίζει και να καθοδηγεί την εγκληματική δράση των μελών της Χ.Α που σύμφωνα με το βούλευμα, κλιμακώθηκε από το 2008 και κορυφώθηκε το 2102 μόλις η Χ.Α ενδύθηκε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, καταθέτοντας καταστατικό στον Αρειο Πάγο.

Βασικό υπερασπιστικό, όμως επιχείρημα των κατηγορουμένων θα αποτελέσει και η άποψη που εκφράζει στο βούλευμα ο εισηγητής κ. Νίκος Σαλάτας, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η κακουργηματική κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης που αποδίδεται σε κατηγορουμένους δεν στοιχειοθετείται. Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Σαλάτα, εκλείπει ο πορισμός οικονομικού οφέλους, που είναι απαραίτητο στοιχείο της ειδικής υπόστασης του συγκεκριμένου αδικήματος με βάση τη σύμβαση του Παλέρμο. Η συγκεκριμένη σύμβαση καταρτίστηκε το Δεκέμβριο του 2000 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κυρώθηκε από την Ελλάδα δέκα χρόνια αργότερα με το νόμο (3875/2010).

Οι μάρτυρες κατηγορίας

Οι πιο βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι η δολοφονία Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στο στέκι «Αντίπνοια» και στο στέκι «Συνεργείο», η επίθεση εναντίον μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, η επίθεση σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ. Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή, ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, κ.ά αδικήματα. Στον κατάλογο των μαρτύρων περιλαμβάνονται τα ονόματα 131 προσώπων που θα καταθέσουν ως μάρτυρες – κατηγορίας.

Πρώτος αναμένεται να καταθέσει ο πατέρας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης Φύσσας. Στη λίστα με τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνονται, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου , ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης όπως και πολλοί δημοσιογράφοι και φωτορπόρτερ. Με τους με τις κωδικές ονομασίες «Μάρτυρες Α, Β, Γ, Δ και Ε» αναφέρονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν στη ΓΑΔΑ με τη φωνή τους να φτάνει στο δικαστήριο με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ποιοι δικάζονται

Συγκεκριμένα, για αδικήματα που αφορούν στις παραπάνω πράξεις αυτές θα δικαστούν οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βαςίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλιας Πναγιωταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντινος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Ποπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταυρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλια Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρηστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρηστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιος, Αριστοτελης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης. Τέλος στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών παραπέμπεται να δικαστεί και μια ανήλικη κατηγορουμένη, η Ε.Ν.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 69, τελικά, παραπεμφθέντες είναι τρία πρόσωπα, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν την «βαριά» κατηγορία της ένταξης σε εγκληματικής οργάνωσης αλλά ηπιότερα αδικήματα.

Πρόκειται για τη σύζυγο του Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα, που κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή και τον Αν. Χιλιό ο οποίος κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.

protothema.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.