ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Δημόσιο: Οι 7 σαρωτικές αλλαγές για χιλιάδες υπαλλήλους

Στα επόμενα 2,5 χρόνια υποστηρίζεται ότι το Δημόσιο θα έχει απεμπλακεί από ορισμένους μνημονιακούς περιορισμούς, όπως τον «κόφτη» που, μεταξύ άλλων, απειλεί και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το «πάγωμα» στις μισθολογικές προαγωγές και τις αναλογίες λιτότητας στις προσλήψεις.

 

Πλέον αναμένονται σαρωτικές αλλαγές οι οποίες σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» επηρεάζουν τον δημόσιο τομέα από την κορυφή έως τη βάση. Συνοπτικά, θα επέλθουν αλλαγές στον τρόπο αμοιβής των υπαλλήλων που υπάγονται σε καθεστώς ειδικών μισθολογίων, στα οργανογράμματα των δημόσιων φορέων, στο σύστημα αξιολόγησης δομών και υπαλλήλων, στο σύστημα μετακινήσεων, ακόμα και στο σύνολο των προσώπων που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η βασική κατεύθυνση εμφανίζεται να είναι προς τη μείωση του κόστους του Δημοσίου, με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να αποσαφηνίζουν με δηλώσεις τους ότι οι όποιες περικοπές θα προκύψουν από τον εξορθολογισμό αδικαιολόγητα κοστοβόρων δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων από την πάταξη της γραφειοκρατίας. Το μέλλον θα δείξει εάν θα αποφευχθούν νέες περικοπές μισθών και απολύσεις.

Οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί να εφαρμοστούν στο ίδιο χρονικό βάθος είναι αναμφισβήτητα σαρωτικές και επηρεάζουν τον δημόσιο τομέα από την κορυφή έως τη βάση. Συνοπτικά, θα επέλθουν αλλαγές στον τρόπο αμοιβής των υπαλλήλων που υπάγονται σε καθεστώς ειδικών μισθολογίων, στα οργανογράμματα των δημόσιων φορέων, στο σύστημα αξιολόγησης δομών και υπαλλήλων, στο σύστημα μετακινήσεων, ακόμα και στο σύνολο των προσώπων που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Οι επτά επικείμενες αλλαγές:    

Από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών οι θέσεις ευθύνης    

Αξιολόγηση δομών και προσφερόμενου έργου    

Επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων    

Οι περιορισμοί στις προσλήψεις επεκτείνονται και πέραν του 2018    

Καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο μετά τις ονομαστικές αυξήσεις    

Διασφάλιση διαφάνειας με ψηφιακά οργανογράμματα    

Κινητικότητα με εθελοντικά χαρακτηριστικά

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.