ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Δείτε πως έγινε το πόδι μιας γυναίκας που την δάγκωσε δηλητηριώδης οχιά, πριν από 50 χρόνια (φωτογραφία)

Το περιστατικό συνέβη στην Ταϊλάνδη, στη νοτιοανατολική Ασία, όταν η 66χρονη γυναίκα σήμερα, ήταν 14 ετών. Μια δηλητηριώδης οχιά που αναπαυόταν σε κάτι ξερόφυλλα, την δάγκωσε στο πόδι καθώς διέσχιζε τις παρυφές ενός δάσους για να πάει σχολείο. Η μικρούλα τότε ήταν τυχερή γιατί οι άλλοι συμμαθητές της ενημέρωσαν τις αρχές και η 14χρονη μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διέφυγε τον κίνδυνο.

Όμως σήμερα, 50 χρόνια μετά, έγινε κάτι το σπάνιο για τα παγκόσμια ιατρικά δεδομένα. Η 66χρονη παραπονιόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το πόδι της. Πήγε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί καθώς της έπαιρναν το ιστορικό, άκουσαν ότι στο πόδι που την πονάει, την είχε δαγκώσει στα 14 της μια οχιά.

Αμέσως της έβγαλαν ακτινογραφίες και αντίκρισαν κάτι το εξαιρετικά σπάνιο: Μια μάζα ιστών είχε δημιουργηθεί, ή οποία καλυπτόταν από μια κολλώδη ουσία, σαν φούσκα. Μέσα από αυτό βρισκόταν μια άλλη ασβεστοποιημένη μάζα η οποία με τη σειρά της έκλεινε μέσα της μυϊκό ιστό.

Εάν δεν έμπαινε άμεσα στο χειρουργείο κινδύνευε να χάσει το πόδι της αφού ο μυϊκός ιστός συνεχώς διογκωνόταν με αποτέλεσμα το πόδι να μην αιματώνεται όπως πρέπει και να βρίσκεται στα πρόθυρα της γάγγραινας.

diaforetiko.gr : xraybite3 300x225 Δείτε πως έγινε το πόδι μιας γυναίκας που την δάγκωσε δηλητηριώδης οχιά, πριν από 50 χρόνια (φωτογραφία)

Λίγες ημέρες πριν το χειρουργείο η φούσκα έσκασε και μαζί με αυτή έσκασε και το ασβεστοποιημένο σαν κέλυφος αυγού, περίβλημα. Η 66χρονη μπήκε αμέσως στο χειρουργείο όπου της αφαιρέθηκε ολόκληρη αυτή η μάζα.

Στη συνέχεια την εξέτασαν και την ανέλυσαν οι επιστήμονες από το πριγκηπικό πανεπιστήμιο Songkla της Ταϊλάνδης, οι οποίοι κατέληξαν πως πρόκειται για το «σύνδρομο του διαμερίσματος» (compartment syndrome). Δημοσίευσαν μάλιστα τα συμπεράσματα τους στο περιοδικό Journal of Medical Case Reports.

Ο επικουρος καθηγητής Ακτινολογίας του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Dr. Darren Fitzpatrick, που δεν ενεπλάκη στην υπόθεση αλλά διάβασε τα συμπεράσματα, τόνισε ότι κάτι τέτοιο μπορεί, πολύ σπάνια μεν, αλλά μπορεί, να προέλθει από κάποιο δηλητηριώδες δάγκωμα.

diaforetiko.gr : xraybite2 300x199 Δείτε πως έγινε το πόδι μιας γυναίκας που την δάγκωσε δηλητηριώδης οχιά, πριν από 50 χρόνια (φωτογραφία)

invitromagazine.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.