ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Δανία: Παρελθόν η όμορφη Χέλε μετά τη νίκη της κεντροδεξιάς

«Δεν κερδίσαμε τις εκλογές και ηττηθήκαμε στην γραμμή του τερματισμού», είπε  η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας

Το «ξανθό αντικείμενο του πόθου» αποχαιρετούν από την πολιτική σκηνή οι Δανοί πολίτες αφού, μετά την ήττα της στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, η απερχόμενη πρωθυπουργός Χέλε Τόρινινγκ Σμιτ παραιτήθηκε από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. 

Η κεντροδεξιά συμμαχία του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν έβαλε στο περιθώριο χτες την πανέμορφη Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ που κατάφερε να «ξελογιάσει» ακόμα και τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, βγάζοντας την περίφημη “selfie” κι εκνευρίζοντας την «Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ».   

Τέσσερα χρόνια διήρκεσε η όμορφη παρουσία της στην κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας όμως τα δείγματα πολιτικής της γραφής δεν κατάφεραν να πείσουν τους Δανούς ψηφοφόρους.

Η κεντροδεξιά συμμαχία του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν που περιλαμβάνει τους Φιλελεύθερους του Ράσμουσεν και το λαικίστικο δεξιό Δανέζικο Λαικό Κόμμα, κέρδισε τις χθεσινές εκλογές στη Δανία παίρνοντας τη σκυτάλη της εξουσίας. Συνολικά κατέλαβε 90 έδρες έναντι 85 εδρών που κέρδισε η κεντροαριστερή συμμαχία. Άμεση ήταν η αντίδραση της γοητευτικής Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η οποία αποδέχτηκε την ήττα και παραιτήθηκε από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Η  πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας από το 2011 αποχαιρέτησε τους Δανούς ψηφοφόρους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ηγεσία σημαίνει να αποχωρήσεις τη σωστή στιγμή, και αυτή η στιγμή ήρθε». 

Η ξανθιά Χέλε είχε υποσχεθεί προεκλογικά ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων ύψους 5,7 δισ. ευρώ δίνοντας έμφαση στην οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Ο νέος ισχυρός άνδρας της Δανίας που κατάφερε να εκτοπίσει την όμορφη Δανή πρωθυπουργό είναι ο Φιλελεύθερος Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ηγέτης του κεντροδεξιού μπλοκ. Προεκλογικά ο Ράσμουσεν έπαιξε το “χαρτί” της μετανάστευσης προτείνοντας αυστηρότερα μέτρα, το πάγωμα των δημοσίων δαπανών και τις φοροαπαλλαγές για να κερδίσει την πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές ανέδειξαν ως δεύτερη πολιτική δύναμη το ακροδεξιό, ξενόφοβο , λαικίστικο και ευρω-σκεπτικιστικό “Κόμμα του Λαού της Δανίας” (DF), το οποίο ξεπέρασε ακόμα και το Φιλελεύθερο Κόμμα καταλαμβάνοντας 21,6%. Το κόμμα αυτό στις εκλογές του 2011 είχε λάβει ποσοστό 12,3%. Ο αρχηγός του DF, Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ πανηγύριζε χτες για το απίστευτο αποτέλεσμα, όπως το χαρακτήρισε. 

Μετά την επικράτηση του κεντροδεξιού συνασπισμού, η Δανία πρέπει να ετοιμαστεί για ένα πακέτο μέτρων που θα την κάνουν λιγότερο ελκυστική για τους μετανάστες που ζητούν άσυλο. Ο δεξιός συνασπισμός έχει ανακοινώσει προεκλογικά ότι θα  περικόψει τα επιδόματα για τους νεοαφιχθέντες και την χορήγηση άδειας διαμονής αποκλειστικά για όσους εργάζονται και με προϋπόθεση να μιλούν τη δανέζικη γλώσσα. Επιπλέον, ο 51χρονος Ράσμουσεν είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές θα πίεζε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. στο θέμα της μετανάστευσης. Επίσης είχε ταχθεί υπέρ της προσπάθειας του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, να αλλάξει τις σχέσεις του με την Ε.Ε.

protothema.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.