ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Bring our girls back: Τρία χρόνια μετά, οι μητέρες των μαθητριών στη Νιγηρία εξακολουθούν να κλαίνε

Πολλές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νιγηρία για να μην ξεχαστούν οι περίπου 200 μαθήτριες του Τσιμπόκ που απήχθησαν πριν τρία χρόνια από τη Μπόκο Χαράμ.

Στην Αμπούζα οι μητέρες των κοριτσιών ζήτησαν από τις αρχές να δράσουν για την απελευθέρωση των 195 νεαρών που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών.

 Η συγκέντρωση αυτή, στην οποία συμμετείχαν χίλιοι άνθρωποι μεταξύ των οποίων και διπλωμάτες, μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Η Έστερ Γιακούμπου, μητέρα της Νόρκας που απήχθη στις 14 Απριλίου 2014 από το Τσιμπόκ, είναι αισιόδοξη για το μέλλον της κόρης της. «Πέρυσι δεν βρέθηκε καμία. Όμως σήμερα 24 επέστρεψαν σε εμάς. Είναι μια πρόοδος και χάρη στη βοήθεια του Θεού οι άλλες θα επιβιώσουν και θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε μαζί τους», δήλωσε.

Τον Οκτώβριο του 2016, 21 κορίτσια αφέθηκαν ελεύθερα, κάποια από τα οποία απέκτησαν μωρά όσο καιρό κρατούνταν αιχμάλωτες, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Νιγηρίας και της Μπόκο Χαράμ, με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και της Ελβετίας.

Τρεις ακόμη εντοπίστηκαν κοντά στο δάσος Σαμπίσα, προπύργιο της οργάνωσης.

Για τη Ρεμπέκα Σάμουελ, μητέρα της Σάρας, αυτά τα τρία χρόνια ήταν ένας «εφιάλτης»: «Είναι εντελώς φρέσκο στο μυαλό μου, έχω την εντύπωση ότι έγινε χθες», λέει.

«Κλαίω κάθε μέρα, αλλά ελπίζω η κόρη μου να επιστρέψει κάποτε. Ξέρω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τις φέρει πίσω, όμως πιστεύω ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα», προσθέτει.

Μετά τις επικρίσεις για αδράνεια, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι – μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων του οποίου ήταν η καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ και η επιστροφή των κοριτσιών που έχουν απαχθεί—διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη να πετύχει την απελευθέρωσή τους καθώς και όσων έχουν στρατολογηθεί με τη βία».

«Η κυβέρνηση εργάζεται για την απελευθέρωση των μαθητριών του Τσιμπόκ και όλων των Νιγηριανών που έχουν απαχθεί από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Γκάρμπα Σέχου εκπρόσωπος της προεδρίας σε συνέντευξή του στο BBC. Υπογράμμισε μάλιστα ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις «με τη βοήθεια κάποιων χωρών».

«Bring back our girls» (φέρτε πίσω τα κορίτσια μας), το σύνθημα που φώναζε η διεθνής κοινότητα πριν τρία χρόνια φαίνεται να έχει ξεχαστεί, όπως και η σύγκρουση με τη Μπόκο Χαράμ.

Την παραμονή των Χριστουγέννων ο πρόεδρος Μπουχάρι είχε ανακοινώσει θριαμβευτικά «την τελική εξόντωση των τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ στον τελευταίο τους θύλακα», το Σαμπίσα, ένα δάσος περίπου 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όμως η πρόσβαση στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, μια τεράστια περιοχή που συνορεύει με το Τσαντ, το Καμερόν και τον Νίγηρα, παραμένει εξαιρετική δύσκολη: ακόμη κι αν η Μπόκο Χαράμ δεν ελέγχει πλέον μεγάλες περιοχές, οι επιθέσεις και οι απαγωγές είναι καθημερινές.

«Η Μπόκο Χαράμ εξακολουθεί να απαγάγει γυναίκες, κορίτσια, αλλά και νεαρά αγόρια, τα οποία αναγκάζονται να υποστούν τα χειρότερα: βιάζονται, χτυπούνται και αναγκάζονται να εξαπολύσουν επιθέσεις αυτοκτονίας», καταγγέλλει ο Μακμίντ Καμάρα εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νιγηρία.

«Δυστυχώς (…) η πλειονότητα των απαγωγών αυτών δεν αναφέρονται στον Τύπο. Πολλοί γονείς, πολλές οικογένειες έχουν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να ξαναβρούν τους αγαπημένους τους», εξηγεί ο Καμάρα.

Επίσης αυτή την εβδομάδα η Unicef κατήγγειλε την κράτηση πολλών παιδιών από τον νιγηριανό στρατό, ο οποίος τα ανακρίνει για τη Μπόκο Χαράμ και τους φερόμενους δεσμούς τους με τους τζιχαντιστές.

Η μαζική απαγωγή 276 κοριτσιών, εκ των οποίων 57 κατάφεραν να δραπετεύσουν αμέσως μετά, προκάλεσε πριν τρία χρόνια την αγανάκτηση της διεθνούς κοινής γνώμης, με πολλές διάσημες προσωπικότητες να συμμετέχουν στην εκστρατεία για την επιστροφή των κοριτσιών στις οικογένειές τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατούσε το hashtag #bringbackourgirls.

Οι μαθήτριες του Τσιμπόκ αναδείχθηκαν σε σύμβολο των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εξακολουθεί να κρατά αιχμαλώτους η Μπόκο Χαράμ, η οποία χρησιμοποιεί τις μαζικές απαγωγές ως μέσο στρατολόγησης.

Τα κορίτσια αυτά αποτελούν πλέον και σημαντικό νόμισμα ανταλλαγής στις διαπραγματεύσεις με τη νιγηριανή κυβέρνηση, ακόμη κι αν ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου έχει δηλώσει σε βίντεο ότι πολλά από αυτά έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές επιδρομές του νιγηριανού στρατού.

Στο Τσιμπόκ, ένα χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας, όπου η τζιχαντιστική οργάνωση εξακολουθεί να πραγματοποιεί επιδρομές, οι γονείς των μαθητριών συγκεντρώθηκαν στο σχολείο από το οποίο απήχθησαν.

Στο Λάγος, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα μετά τις τελευταίες προσευχές, ενώ στο Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, επίκεντρο της εξέγερσης, στη συγκέντρωση συμμετείχαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι.

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.