ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Βρέθηκε το χρυσό καριοφίλι του Αλή Πασά (Φωτογραφίες)

Ένα σπουδαίο ιστορικό κειμήλιο, το χρυσό καριοφίλι του Αλή Πασά, το οποίο αποτελεί και έργο τέχνης, διεσώθη στο πέρασμα του χρόνου και εκτίθεται πλέον σε περίοπτη θέση, στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, που δημιούργησε ο συλλέκτης, Φώτης Ραπακούσης.

Το όπλο είναι φιλοτεχνημένο από χρυσό και ασήμι, ενώ το μήκος του είναι ένα μέτρο και 56 εκατοστά. Δίπλα στον μηχανισμό πυροδότησης είναι σκαλισμένα, σε λόγια γραφή «Αλη-Παcια 1804» .

Η χρονολογία, που φέρει το καριοφίλι (1804), παραπέμπει σε δύο ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, που πιθανόν να έχουν σχέση με αυτό το όπλο.

«Το 1804, έχουμε για πρώτη φορά στα Ιωάννινα την άφιξη της αγγλικής διπλωματικής αποστολής, δηλαδή ίδρυση Προξενείου. Υπάρχει λοιπόν ενδεχόμενο να είναι δώρο του Γεωργίου του 1ου της Αγγλίας για να αποκτήσει την εύνοια του Αλή-Πασά.

Το δεύτερο ιστορικό γεγονός, είναι κατάλυση της Σουλιώτικης Συμπολιτείας τον Δεκέμβριο του 1803.

Αρχές του επομένου έτος του 1804, ο σουλτάνος Σελίμ ο 3ος, για να επιβραβεύσει τον Αλή-Πασά τον ανακηρύσσει ανώτατο Βεζίρη και Ρούμελη Βαλεσή στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, από τη Σόφια μέχρι τη Μάνη. Δεν αποκλείεται, να είναι δώρο του Σουλτάνου παράλληλα με το αξίωμα», είπε ο Φώτης Ραπακούσης.

 

 
www.kontranews.gr
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.