ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

[Βίντεο] Ο Θαυματουργός Πανορμίτης της Σύμης – Αφιέρωμα στον Ταξιάρχη Φύλακα-Άγγελο της Δωδεκανήσου

Η Σύμη μικρό, ορεινό και άγονο νησί  στο  στόμιο  του  Κόλπου  της  Σύμης ,  που  περιέχεται μέσα στον ευρύτερο κόλπο της Δωρίδας, στα ΝΔ παράλια της Μ. Ασίας σαν προέκτασή της , αποτελούσε ανέκαθεν ένα ενιαίο χώρο, οικονομικό και πολιτισμικό , με την απέναντί της μικρασιατική παραλιακή ζώνη, τα Πέρα, έχοντας μαζί της εμπορικές ανταλλαγές υλικών αγαθών και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις .

Οι Συμιακοί , θαλασσινοί στην πλειονότητά τους , στο πρόσωπο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είδαν τον ταχύτατο και αποτελεσματικό Προστάτη τους στους κινδύνους της θάλασσας και της στεριάς.

Δεν είναι λοιπόν να απορούμε , γιατί οι Συμιακοί ίδρυσαν στη Σύμη 9 ναούς (2 Μόνες και 7 εξωκλήσσια), όσα και τα τάγματα των αγγέλων και τους αφιέρωσαν στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Το πιο φημισμένο Μοναστήρι είναι ο Πανορμίτης αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και κτισμένο στα Βυζαντινά Χρόνια.

Σύμφωνα με την Συμιακή παράδοση το κτίσιμο του Μοναστηριού, έχει ως εξής :

Μία ευλαβής νοικοκυρά καθώς έσκαβε στην τοποθεσία Πάνορμο, βρήκε κάτω από ένα σχίνο μία πολύ μικρή και παλιά εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Την πήρε κρυφά στο σπίτι της και την έβαλε στο Εικονοστάσι, μπροστά στο οποίο άναβε ακοίμητο καντήλι. Την άλλη ημέρα η εικόνα χάθηκε. Την βρήκε όμως η γυναίκα στο Πανορμο κάτω από το σχίνο και την μετέφερε πάλι στο σπίτι της. Αυτό επαναλήφθηκε και Τρίτη φορά και έκανε την ευλαβή γυναίκα να απορεί και να λυπάται γιατί ο Ταξιάρχης δεν ήθελε να μείνει στο σπίτι της.

Την απορία της την έλυσε ο ίδιος ο Αρχάγγελος όταν παρουσιάστηκε λαμπροντυμένος και αστραφτερός στο όνειρο της και της δήλωσε ότι θέλει να μένει στον Πάνορμο. Τότε εκείνη φανέρωσε στην πόλη το γεγονός, και έτσι δόθηκε αφορμή και χτίσθηκε μία μικρή Εκκλησία προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Αργότερα η Εκκλησία έγινε μεγαλύτερη και τέλος επεκτάθηκε γύρω της Μοναστήρι με διάφορες εγκαταστάσεις όπως κελιά, Γηροκομείο κ.α.

Η γυναίκα που βρήκε την εικόνα ήταν το Μαριό του Πρωτενιού μία ευλαβή Συμιακιά που είχε στην ζωή της και άλλες επισκέψεις από τον Ταξιάρχη.

Στο Μουσείο της Μονής υπάρχουν ποικίλα τάματα, που μόνη της η θάλασσα έφερε ως εκεί μέσα σε μπουκάλια, κουτιά ή ομοιώματα καραβιών ακόμα και από την άλλη άκρη της Γης όπου τα έστειλαν πιστοί που ευεργετήθηκαν από τον Πανορμίτη όπως θα δείτε και στο video.

Από τότε που κτίσθηκε το Μοναστήρι, οι ευλαβείς Χριστιανοί έριχναν στη θάλασσα ότι έταζαν στον ταξιάρχη. Το τάμα πήγαινε μόνο του και άραζε στο λιμάνι, αρκεί αυτός που το έστελνε να είχε θερμή πίστη.

Τα ταπεινά τάματα του λαού είναι κερί, λάδι και σκούπες αλλά υπάρχουν και τα ολόχρυσα αφιερώματα μπροστά στην εικόνα του που μαρτυρούν τις πολλές θαυματουργικές του ευεργεσίες.

 Ο Πανορμίτης είναι προστάτης των Ναυτικών, της Πολεμικής μας Αεροπορίας και φυσικά των Συμιακών.

Πολλά από τα θαύματα του είναι η τεκνοποίηση στείρων μανάδων, το σώσιμο ναυτικών στην ανταριασμένη θάλασσα, η «εξαφάνιση» των μυρμηγκιών και κάθε είδους δερματικής πάθησης και αρκετά άλλα.

Ο Εορτασμός του Πανορμίτη στις 8 Νοεμβρίου 2012 

Για ακόμη μία χρονιά πλήθους κόσμου πραγματοποίησε το τάμα του και βρέθηκε στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη στη Σύμη. Η προσέλευση των πιστών με τα καραβάκια ξεκίνησε από τις προηγούμενες ημέρες και κορυφώθηκε ανήμερα της Εορτής στις 8 Νοεμβρίου 2012.

Η περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Αρχαγγέλου έγινε συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ροδίων και παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών Αρχών.

Το ιστορικό Μοναστήρι φάνταζε πολύ μικρό για να δεχθεί τόσες χιλιάδες πιστών αλλά και οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλλαν ούτως ώστε όλα να πάνε καλά.

Η Ιερά Μονή μετά το τέλος της Λειτουργίας παρέθεσε γεύμα στους πιστούς και στις πιστές.

Λίγα λόγια για τον Πανορμίτη:

Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου με πανελλήνια και πανορθόδοξη ακτινοβολία είναι η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη. Η ονομασία του όρμου Πάνορμος, στην οποία οφείλει το όνομά του το μοναστήρι, έχει αρχαία προέλευση. Για την ετυμολογία είναι πιθανές δύο εκδοχές η μία σχετική με τον όρμο (πάν -όρμος) και η άλλη με την ερημική τοποθεσία (παν -ερμος) όπου κτίσθηκε η Μονή. Στη Σύμη εκτός από τον Πανορμίτη, υπάρχουν άλλα οκτώ μοναστήρια, αφιερωμένα στον Ταξιάρχη Μιχαήλ που αντιστοιχούν στα εννέα αγγελικά τάγματα. Αυτά είναι οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, οι Θρόνοι, οι Δυνάμεις, οι Αρχές, οι Κυριότητες, οι Εξουσίες, τα Χερουβίμ και τα Σεραφείμ.

 Στη μονή του Πανορμίτη υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, το ένα αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το άλλο στον Τίμιο Πρόδρομο. Το πρώτο είναι παλαιότερο και βρίσκεται στο ισόγειο απέναντι από το Ναό, στα δεξιά του καμπαναριού. Το τέμπλο και η εικόνα του Ευαγγελισμού προέρχονται από την Μικρά Ασία. Στο τέμπλο εικονίζεται βαθύχρωμος Χριστός και ο Ταξιάρχης με θαύματα. Βλέπουμε και έναν λαϊκής τέχνης Νυμφίο. Δεξιά της επίσημης τράπεζας ο καθηγούμενος Γαβριήλ δημιούργησε το δεύτερο παρεκκλήσιο.

Στην πλευρά της αυλής προς την θάλασσα βρίσκεται η Κύρια Πύλη του Πανορμίτη και πάνω της το περίφημο καμπαναριό του μοναστηριού, ρυθμού ανάμεικτου μπαρόκ και Αναγέννησης. Η ανέγερσή του είχε αρχίσει το 1905 και λένε ότι το σχέδιο του αντιγράφει το ονομαστό καμπαναριό της Αγίας φωτεινής στη Σμύρνη. Επιχρίσθηκε από τον άξιο μοναχό Ματθαίο και ολοκληρώθηκε το1911. Στον Πανορμίτη υπάρχει αξιόλογη βιβλιοθήκη καθώς και υπέροχο λαογραφικό Μουσείο. Τα θαύματα του Πανορμίτη μας αναρίθμητα.

Ο Εορτασμός του Πανορμίτη στις 8 Νοεμβρίου 2013 

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, το τελευταίο πενθήμερο από τον Πανορμίτη και τη Σύμη πέρασαν περισσότεροι από 12.500 προσκυνητές απ’όλη την Ελλάδα. Μόνο την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου οι πιστοί που έδωσαν το παρών ξεπέρασαν τους 5000.

Από πλευράς  επισήμων παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Δωδεκανήσου Υψηλάντης, Κόνσολας, Ιατρίδη, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Λίτσα Φτακλάκη, ο Δήμαρχος Δραπετσώνας και Καισαριανής κ. Ζαννής, ο Δήμαρχος Σύμης,  ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ και εκπρόσωποι των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών.

Μετά τη λειτουργία υπό τον Μητροπολίτη Σύμης κ.κ. Χρυσόστομο στον Ιερό Ναό του Πανορμίτη, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας και η Μονή προσέφερε, λόγω της Παρασκευής φασολάδα με σαρδέλες και σαλάτα.

Δείτε το Video:
 

 

Ο Εορτασμός του Πανορμίτη στις 8 Νοεμβρίου 2014 

Ἀπό τίς προηγούμενες μέρες τό Μοναστήρι τοῦ Ἀρχαγγέλου, ἀλλά καί ὅλο τό νησί της Σύμης βρίσκεται σέ ρυθμούς ἔντονους καί πανηγυρικούς ἀφοῦ γιορτάζει ὁ προστάτης τῆς Μονῆς καί τῆς Σύμης, ὁ Ἀρχάγγελος Μιχαήλ, ὁ ὁποῖος ἀπό τήν ὀνομασία τοῦ ὅρμου, τοῦ Πανόρμου, πού βρίσκεται χτισμένο τό Μοναστήρι Του, ὀνομάζεται «Πανορμίτης».

Το Σάββατο, παρά τίς δυσμενεῖς καιρικές συνθῆκες καί τήν ἀπαγόρευση ἀπόπλου τῶν πλοίων πού ἐπικρατοῦσαν στήν περιοχή, πραγματοποιήθηκε ἡ κορύφωση τοῦ ἑορτασμοῦ. Χιλιάδες προσκυνητές βρέθηκαν καί πάλι στήν Μονή, οἱ ὁποῖοι ταξίδεψαν μέχρι ἐδῶ ἀπό τίς προηγούμενες ἡμέρες, γιά νά συμμετάσχουν στίς Ἱερές Ἀκολουθίες καί νά πάρουν δύναμη ἀπό τόν ἀγαπημένο τούς Ἀρχάγγελο. Ἐπί ὧρες σχημάτιζαν μία ἀτελείωτη ὑπομονετική σειρά, προκειμένου νά βρεθοῦν μπροστά στή μεγάλη ἀσημοστόλιστη Εἰκόνα Του, πού ξεπερνᾶ σέ ὕψος τά δυό μέτρα, γιά νά καταθέσει ὁ καθένας μέ τήν προσευχή του  τά προβλήματα καί τίς ἀγωνίες του. Σ’ αὐτήν ὁ Ἀρχάγγελος εἰκονίζεται ὁλόσωμος, ἐπιβλητικός καί θριαμβευτής, ἔχοντας ἀποτυπωμένη στήν μορφή Του μία οὐράνια γαλήνη καί ὑπερκόσμια γλυκύτητα. Γιά τούς ἀνθρώπους εἶναι ἕνας ὁλοζώντανος πνευματικός μαγνήτης πού τούς τραβά κοντά Του.

Την Παρασκευή καί ὥρα 18:00, τελέστηκε ὁ Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου ἀπό τόν Πανοσ. Ἡγουμ. Ἀρχιμ. π. Ἰερόθεο, τόν Πανοσ. Ἀρχιμ. π. Παντελεήμονα Δημητρόπουλο, κληρικό τῆς Ι. Μητροπόλεως Γερμανίας, τόν Αἰδεσ. Πρωτοπρ. Στέφανο Μακρῆ, Γεν. Ἀρχιερατικό μας Ἐπίτροπο, τόν Αἰδεσ. Πρεσβ. π. Σωτήριο Μανωλόπουλο, κληρικό τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πατρῶν καί τόν Αἰδεσ. Πρεσβ. π. Δημήτριο Γεωργιάδη, Ἐφημέριο τοῦ Ἱ. Ν. Ἁγ. Ἐλευθερίου Σύμης. Στήν συνέχεια ἐψάλη ἡ Παράκληση τοῦ Ταξιάρχου. Τήν νύκτα, σ’ ἕνα κατάμεστο Καθολικό πραγματοποιήθηκε ἡ κατανυκτική Ἱερά Ἀγρυπνία καί ἡ Θ. Λειτουργία ὑπό τό ἱλαρό φῶς τῶν καντηλιῶν, τήν ὁποία τέλεσε ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμ. π. Παντελεήμων Δημητρόπουλος.

Το Σάββατο κυρία ἡμέρα τῆς Ἑορτῆς τελέστηκε ἡ Ἀρχιερατική Θ. Λειτουργία ἀπό τόν Σεβασμιώτατο, κατά τήν διάρκεια τῆς ὁποίας, σεπτῇ ἐντολῇ τῆς Α. Θ. Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ἔλαβε χώρα ἡ εἰς Ἄρχοντα Μαῒστορα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, χειροθεσία τοῦ ἐντιμ. κ. Θεοδοσίου Κολιάδη, Πολιτικοῦ Μηχανικοῦ καί Τεχνικοῦ Συμβούλου τῆς Μονῆς τοῦ Πανορμίτη. Ὁ κ. Κολιάδης ἀπό τῆς ἱδρύσεως τῆς Ἱ. Μητροπόλεως ἀλλά καί νωρίτερα, παρεῖχε μέ κάθε συνέπεια, ὑπευθυνότητα καί εὐσυνειδησία τίς πολλές καί χρήσιμες τεχνικές γνώσεις καί ὑπηρεσίες του, φέροντας εἰς πέρας αἰσίως πλείστες σοβαρές ὑποθέσεις.

Πάντοτε ἐκπονεῖ τίς τεχνικές μελέτες πού ἀπαιτοῦνται γιά τήν ἀνέγερση, συντήρηση καί ἐξωραϊσμό παντός ἐκκλησιαστικοῦ κτιρίου, μεριμνῶντας παράλληλα γιά τήν ἀδειοδότηση ἀπό τίς ἁρμόδιες Κρατικές Ὑπηρεσίες. Μέ τήν δική του μελέτη κατασκευάστηκε πρό ἐτῶν καί τό κτιριακό συγκρότημα τοῦ πρώην Γηροκομείου, ἀλλά καί ὁ Ναός τῶν Εὐαγγελιστῶν Μάρκου & Ματθαίου.

Πλέον εἶναι ὁ συνδετικός κρίκος μεταξύ Ἱ. Μητροπόλεως καί τῆς ἁρμοδίας 4ης Ἐφορείας Βυζαντινῶν Ἀρχαιοτήτων Ρόδου, ἡ ὁποία ἀποτελεῖ τόν φορέα ὑλοποιήσεως τοῦ μεγαλόπνοου ἔργου: «Συντήρηση καί ἀποκατάσταση τῆς Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ἀρχαγγέλου Μιχαήλ Ρουκουνιώτη στή Σύμη», πού συγχρηματοδοτεῖται ἀπό τό ΕΣΠΑ. Ἐπίσης ἔχει ὁρισθεῖ ὑπεύθυνος ἐκπρόσωπος τῆς Μονῆς τοῦ Πανορμίτη στήν δεύτερη ἐπισκευή τοῦ Κωδωνοστασίου, ἡ ὁποία σύν Θεῷ σέ λίγο καιρό περιμένουμε νά ἀρχίσει.

Ἔχει ἀκόμα ἀναλάβει τόν γενικό συντονισμό γιά τήν ἐκπόνηση τῆς μελέτης καί τῆς ἐντάξεως σέ χρηματοδοτικό προγραμματισμό (ΕΣΠΑ) ἑνός μεγαλόπνοου ἔργου, πού ὁραματιζόμαστε καί εἶναι τό νέο Ἐκκλησιαστικό-Λαογραφικό Ἱστορικό Μουσεῖο στόν Πανορμίτη.

Πέραν ὅλων ὅμως αὐτῶν, ὁ στενός συνεργάτης μας κ. Κολιάδης, διακρίνεται γιά τήν μεγάλη του εὐσέβεια, τήν ἀνυπόκριτη ἀγάπη καί ἀφοσίωσή του στό Σεπτό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο καί τά δίκαιά του. Ἡ Μητέρα Ἐκκλησία καί προσωπικῶς ἡ Αὐτοῦ Θειοτάτη Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαῖος, κατόπιν τῆς σχετικῆς πληροφορήσεώς του ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη μας γιά τήν μεγάλη καί ἀνεκτίμητη προσφορά καί δράση του, ἐπέδειξε ἰδιαίτερο ἐνδιαφέρον, ἐκτίμησε τό ἔργο του καί σήμερα τόν τιμᾶ μέ τήν ἰδιαιτέρα αὐτή Πατριαρχική εὐαρέσκεια καί εὐλογία, ἀναγορεύοντάς τον Ἄρχοντα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου.

Μετά τήν Ἀπόλυση, γύρω στίς 11:00, πραγματοποιήθηκε ἡ Λιτάνευση τῆς Ἱ. Εἰκόνας τοῦ Ταξιάρχη περιστοιχιζομένης ἀπό τιμητικό στρατιωτικό ἄγημα καί Μέλη τῆς Ἑνώσεως Γυναικῶν Σύμης, πού ἔφεραν τίς τοπικές παραδοσιακές ἐνδυμασίες. Όταν η πομπή έφτασε στο Ηρώον των Πεσόντων Ἐθνομαρτύρων της Μονής κατά τό Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση καί στό τέλος ὅλοι οἱ παριστάμενοι ἔψαλλαν τόν Ἐθνικό μας Ὕμνο.

Ἐκτός τῶν χιλιάδων ἀνωνύμων πιστῶν, παρόντες ἦταν οἱ ἐκπρόσωποι τῶν Ἀρχῶν μέ ἐπικεφαλῆς τόν Γεν. Γραμματέα Ἀποκεντρωμένης Διοικήσεως Αἰγαίου κ. Σπ. Σπυρίδωνα, ὁ Βουλευτής τοῦ Νομοῦ κ. Β. Ὑψηλάντης, ὁ Ἀρχιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ἰωάννης Ἀργυρίου, Περιφερειάρχης τῆς 8ης Περιφερειακῆς Διοικήσεως Αἰγαίου, οἱ τοπικές Στρατιωτικές, Ἀστυνομικές καί Λιμενικές Ἀρχές τῆς Σύμης μέ ἐπικεφαλῆς τόν Δήμαρχο Συμαίων κ. Ἐλ. Παπακαλοδούκα.

Μετά τήν Ἀρτοκλασία, ὁ Σεβ. μίλησε ἐπίκαιρα καί παρηγορητικά στόν Λαό τοῦ Θεοῦ γιά τήν Ἀρχαγγελική βοήθεια καί προστασία, καί παράλληλα ἀναφέρθηκε στήν τελετή πού ὁ ἴδιος πρό ἡμερῶν τέλεσε, τῶν Θυρανοιξίων συγκεκριμένα τοῦ ἄρτι οἰκοδομηθέντος Ἱ. Ναοῦ Ἁγ. Νικολάου, ἐπί τῆς Νησίδας Στρογγύλης, πού ὑπάγεται στό ἀγαπημένο μας Καστελλόριζο. Μάλιστα ἐμφάνισε καί τήν ἀναμνηστική φανέλα πού ἡ Μεραρχία τῆς Ρόδου κατασκεύασε γιά τό γεγονός αὐτό καί μέ τήν εὐκαιρία ἐπισήμανε τήν σπουδαιοτάτη συμβολική καί σημειολογική σημασία τοῦ γεγονότος αὐτοῦ, σχετικά μέ τά κρίσιμα ἐθνικά μας θέματα.

Κατόπιν ἡ Μεγάλη φιλόξενη Τράπεζα τοῦ Πανορμίτη, ὅπως κάθε χρόνο, ἄνοιξε τίς πύλες της καί παρεκάθισαν στό ἑορταστικό γεῦμα ὅλοι οἱ προσκυνητές. Ἐθελοντικά προσφερόμενοι ἔμπειροι μάγειροι, ἔδωσαν τόν καλύτερο ἑαυτό τους καί παρασκεύασαν δουλεύοντας ἐντατικά ὅλη τήν προηγούμενη νύχτα, ὑπέρογκες ποσότητες φαγητοῦ, προκειμένου νά ἐπαρκέσουν γιά ὅλο τόν κόσμο. Στήν ἐφετεινή πανήγυρη, ὑπολογίστηκε ὅτι προσφέρθηκαν περίπου δυόμισυ χιλιάδες μερίδες φαγητοῦ.

Δείτε το Βίντεο που ακολουθεί:

Βίντεο: Έτσι αποχαιρετάνε τον Πανορμίτη στην θάλασσα οι Λιμενικοί

Ο Πανορμίτης στο νησί της Σύμης όταν γιορτάζει ο Αρχάγγελος Μιχαήλ συγκεντρώνει αρκετό κόσμο όχι μόνο από την Δωδεκάνησο αλλά απ’όλη την Ελλάδα.

Παρουσία των τοπικών Αρχών πραγματοποιείται η περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Αρχαγγέλου όπως έγινε και φέτος.

Μετά το τέλος της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας το σκάφος του Λιμενικού Σώματος αποχωρώντας και σε ένδειξη σεβασμού προς τον Πανορμίτη, αποχαιρέτησε με μοναδικό τρόπο το Μοναστήρι.

Δείτε το βίντεο:

Βίντεο: Αυτός είναι πιλότος – Δείτε πού προσγείωσε το ελικόπτερο στον Πανορμίτη της Σύμης

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει τους καλύτερους πιλότους στον κόσμο στην Πολεμική Αεροπορία αλλά από ότι φαίνεται και οι Ελικοπτεράδες της  Αεροπορίας Στρατού δεν πάνε πίσω.

Ανήμερα του Ταξιάρχη (08/11/2016) οι αρκετοί πιστοί που βρέθηκαν στον Πανορμίτη της Σύμης είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις ικανότητες ενός πιλότου ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο  στην συγκεκριμένη τοποθεσία.

Ο πιλότος προσγείωσε το ελικόπτερο στην προβλήτα του λιμανιού σε έναν χώρο όπου μόνο σε ταινίες του Χόλλυγουντ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τέτοια προσγείωση.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε και επέστρεψε, προσγειωνόμενο σε ακόμα πιο στενό σημείο της προβλήτας του λιμανιού του Πανορμίτη και στην συνέχεια έφυγε οριστικά.

Ο υπουργός είχε κάνει τάμα στον Ταξιάρχη από πέρυσι, για ένα συγγενικό του πρόσωπο που είχε περιπέτεια με την υγεία του.

Δείτε το video:

Λίγα λόγια για τον Πανορμίτη

Το πιο φημισμένο Μοναστήρι της Σύμης είναι ο Πανορμίτης αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και κτισμένο στα Βυζαντινά Χρόνια.

Στο Μουσείο της Μονής υπάρχουν ποικίλα τάματα, που μόνη της η θάλασσα έφερε ως εκεί μέσα σε μπουκάλια, κουτιά ή ομοιώματα καραβιών ακόμα και από την άλλη άκρη της Γης όπου τα έστειλαν πιστοί που ευεργετήθηκαν από τον Πανορμίτη.

Από τότε που κτίσθηκε το Μοναστήρι, οι ευλαβείς Χριστιανοί έριχναν στη θάλασσα ότι έταζαν στον Ταξιάρχη. Το τάμα πήγαινε μόνο του και άραζε στο λιμάνι, αρκεί αυτός που το έστελνε να είχε θερμή πίστη.

Τα ταπεινά τάματα του λαού είναι κερί, λάδι και σκούπες αλλά υπάρχουν και τα ολόχρυσα αφιερώματα μπροστά στην εικόνα του που μαρτυρούν τις πολλές θαυματουργικές του ευεργεσίες.

 Ο Πανορμίτης είναι προστάτης των Ναυτικών, της Πολεμικής μας Αεροπορίας και φυσικά των Συμιακών.

Πολλά από τα θαύματα του είναι η τεκνοποίηση στείρων μανάδων, το σώσιμο ναυτικών στην ανταριασμένη θάλασσα, η «εξαφάνιση» των μυρμηγκιών και κάθε είδους δερματικής πάθησης και αρκετά άλλα.

Φέτος όπως κάθε χρόνο πλήθος κόσμου πραγματοποίησε το τάμα του και βρέθηκε στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη στη Σύμη. Η προσέλευση των πιστών με τα καραβάκια ξεκίνησε από τις προηγούμενες ημέρες και κορυφώθηκε ανήμερα της Εορτής στις 8 Νοεμβρίου 2016.

Η περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Αρχαγγέλου έγινε συνοδεία και παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών Αρχών.

Το ιστορικό Μοναστήρι φάνταζε πολύ μικρό για να δεχθεί τόσες χιλιάδες πιστών αλλά και οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλλαν ούτως ώστε όλα να πάνε καλά.

Η Ιερά Μονή μετά το τέλος της Λειτουργίας παρέθεσε γεύμα στους πιστούς και στις πιστές.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.