ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Βίντεο: Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ι.Μ. Παναγίας Παντάνασσας Ρόδου

Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός.

Ποιούμε ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο συνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο,  χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.).

Παρουσία πλήθους κόσμου εορτάστηκε λαμπρά η Ορθοδοξία μας, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού, στην Ιερά Μονή Παντανάσσης στην Σορωνή Ρόδου, την Α’ Κυριακή των Νηστειών – Της Ορθοδοξίας την 20η Μαρτίου 2016.

Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Παντανάσσης

Την χρονικά νεώτερη μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, θα την εντοπίσει ο προσκυνητής στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 30 περίπου χλμ. από την πόλη της Ρόδου, μεταξύ των χωριών Θεολόγου και Σορωνής, και περίπου 500  μ. αριστερά του κεντρικού οδικού άξονα Ρόδου-Σορωνής.

Η ανέγερσή της άρχισε το 1995 από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παραμυθίας, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Σεραφείμ Παρχαρίδη, σε αγροτεμάχιο, που παραχωρήθηκε από τον Μιχαήλ Μπονιάτη. Αφιερώθηκε στην Παναγία την Παντάνασσα από την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, της οποίας θησαυρίζει το αντίγραφο.

Τα αρχικά κτίσματα περιελάμβαναν ένα παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Οσία Ειρήνη την Χρυσοβαλάντου, τρία κελλιά για την εγκατάσταση των Μοναζουσών, ένα μικρό αρχονταρίκι, την κουζίνα και μικρούς βοηθητικούς χώρους. Ακολούθως οικοδομήθηκαν το Καθολικό και δύο διώροφα κτίρια, τα οποία στέγασαν το ηγουμενείο, την τράπεζα, τον ξενώνα και τα κελλιά των μοναζουσών.

Το Καθολικό της μονής ακολουθεί τον τύπο της μονόχωρης βασιλικής με προσθήκη μικρού τετράγωνου χώρου στην βόρεια πλευρά, το οποίο χρησιμοποιείται ως παρεκκλήσιο, και ευρύχωρου νάρθηκα, ο οποίος προσαρτήθηκε αργότερα για την εξυπηρέτηση του μεγάλου αριθμού των εκκλησιαζομένων κατά τις Κυριακές και τις μεγάλες Εορτές.

Αγιογραφήθηκε μεταξύ των ετών 1998-1999 με εξαίρετες τοιχογραφίες από τους αγιογράφους Τάσο και Αντίκα Παπαγεωργίου και εγκαινιάσθηκε την 2α Ιουλίου 2004 από τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο. Στη βόρεια πλευρά του δεσπόζει περίτεχνο προσκυνητάριο, που φέρει το αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης.

Το 2013 στον αύλειο χώρο άρχισε η ανέγερση παρεκκλησίου επ᾽ ονόματι της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου με δαπάνη του κ. Σαράντη Σαράντου, το οποίο θα αποτελέσει τμήμα της σχεδιαζομένης νέας πτέρυγας του όλου κτιριακού συγκροτήματος, στην οποία θα ενσωματωθεί και η κύρια πύλη εισόδου στη μονή.

Η επίσημη πράξη ιδρύσεώς της εκδόθηκε το 2011 από τον Μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλο και το ίδιο έτος δημοσιεύθηκε, κατόπιν εγκρίσεως από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Εσωτερικός Κανονισμός λειτουργίας της.

Οι πρώτες μοναχές εγκαταστάθηκαν στην μονή το 1997 με προεστώσα την Μακαρία Μαραβέλια. Σήμερα η μονή αριθμεί τρεις μοναχές με ηγουμένη την μοναχή Μαριάμ.

Η μονή πανηγυρίζει την 2α Ιουλίου την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης.Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, περίπου 30 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και ανάμεσα στα χωριά Θεολόγος και Σορωνή.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.