ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Βίασαν, ξυλοκόπησαν και πέταξαν σε βόθρο 16χρονη πιστεύοντας πως είναι νεκρή

Σάλο έχει προκαλέσει στην Κένυα η υπόθεση της 16χρονης Λιζ – όπως είναι το ψευδώνυμο του θύματος – η οποία δέχτηκε επίθεση από έξι άνδρες που τη βίασαν, την ξυλοκόπησαν άγρια και στη συνέχεια, πιστεύοντας πως είναι νεκρή, την πέταξαν σε βόθρο.

Η κτηνωδία, ωστόσο, δεν τιμωρήθηκε. Όπως είχαν αποκαλύψει τα μέσα ενημέρωσης, οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι από τους αστυνομικούς, αφού προηγουμένως «τιμωρήθηκαν», καθαρίζοντας το χώρο γύρω από το αστυνομικό τμήμα.

Η “Λιζ” γνώριζε τους έξι συνολικά δράστες και όταν αποκάλυψε τα ονόματά τους κάτοικοι της περιοχής τους παρέδωσαν στην αστυνομία. Μετά την κατακραυγή από την κοινή γνώμη, οι τρεις από τους δράστες καταδικάστηκαν σήμερα σε κάθειρξη 15 ετών.

«Είναι σίγουρο ότι η καταδίκη αυτή θα έχει θετικές επιπτώσεις σε όλη την Κένυα και την ευρύτερη περιοχή», είπε η Κίμπερλι Μπράουν, δικηγόρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Ισότητα Τώρα” που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του θύματος.

«Το γεγονός ότι η υπόθεση της Λιζ χρειάστηκε τόσο χρόνο για να φτάσει στα δικαστήρια και να ξεπεράσει μεγάλα εμπόδια, παρά την εθνική και παγκόσμια στήριξη που λάβαμε, καταδεικνύει τις αδικίες που υφίστανται μέχρι και σήμερα τα θύματα» τέτοιων επιθέσεων, συμπλήρωσε.

Η δίκη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014, ένα χρόνο μετά τον βιασμό της Λιζ. Στο εδώλιο καθόταν τότε μόνο ένας κατηγορούμενος γιατί οι υπόλοιποι πέντε διέφευγαν. Στο μεταξύ όμως συνελήφθησαν άλλοι δύο και παραπέμφθηκαν και αυτοί σε δίκη. Οι υπόλοιποι τρεις θα δικαστούν ξεχωριστά, όταν συλληφθούν.

Τον Ιούνιο του 2013, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της από την κηδεία του παππού της, η νεαρή κοπέλα δέχτηκε επίθεση από έξι άνδρες που την βίασαν, την ξυλοκόπησαν και, αιμόφυρτη, την πέταξαν σε ένα βόθρο. Χρειάστηκε να περάσουν μήνες, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των δραστών από τις εισαγγελικές αρχές.

«Μολονότι η Κένυα υπερηφανεύεται ότι έχει ένα από τα προοδευτικότερα νομικά και πολιτικά πλαίσια όσον αφορά τη σεξουαλική βία, η περίπτωση της Λιζ και αμέτρητες άλλες παρόμοιες υποθέσεις καταδεικνύουν τις σοβαρές ατέλειες του συστήματος και των τοπικών αρχών όταν αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα», υπογράμμισε η Κίμπερλι Μπράουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

newsbomb.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.