ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Άρχισε η ίδρυση νέας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών συλλόγων στα Δωδεκάνησα

Στην ίδρυση της Ομοσπονδίας, η Ένωσης Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών συλλόγων Δωδεκανήσου άρχισε να αναπτύσσεται με πρωτοβουλία του « Σύλλογος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Άφαντου – Παναγία Καθολική». 

Όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος του συλλόγου Κοινωνικός Λειτουργός Γιώργος Νικολής:

« Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο η Ρόδος αλλά όλα τα δώδεκα νησιά και ο πολιτισμός και το περιβάλλον είναι σημαντικά θέματα που μας αφορούν όλους και δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στην μοίρα τους η να ασχολούμαστε με αυτά μόνο στα μεγάλα νησιά.

Σε σύγκριση με την Ρόδο που έχει αρκετούς συλλόγους αυτού του είδους, ειδικά πολιτιστικούς, το ίδιο δεν συμβαίνει και με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, ειδικά των μικρών νησιών οπού υπάρχουν μερικοί σύλλογοι η και καθόλου.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομοσπονδία η ένωση η όπως αλλιώς θα αποφασίσουν τα μέλη μας και που θα στηρίζει αυτούς τους συλλόγους σε Δωδεκανησιακό επίπεδο. Θα βοηθήσουμε τους υπάρχοντες συλλόγους  και θα συμβάλουμε ώστε να ιδρυθούν νέοι σύλλογοι.

Έχουμε και την τεχνογνωσία ίδρυσης συλλόγων όπως και την εμπειρία ώστε οι γνώσεις μας αυτές να μεταφερθούν για είναι προς όφελος των συλλόγων μελών και φυσικά των τοπικών κοινωνιών. Οι σύλλογοι με την σειρά τους θα συμβάλουν ώστε να υπάρχει δημιουργική απασχόληση σε πολιτιστικά και περιβαλλοντικά θέματα, ειδικά για τους νέους, όπου και θα μεταφέρουμε την υπάρχουσα γνώση αλλά και την νέα που αναπτύσσεται.

Ειδικά τα μικρά νησιά που έχουν λίγους κατοίκους μια τέτοια προσπάθεια θα δώσει νέα πνοή σε αυτά τα θέματα. Σκοπός μας είναι όταν δημιουργηθεί η ομοσπονδία να έχουμε σε διαφορετικό νησί κάθε φορά μια φορά τον χρόνο, εβδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων η φεστιβάλ όπου θα συμμετάσχουν με τους συλλόγους τους όλα τα νησιά μέλη.

Η εβδομάδα αυτή θα γίνεται το καλοκαίρι όπου θα υπάρχει και ο τουρισμός και με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα διαφημίζουμε δωρεάν τις παραδόσεις, έθιμα και πολιτισμό μας στους ξένους επισκέπτες μας, αλλά θα βοηθάμε και την τοπική οικονομία του εκάστοτε νησιού αφού στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν όλοι οι σύλλογοι και θα προσελκύει και επισκέπτες, Έλληνες και ξένους . Φυσικά αν υπάρχει θέληση το φεστιβάλ μπορεί να γίνεται και τον χειμώνα.

Η Ομοσπονδία ή Ένωση με την σειρά της θα έχει ιδιαίτερα μεγάλες δυνατότητες να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια που υπάρχουν για αυτούς τους σκοπούς ώστε να ενδυναμώσουμε και την οικονομία των συλλόγων.

Στην πορεία θα φροντίσουμε ώστε να υπάρχει συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο με αντίστοιχες ομοσπονδίες της Ελλάδος και του εξωτερικού ώστε να υπάρχει και το ανάλογο όφελος των νησιών μας αφού θα προβάλλετε δωρεάν το κάθε νησί μαζί φυσικά με τις παραδόσεις και τα τοπία τους. Η ομοσπονδία θα ασχοληθεί ώστε να καταγραφούν σε Δωδεκανησιακό επίπεδο οι παραδόσεις και τα έθιμα του κάθε νησιού όπως επίσης και οι περιβαλλοντικές του ανάγκες.

Ιδιαίτερη δραστηριότητα θα αναπτύξουμε στα θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη παιδεία και περιβαλλοντική γνώση και συνείδηση στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στους νέους και στα παιδιά. 

Για τους σκοπούς αυτούς έχουμε έλθει σε επαφή με άτομα που γνωρίζουμε στα νησιά όπου παρουσιάσαμε τις σκέψεις μας και μόνο θετικοί είναι σε αυτήν μας την πρωτοβουλία. 

Φυσικά στην προσπάθεια μας αυτή πιστεύουμε ότι θα έχουμε και την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημαρκου. Στο σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει συνάντηση όπου και θα δημιουργηθεί η ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με το να οργανώσει και ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους ώστε να υπάρχει συνεργασία σε αυτό το πολύ σημαντικό  θέμα και η δημιουργία της Ομοσπονδίας ή Ένωσης Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών συλλόγων Δωδεκανήσου να γίνει πραγματικότητα προς το γενικό όφελος της Δωδεκανήσου, και των τοπικών κοινωνιών, παραδόσεων και οικονομιών…”.

ΝΙΚΟΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Υ. Γ. Ο Γιώργος Νικολής έχει ιδρύσει συλλόγους και έχει διατελέσει Γ. Γραμματέας και πρόεδρος σε συλλόγους σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διατελέσει μέλος της κεντρικής επιτροπής συλλόγων, αθλητικών και πολιτιστικών στην πόλη Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Σαν μέλος αυτής της επιτροπής είχε καταθέσει και πρόταση συνεργασίας σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού μεταξύ του δήμου Γκέτεμποργκ και του πρώην δήμου Άφαντου, όμως η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε λόγο και της μεγάλης πληθυσμιακής διαφοράς μεταξύ των δυο δήμων. Έχει διατελέσει σύμβουλος περιβάλλοντος και της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης στην περιοχή Bäckebol της Σουηδίας οπού ήταν και από τα πρώτα ολοκληρωμένα συστήματα ανακύκλωσης που ιδρύθηκαν στην Σουηδία την δεκαετία του 1990. Έχει γράψει αρκετά άρθρα πολιτιστικού χαρακτήρα σε τοπικές εφημερίδες της Δωδεκανήσου όπως επίσης έχει παρουσιάσει ως καλεσμένος σε τηλεοπτικό κανάλι της Δωδεκανήσου, τις προτάσεις του για την ολοκληρωμένη ανακύκλωση με βάση το επιτυχημένο μοντέλο που χρησιμοποίησαν στην Σουηδία.

12178978_10205099463421502_448612551_n

Η φωτογραφία που σας στέλνω είναι του 1997 από σουηδική εφημερίδα οπού ξεναγώ σουηδούς δημοσιογράφους στο επιτυχημένο μοντέλο της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης οπού ήμουν σύμβουλος. 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.