ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Συγκλονιστικές φωτογραφίες: «Αποθήκες ψυχών» το Αστυνομικό Τμήμα της Κω

Μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 περίπου 3.900 παράνομοι μετανάστες έφτασαν σε Κω, Λέρο και Κάλυμνο – Κούτες στρωμένες στο πάτωμα, κουβέρτες ανάμεσα σε σκουπίδια, τουαλέτες «βομβαρδισμένες» και δυσοσμία. Συνθήκες τριτοσκοσμικές στην Ελλάδα του 2015

Σε ένα χώρο, όπου θα έπρεπε να φιλοξενούνται έως 35 μετανάστες, σήμερα υπάρχουν 160. Στο ιταλικό κτίριο της δεκαετίας του ’30 που στεγάζει το Αστυνομικό Τμήμα της Κω είναι στοιβαγμένοι 236 άνθρωποι, άλλοι στο προαύλιο και άλλοι στο εσωτερικό του. Κούτες στρωμένες στο πάτωμα, κουβέρτες ανάμεσα σε σκουπίδια, τουαλέτες «βομβαρδισμένες» και δυσοσμία. Συνθήκες τριτοσκοσμικές στην Ελλάδα του 2015!
Ο αξιωματικός υπηρεσίας δεν άντεξε και λιποθύμησε. Την ίδια ημέρα μετανάστες συνεπλάκησαν έξω από το κτίριο για το ποιος θα προλάβει να μπει και να κοιμηθεί μέσα, αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Το περιστατικό αυτό ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τους αστυνομικούς, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να αρνηθούν από εδώ και πέρα να παραλάβουν άλλους παράνομους μετανάστες, πέρα από τους 35 που χωράνε στο κρατητήριο του Α.Τ.

«Εμείς δεν έχουμε τίποτε με τους μετανάστες. Τουναντίον. Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πριν από λίγες ημέρες, κατά την έξοδο 119 μεταναστών στους οποίους χορηγήθηκε υπηρεσιακό σημείωμα και αφέθηκαν ελεύθεροι, οι μετανάστες οι οποίοι βρίσκονταν εξωτερικά της υπηρεσίας εισέβαλαν βιαίως στον εσωτερικό της αυλής του Α.Τ. με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί άτυπη κατάληψη της υπηρεσίας από αυτούς.

Σημειωτέον ότι πολλοί εκ των μεταναστών προέρχονται από αφρικανικές χώρες και κατά την είσοδο τους δεν γίνεται κανένας ιατρικός έλεγχος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία του προσωπικού και των οικογενειών μας», λέει στην εφημερίδα ο Αντώνης Κυδωνάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου. 

Σχεδόν 4.000 παράνομοι μετανάστες από την αρχή του 2015

Οι μετανάστες παραδίδονται από τους λιμενικούς στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου είτε να τους χορηγηθεί βεβαίωση για παραμονή έξι μηνών στη χώρα -αν είναι Σύριοι- είτε να τους χορηγηθεί βεβαίωση που τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μέσα σε έναν μήνα.

Η διαδικασία καταγραφής και έκδοσης των βεβαιώσεων διαρκεί τουλάχιστον ένα 24ωρο, κατά το οποίο κάπου πρέπει να κρατηθούν. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους μήνες έχει μπλοκάρει τις υπηρεσίες του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ.

Μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 περίπου 3.900 παράνομοι μετανάστες έφτασαν σε Κω, Λέρο και Κάλυμνο. «Τα κυκλώματα δουλεμπόρων βομβαρδίζουν τα ελληνικά νησιά. Μόνο στη Κω φέτος έχουν έρθει τουλάχιστον 1.800 μετανάστες. Υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Για όλο το 2014 οι παράνομοι μετανάστες ήταν 7.500. Έχουμε φτάσει φέτος μέσα σε λίγους μήνες σχεδόν στους μισούς. Στο Α.Τ. της Κω δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ούτε καν τα γραφεία μας γιατί υπάρχουν παντού άνθρωποι που κοιμούνται», προσθέτει ο κ. Κυδωνάκης.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν ενημερώσει για την τραγική κατάσταση που βιώνουν τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, ο οποίος θα τους δεχτεί αύριο, Μεγάκη τρίτη, στο γραφείο του στη Λεωφόρο Κατεχάκη.

protothema.gr

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.