ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Αποκεφάλισαν ρομπότ που έκανε οτοστόπ

Στις 17 Ιουλίου, ένα χαμογελαστό και άκακο ρομπότ, με το όνομα HitchBOT, ξεκίνησε για να κάνει πραγματικότητα το “όνειρό” του: να κάνει τον γύρο των ΗΠΑ, με οτοστόπ. Μοναδικό του καύσιμο; Η καλοσύνη των ανθρώπων. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι άνθρωποι απέδειξαν ότι δεν τους έχουν μείνει πολλά αποθέματα…

Ξεκινώντας από τη Βοστόνη, το μικρό ρομπότ, ύψους περίπου 90 εκατοστών και βάρους 11 κιλών, είχε στόχο να διανύσει την απόσταση από τη μία άκρη (Βοστόνη) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στην άλλη (Σαν Φρανσίσκο). Τελικά, το HitchBOT έφτασε μόνο μέχρι τη Φιλαδέλφεια, όπου άγνωστοι το… αποκεφάλισαν και του αφαίρεσαν τα χέρια, πετώντας το στην άκρη του δρόμου.

Το ταξίδι τελείωσε νωρίς: η καλοσύνη των ανθρώπων "νικήθηκε" από την κακία τους
Το ταξίδι τελείωσε νωρίς: η καλοσύνη των ανθρώπων “νικήθηκε” από την κακία τους

Το HitchBOT ήταν δημιούργημα Καναδικής ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η οποία, μέσω του ρομπότ θέλησε να εξερευνήσει το κατά πόσον οι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης.

Για να μετακινηθεί, το HitchBOT βασιζόταν στην καλοσύνη των ξένων που το συναντούσαν, καθώς το ίδιο δεν μπορούσε να περπατήσει. Αντί αυτού, έκανε οτοστόπ και επικοινωνούσε με τους περαστικούς μέσω ενός προγράμματος ομιλίας, ζητώντας τους να το πάρουν μαζί τους, μέχρι λίγο παρακάτω.

Το video για το ταξίδι του HitchBOT στις ΗΠΑ

Ready for the USA from hitchBOT on Vimeo.

Το 2014, με αυτόν τον τρόπο, το ρομπότ είχε καταφέρει να διασχίσει τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Δυστυχώς, δεν είχε την ίδια τύχη στις ΗΠΑ. Μόλις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του ταξιδιού του στην Αμερική, πήρε ένα “σκληρό” μάθημα για το τι εστί ανθρώπινη κακία.

Το άσχημο τέλος στο ταξίδι του HitchBOT

Στις 2 Αυγούστου, ο δημοσιογράφος του CBS, Lauren O’Neil, ανέβασε την παρακάτω φωτογραφία, στον λογαριασμό του στο Twitter, στην οποία διακρίνεται το HitchBOT, όπως το άφησαν πίσω τους οι βάνδαλοι που το συνάντησαν στη Φιλαδέλφεια:

robot

Η φωτογραφία εστάλη στους δημιουργούς του HitchBOT, το Σάββατο, 1η Αυγούστου.Οι ερευνητές που ανέπτυξαν το ρομπότ, έγραψαν για το περιστατικό:

“Το ταξίδι του HitchBOT έφτασε στο τέλος του, χθες βράδυ, στη Φιλαδέλφεια. […] Δυστυχώς, το HitchBOT υπέστη βανδαλισμό. Κάποιες φορές, κακά πράγματα συμβαίνουν σε καλά ρομπότ. […] Προς το παρόν, θα επικεντρωθούμε στην ερώτηση ‘τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό;’ και θα εξερευνήσουμε [την πιθανότητα για] μελλοντικές περιπέτειες με ρομπότ και ανθρώπους”.

Σύμφωνα με τη σελίδα που είχε δημιουργηθεί για τις περιπέτειες του μικρού ρομπότ, περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό θα είναι διαθέσιμες στις 5 Αυγούστου. Προς το παρόν, οι Καναδοί δημιουργοί του δεν γνωρίζουν ποιοι είναι πίσω από την καταστροφή του.

Το HitchBOT είχε και μία λίστα με πράγματα που ήθελε να κάνει, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, δεν συμπλήρωσε τα κουτάκια της. Ο “χαμός” του, πάντως, μας υπενθύμισε ότι δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να δείξουμε οι άνθρωποι, την κακή μας πλευρά…

Αν και το μικρό ρομπότ ξέρει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο κακοί: “Το ταξίδι μου τελείωσε, αλλά η αγάπη μου για τους ανθρώπους δεν θα ξεθωριάσει ποτέ”, είναι το μήνυμά του.

www.pathfinder.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.