ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Από 1 Φεβρουαρίου 2017 υποχρεωτική η αναγραφή αποδοχής καρτών ως μέσο πληρωμής

Η Ένωση Λογιστών-Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ( Ε.Λ.Φ.Ε.Ε) Ρόδου ενημερώνει  τα μέλη της, τις επιχειρήσεις και τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες για την ισχύ από 1ης Φεβρουαρίου 2017 του μέτρου της υποχρεωτικής αποδοχής καρτών ως μέσο πληρωμής και της σχετικής αναγραφής που πρέπει να επιδεικνύουν.

Παρόλο που η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τις τελικές κατηγορίες επιχειρήσεων και επαγγελματιών που υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτουν τερματικό μηχάνημα αποδοχής καρτών POS, σύμφωνα με το άρθρο 66 του αυτού ως άνω νόμου 4446/2016, δεν έχει βγει ακόμα, εντούτοις προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι, από την 1η Φεβρουαρίου του 2017, οι επιχειρήσεις που αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος τους και στο ταμείο. Παραβίαση της υποχρέωσης αυτής αντιστοιχεί σε διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση ελέγχου.

Από την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2017, υπάρχει υποχρέωση από τις επιχειρήσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή καρτών ως μέσου πληρωμής.
Για την αποφυγή δυσάρεστων προστίμων, η ΕΛΦΕΕ Ρόδου προτείνει σε όλες τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να αναρτήσουν τη σχετική σήμανση ενημέρωσης των πελατών τους, είτε δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, είτε όχι.

Προς αυτό το σκοπό, δημιούργησε δείγματα αυτής της πινακίδας, η οποία ενσωματώνει και την υποχρεωτική αγορανομική διάταξη 4/28/11-2012 για την υποχρέωση μη πληρωμής του αντιτίμου συναλλαγής σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης,  την οποία οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να κατεβάσουν από το site της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, εντελώς δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.lsr.gr.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.