ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας για τη χορήγηση άδειας σε εποχικά απασχολούμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην από 16/12/2015 επιστολή της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) ΡΟΔΟΥ, για το ζήτημα της ασφάλισης της χορηγηθείσας αδείας σε εποχικά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Το περιεχόμενο της επιστολής στάλθηκε και με τη μορφή ερωτήματος στην Διεύθυνση Όρων Εργασίας του Υπουργείου, τα στελέχη της οποίας ενεργώντας (προς τιμήν τους) άμεσα και συντονισμένα, εξέδωσαν την εγκύκλιο  59372/962/18-12-2015 με την οποία καθιστούν σαφές ότι :

η χορήγηση αδείας είναι υποχρεωτική ακόμη και σε περιπτώσεις απασχολουμένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Ως εκ τούτου, και σε αναμονή σχετικής επακόλουθης οδηγίας και από το ΙΚΑ, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής μας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, οι οποίες χορήγησαν αποδεδειγμένα την κανονική άδεια στο προσωπικό τους, δεν υποχρεούνται να εμφανίσουν και τον κωδικό 07 στην ΑΠΔ της περιόδου που την χορήγησαν, καθόσον αυτή θα περιληφθεί στις αποδοχές του κωδικού 01 ως τακτική αποδοχή.

 

 

Συνάντηση εκπροσώπων των Νησιωτικών Ενώσεων Λογιστών-Φοροτεχνικών στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των Κατοίκων Εξωτερικού με δραστηριότητα στην Ελλάδα

Συνάντηση εκπρόσωπων από τις 15 νησιωτικές ενώσεις Λογιστών – Φοροτεχνικών που συνυπέγραψαν την επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών και αφορούσε τους κατοίκους εξωτερικού με δραστηριότητα στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 11/12/2015, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στην συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, Αβραάμ Πανίδης, ο Γεν. Γραμματέας της ΕΦΕΕΑ, Γεώργιος Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, Ιωάννης Ηρακλείδης, μαζί με το Γενικό Γραμματέα, Νίκο Παπαγρηγορίου και τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων, Νεκτάριο Κασέρη, ο Πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Καλύμνου, Μανώλης Μουσελής, ο Πρόεδρος της ΣΕΛΚΕ Κέρκυρας, Νίκος Μάμαλος, με τη Γεν. Γραμματέα, Χριστίνα Βρανίκα και ο Πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηρακλείου, Παύλος Μπαριτάκης. Εκ μέρους του Υπουργείου παρέστησαν ο διευθυντής του Γραφείου του αν. Υπουργού κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, κ. Παναγιώτης Μελαχροινός και οι συνεργάτες  του Υπουργού κ. Παπαγιανόπουλος Σταύρος  και κ. Καούνης Πέτρος.

Συζητηθήκαν τα θέματα της επιστολής σε όλες τους τις διαστάσεις και το Υπουργείο δεσμεύθηκε να αποσαφηνιστεί το ζήτημα άμεσα και έγκαιρα, μέχρι το τέλος του χρόνου, με εγκύκλιο που θα εκδοθεί και θα επιλύει τα επιμέρους θέματα.

Επίσης, το κλίμα της συζήτησης ήταν εποικοδομητικό και τέθηκαν και ζητήματα  γενικότερου ενδιαφέροντος και προβληματισμού, όπως οι ΜΥΦ, τα Ε.Λ.Π, οι εκπρόθεσμες διακοπές, η ψηφιακή υπογραφή των λογιστών. Ειδικότερα για τα Ε.Λ.Π., ο κ. Μελαχροινός ανέφερε ότι ο αν. Υπουργός εξετάζει την προαιρετική αναστολή εφαρμογής τους για ένα έτος.

Γενικότερα, εκφράστηκε από όλα τα μέρη η ανάγκη για στενότερη συνεργασία με τον κλάδο των Λ/Φ, μέσω των οργάνων τους και ο κ. Μελαχροινός στο θέμα αυτό, ανέφερε ότι στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου είναι και η σύσταση Συμβουλίου Φορολογικής Πολιτικής με τη συμμετοχή του κλάδου των λογιστών, για την καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν ζητημάτων που προκύπτουν.

Σημειώνεται ότι η αρχική επιστολή απεστάλη στις 24/11/2015 και την συνυπέγραψαν οι παρακάτω νησιωτικές ενώσεις :

ΕΛΦΕΕ Ρόδου,
ΕΛΦΕΕ Βορείου συγκροτήματος Δωδ/σου Κω,
ΕΛΦΕΕ Καλύμνου,
ΣΑΛ/ΦΧ Χανίων,
ΕΦΕΕ Ηρακλείου,
ΣΕΛΚΕ Κέρκυρας,
ΣΛ Θήρας,
ΣΛΦ Μεσσαράς,
ΣΛ Νάξου, Αμοργού και μικρών Κυκλάδων,
ΣΛ Πάρου Αντίπαρου,
ΣΛ Λασιθίου,
ΣΛ Ρεθύμνου,
ΕΦΕΕΚΙ Κεφαλληνίας & Ιθάκης,
ΣΕΕΛΦΟΕΜΣΕ Σύρου & Τήνου Ν. Κυκλάδων και
ΣΛ Μυκόνου.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.