ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ανοικτή επιστολή-διαμαρτυρία από την Εκκλησιαστική Επιτροπή και ενορίτες του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Παλαιού Ορφανοτροφείου Πόλεως Ρόδου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΡΟΔΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ
Θέμα: Ανοικτή επιστολή-διαμαρτυρία προς το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Ρόδου.
Αριθ. Πρωτ: 6/14-04-2016
Ρόδος, 17 Μαΐου 2015.
Προς κα Ανδρονίκη Κακακιού – Δοντά
του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής
και Υγειονομικού Ελέγχου.
 Ερυθρού Σταυρού 12
Παλαιό Νοσοκομείο – Τ.Κ. 85100 Ρόδος
Αγαπητή Κυρία, χαίρετε!
Είμαστε η Εκκλησιαστική Επιτροπή και ενορίτες του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Παλαιού Ορφανοτροφείου Πόλεως Ρόδου επί της οδού Αυστραλίας.
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να αναφερθούμε στο πολλά επί χρόνια εγκαταλειμμένο κτήριο που υπάρχει στη γειτονιά μας πλησίον του Ναού μας δίπλα στο Ίδρυμα «Ελπίδα» και στο 6ο δημοτικό σχολείο της οδού Υψηλάντου ανάμεσα σε τόνους ακαθαρσιών, προφυλακτικών, μπαζών και αμέτρητες σύριγγες χρηστών ναρκωτικών.
Και να ήταν μόνο αυτό! Το εγκαταλελειμμένο κτήριο δίπλα στο Ναό μας κατάντησε τα τελευταία χρόνια, και με την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, άντρο ναρκομανών και πρόσφατα καταυλισμό Ρομά. Παράλληλα αναφέρουμε και τους μεγάλους κινδύνους υγείας που διατρέχουμε όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας από την κατάληψη αυτού του κτηρίου, πρόκειται σήμερα για ένα υγειονομικό ναρκοπέδιο.
Να ξέρετε ότι ο Ναός μας απειλείται καθημερινά από τα σκουπίδια και τις ακαθαρσίες που εκσφενδονίζουν στο προαύλιο του και είναι θύμα αλλεπάλληλων διαρρήξεων και πολλαπλών ζημιών, ένας ιστορικός ναός της Ρόδου που δεινοπαθεί να ανορθώσει με το υστέρημα των ενοριτών μας Ροδίων πολιτών, λόγω αδιαφορίας των Τοπικών Αρχών, ακόμα και κρουσμάτων ληστείας σε βάρος οχημάτων και μοτοσυκλετών εκκλησιαζομένων.
Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα,  για την  εγκατάλειψη της περιοχής μας από τις τοπικές αρχές και ιδιαίτερα από τις υγειονομικές αρχές του νησιού και να διεκδικήσουμε, επειδή θεωρούμε ότι σας αφορά άμεσα, την ενεργοποίηση άμεσα από εσάς των αρμόδιων Υπηρεσιών και Φορέων προστασίας της Υγείας  της Ρόδου, για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη λύση, ώστε  να γίνει η γειτονιά μας ασφαλής, αξιοβίωτη και κατά προτεραιότητα υγιεινή.
Σας προκαλούμε να επισκεφτείτε τους χώρους με κλιμάκιο της Υγειονομίας και να δείτε αυτοπροσώπως το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής και οι ενορίτες μας, βιώνοντας την αδιαφορία και την εγκατάλειψη των τοπικών αλλά και των υγειονομικών αρχών.
Γι’ αυτό συγκεκριμένα ζητούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως η εκκένωση του κτηρίου, η απολύμανση και να τοποθετηθούν συρματοπλέγματα που θα εμποδίζουν την πρόσβαση στο εγκαταλειμμένο προβληματικό κτήριο και να σφραγιστεί επιτέλους για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων της πληγωμένης περιοχής μας.
Αγαπητή Κυρία,
Το «ποτήρι» της υπομονής των κατοίκων και των εκκλησιαζομένων του Ναού μας όλα αυτά τα χρόνια, έχει ξεχειλίσει! Ζούμε σε μία πολιτεία που θα έπρεπε να βασιλεύει η ισονομία και η ισότητα στα σοβαρά θέματα της υγείας όπως το σύνταγμα την προβλέπει και μόνο αυτό δεν υπάρχει!
Οι ΡΟΜΑ είναι πολίτες του ελληνικού κράτους όπως είμαστε και εμείς και θα πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι νόμοι και για αυτούς όπως ισχύουν και για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες για θέματα υγείας. Όσοι χειρίζονται το θέμα της υγείας στο νησί μας, πρέπει να το χειρίζονται με τους ίδιους νόμους όπως το χειρίζονται για τους υπόλοιπους πολίτες είτε που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή είτε που κατοικούν σε άλλες περιοχές αυτού εδώ του τόπου! Η Πολιτεία φροντίζει τους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, και καλά κάνει, ας φροντίζει και τους Ρομά με τον ίδιο σθένος όπως πρέπει για μια χώρα που διακηρύττει ότι είναι ευρωπαϊκή!
Νομίζουμε πως αντιλαμβάνεσθε την απαράδεκτη υγειονομική κατάσταση της γειτονιάς μας και τους λόγους για τους οποίους είμαστε αγανακτισμένοι. Θα περιμένουμε τις ενέργειες σας ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα αιτήματά μας. Ευχόμαστε να κάνετε τα δέοντα για να μην έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο μέλλον.
Με εκτίμηση,
Ο Προϊστάμενος και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Πρώην Ορφανοτροφείου Αρρένων Πόλεως Ρόδου.
+ Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος ΠΙΚΙΑΣ.
Κοινοποίηση :
1.      Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου Πόλεως Ρόδου
2.      Ιερά Μητρόπολις Ρόδου
3.      Δήμος Ρόδου
4.      Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
5.      Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Υγειονομική Υπηρεσία
6.      Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
7.      Αστυνομική Διεύθυνση Ρόδου
8.      ΜΜΕ Ρόδου.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.