ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ανησυχία στους ρευματοπαθείς για την προμήθεια των φαρμάκων τους

Το Συντονιστικό Συλλόγων Ασθενών και Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα στην οποία εκφράζουν : “Ανησυχία προκάλεσε στους ρευματοπαθείς η πληροφορία για διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους για σοβαρές παθήσεις (φάρμακα του Ν3816) αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όπως γίνεται μέχρι τώρα ή τα φαρμακεία των Νοσοκομείων όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Υπουργός.

Μετά από σημερινή επαφή μας με το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα τον κ. Βαγγέλη Αυγουλά, σύμβουλο του Υπουργού, διαψεύδεται αυτή η πληροφορία. 

Ενημερωθήκαμε ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να επεκταθεί η προμήθεια αυτών των φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, μόνο σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή άλλη δημόσια δομή Υγείας δεν είναι εφικτή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. 

Η οποιαδήποτε απόφαση  όμως τονίζει το Υπουργείο  θα ληφθεί με την σύμφωνη γνώμη  όλων των εμπλεκομένων φορέων. 

Η δική μας άποψη όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη επιστολή μας στο Υπουργείο, όταν επί υπουργίας του κ. Α. Γεωργιάδη είχε πάλι προκύψει το θέμα, είναι να γίνεται η προμήθεια των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία των Νοσοκομείων για τους παρακάτω λόγους:

  • εξοικονόμηση δαπάνης (το κόστος αυξάνεται κατά 40% στα ιδιωτικά φαρμακεία)
  • στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουμε δυνατότητα εκτέλεσης τριμήνων και εξάμηνων συνταγών εφάπαξ καθώς και κατ’ οίκον αποστολή όπου υπάρχει ανάγκη. 
  • εξασφαλίζεται η επάρκεια. Στις σημερινές συνθήκες ποιο συνοικιακό φαρμακείο θα μπορεί να δεσμεύσει ένα αρκετά σημαντικό ποσόν για διάστημα 3-6 μηνών έως ότου αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ;
  • αποτρέπεται η κερδοσκοπία  και η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων από τις παράλληλες εξαγωγές.

Είμαστε σίγουροι ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί με  γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασθενών, την έγκαιρη και ασφαλή πρόσβαση τους στις θεραπείες τους και την ομαλή  διακίνηση των φαρμάκων αυτών μακριά από συμφέροντα”.     

Πηγή : http://ygeiapress.blogspot.gr/2015/07/blog-post_7.html

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.