ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Αναταραχή στην Κρήτη για το “χαράτσι” στα πηγάδια

«Θύελλα» αντιδράσεων προκαλεί ο σχεδιασμός για την επιβολή «χαρατσιού» στους λογαριασμούς του νερού, για τους αγρότες αλλά και τα νοικοκυριά, με βάση, όπως αποκάλυψε χθες το «Ράδιο Κρήτη», την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θεσπίζει κανόνες για την κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος.
Η επιβάρυνση για τους αγρότες υπολογίζεται στα 6 ευρώ ανά στρέμμα, το χρόνο, ενώ αναμένεται να ισχύσει από το 2020.
Για πρώτη φορά,  θεσμοθετείται το λεγόμενο περιβαλλοντικό τέλος και ,σύμφωνα με τις  πληροφορίες, η χρέωσή του δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό ανά κυβικό μέτρο αρδευτικού νερού που καταναλώνεται.
Ιδιαίτερα επιβαρυμένοι θα είναι οι αγρότες που διαθέτουν μεγάλες εκμεταλλεύσεις και καλλιέργειες που απαιτούν πολύ νερό, καθώς το τέλος άρδευσης εφαρμόζεται ανά στρέμμα καλλιέργειας και ανά κυβικό μέτρο.
Αυτό, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες γης αποτελεί ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, αφού προ μηνών το ίδιο το Υπουργείο διαβεβαίωνε ότι δεν θα επιβληθεί τέλος και καλούσε τους πολίτες να δηλώσουν πηγάδια και γεωτρήσεις.
Ο αγροτικός κόσμος δηλώνει ότι δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις καθώς η αύξηση του κόστους άρδευσης αποτελούσε μια από τις «κόκκινες» γραμμές!
 
Οι εκπρόσωποι των αγροτών επισημαίνουν ότι δεν έχει διευκρινιστεί εάν η επιβολή του «χαρατσιού» αυτού γίνει και σε περίπτωση μη άρδευσης, αφού η ελαιοκαλλιέργεια που αποτελεί την βασική καλλιέργεια στην Κρήτη προσφέρει καρπό χρονιά παρά χρονιά.
Παράλληλα, στον αγροτικό κόσμο κυριαρχεί το ερώτημα εάν θα πρόκειται για ένα ανταποδοτικό τέλος,  ενώ «θολό» είναι το τοπίο και αναφορικά με την άπαξ καταβολή του τέλους αυτού ή αν θα γίνεται αναλογικά.
Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτή η καταμέτρηση του ύδατος για άρδευση ώστε να γίνεται χρέωση ανά κυβικό μέτρο, και μέχρι όλοι να τοποθετήσουν υδρομετρητές -το αργότερο μέχρι το 2024- ο πάροχος θα πρέπει να εκτιμά την ποσότητα του νερού, που καταναλώθηκε, είτε κατά έκταση γης και είδος καλλιέργειας, καθώς και μέθοδος άρδευσης, είτε κατά χρόνο χρήσης του αρδευτικού νερού.
«Περιμέναμε αντίμετρα ανακούφισης. Για τέτοια μέτρα είχε κάνει λόγο και η κυβέρνηση. Αντ’ αυτού, βλέπουμε ότι έχουμε την επιβολή νέων δυσβάσταχτων μέτρων που μόνο στόχο έχουν την εισροή χρημάτων», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των αγροτών.
Παράλληλα, θέτουν κι ένα ακόμη ζήτημα, αυτό της φορολόγησης των πηγαδιών. Όπως επισημαινει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, ουδέποτε υπήρξε πρόγραμμα στήριξης και χρηματοδότησης των πηγαδιών. Ποτέ η Πολιτεία δεν μερίμνησε και τώρα καλεί τους αγρότες να πληρώσουν κιόλας!
 
Ελένη Μπουρμά

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.