ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας Σχεδιασμού Εναλλακτικών Διεξόδων από την Κρίση

Κυρίες, Κύριοι, Με το παρόν σας προωθώ επισυναπτόμενη ανακοίνωση ίδρυσης πρωτοβουλίας ερευνητών, επιστημόνων, πανεπιστημιακών για το σχεδιασμό εναλλακτικών διεξόδων από την κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία υπογράφεται από τους  / τις εξής:

Αλέξανδρος Ζαγγελίδης, Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Aberdeen

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Αν. Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικής, ΑΠΘ, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Ε. Δημήτρης Μπάτσης, Αντιπρόεδρος της ASECU

Ιωάννης Θεοδοσίου, Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Aberdeen

Κώστας Λαπαβίτσας, Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Βουλευτής Ημαθίας, Σύριζα

Θεόδωρος Μαριόλης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος του Ι.Κ.Ε. Δημήτρης Μπάτσης

Σπύρος Μαρκέτος, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, ΑΠΘ

Θανάσης Ν. Μποχώτης, Δρ. Ιστορικός, Μέλος του Ι.Κ.Ε. Δημήτρης Μπάτσης

Θέμης Τζήμας, Νομικός, Υποψήφιος Διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου

Ολυμπία Σελέκου, Ιστορικός, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Γραμματέας του Ι.Κ.Ε. Δημήτρης Μπάτσης

Στέργιος Σκαπέρδας, Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Irvine

Στο δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου 2015 ο ελληνικός λαός προέταξε ένα αποφασιστικό «Όχι» στις πολιτικές της ύφεσης, της φτωχοποίησης και των νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων. Ήδη, όμως, την επομένη ημέρα η ανακοίνωση της πλειοψηφίας των πολιτικών αρχηγών διέστρεψε αυτήν την ετυμηγορία. Τέλος, στις 13 Ιουλίου 2015, η «Συμφωνία με τους Εταίρους» παραχάραξε ακόμα και την ανακοίνωση των πολιτικών αρχηγών, η οποία έθετε, όπως το έθετε, το αίτημα περί «αναπτυξιακού προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας». Οι Αλχημιστές του Ευρώ μεταστοιχείωσαν 3.558.450 «Όχι» σε ένα άνευ όρων «Ναι σε Όλα», σε ελιξίριο θανάτου των συνταξιούχων, των εργαζομένων και της νεολαίας.

Τα γεγονότα απέδειξαν δύο πράγματα: Πρώτον, η περικοπή δημοσίων δαπανών και η μονομερής (εις βάρος των μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων, των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων) εισοδηματική, φορολογική και αναδιαρθρωτική πολιτική, είναι τα κύρια εργαλεία οικονομικής πολιτικής, τα οποία μπορούν και οφείλουν να χρησιμοποιούν οι εθνικές κυβερνήσεις της υπαρκτής Ευρωζώνης ανεξαρτήτως των προθέσεών τους. Δεύτερον, οι άνευ πραγματοκρατικών ερεισμάτων απόπειρες αντιμετώπισης της κρίσης προς όφελος της χώρας απολήγουν, εξαιρετικά γρήγορα, στην κρίση της αντιμετώπισης.

Έχει, επομένως, καταστεί απολύτως αναγκαία η συγκρότηση διεπιστημονικής και διακοινωνικής πλατφόρμας επεξεργασίας Σχεδίου Αναπτυξιακών Εξόδων από την κάμινο των Μνημονίων, το οποίο θα βρίσκεται σε σχέση θετικής ανάδρασης με το «Όχι» του ελληνικού λαού.

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Αν. Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικής, ΑΠΘ

Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Ε. Δημήτρης Μπάτσης

Αντιπρόεδρος της ASECU

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.