ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ανακαλείται η πρέσβης της Ελλάδας στη Βιέννη

Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, η Πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, Χρυσούλα Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών:

Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.

Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη από τη Βιέννη

Κεντρικό θέμα στα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η απόφαση της Ελλάδας να ανακαλέσει την Ελληνίδα πρέσβη από τη Βιέννη, μετά τις μονομερείς ενέργειες της Αυστρίας στο ζήτημα του προσφυγικού. Ειδικότερα, η είδηση αποτελεί πρώτο θέμα στο BBC, που σχολιάζει ότι «η σύνοδος των χωρών των δυτικών Βαλκανίων υπό τη «σκέπη» της Αυστρίας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας».

Η συγκεκριμένη είδηση είναι πρώτο θέμα και στον βρετανικό Guardian, ο οποίος αναφέρει ότι η Αθήνα κατηγορεί τη Βιέννη ότι υπονομεύει τις προσπάθειες να υπάρξει συνολική ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση, συντασσόμενη με τα σκληροπυρηνικά μέλη της Ένωσης που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Ψηλά ιεραρχεί την είδηση και η Ισπανική El Pais καθώς και η Ιταλική La Repubblica.Δεύτερο θέμα στη Γερμανική Sueddeutsche Zeitung, που αναφέρεται στη λεγόμενη «βαλκανική σύνοδο» για το προσφυγικό, στην οποίαν ωστόσο δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα. 

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.