ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Άγιος Παντελεήμονας Αχαρνών: Η μεγαλύτερη Εκκλησία της Ελλάδας (ΦΩΤΟ)

Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι Ιερός Ναός των Αθηνών στην 6η δημοτική ενότητα της πόλης. Βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία επί της οδού Αχαρνών σε τοποθεσία μεταξύ της Πλατείας Βικτωρίας και του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αττικής, στη διαδρομή από την Πόλη των Αθηνών στα Πατήσια. Γύρω από το Ναό έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκλησία στην Αθήνα και την Ελλάδα. Η θεμελίωση της εκκλησίας έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου 1910 από τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ και εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουνίου 1930. Οι αγιογραφίες του ναού είναι έργο του ζωγράφου Γιάννη Καρούζου.

Η ομώνυμη συνοικία

Η περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα αποτέλεσε για μεγάλη περίοδο τόπο εγκατάστασης μεταναστών από χώρες κυρίως της Ασίας και της Αφρικής. Την άνοιξη του 2009 δημιουργήθηκαν εντάσεις μεταξύ των κατοίκων και των μεταναστών, που οδήγησαν σε παρέμβαση της πολιτείας, που συνεχίζονται έκτοτε.

Στην περιοχή επίσης υπήρξαν κρούσματα ρατσιστικής βίας, στα οποία αναφέρθηκε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στόχος τέτοιας επίθεσης υπήρξε και κάτοικος της περιοχής, αφγανικής καταγωγής και μέλος της οργάνωσης «Γιατροί του κόσμου».

  

 

ΠΗΓΗ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.