ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

«Άδειασε» Φίλη ο Παυλόπουλος: Οι θηριωδίες των Τούρκων κορυφώθηκαν με τη Γενοκτονία των Ποντίων

«Η κυριαρχία της Ελλάδας είναι δεδομένη. Και η Ελλάδα κυριάρχως φυλάει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρώπης» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Χίου, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις παραινέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο.

Έβριθε υπαινιγμών και συμβολισμών η αντιφώνηση του Προέδρου κατά την επίσκεψή του στο νησί. Από τις αναφορές του στην «τουρκική βαρβαρότητα», στο παρελθόν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο διάστημα 1917-1922, μέχρι την ξενάγησή του στο -στεγαζόμενο σε ένα ανακαινισμένο μουσουλμανικό τέμενος- Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και στην ιδιαίτερη σημασία που έδωσε σε ένα αντίγραφο του έργου του Ντελακρουά για τη Σφαγή της Χίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, περί όλων των θεμάτων που συζητούνται στην ελληνική πολιτική σκηνή το τελευταίο διάστημα.

Κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Χίου, που έγινε στο «Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου, ο δήμαρχος κ. Βουρνούς ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί την αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη Χίου, «μιας κοινωνίας που φυλάττει τα σύνορα της Ευρώπης και διαχειρίζεται, με κυρίαρχα τα αισθήματα της αλληλεγγύης, τη δυσανάλογη προς αυτόν πληθυσμιακά προσφυγική κρίση».

Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σφαγή της Χίου, λέγοντας ότι  «ήταν απλώς ο προάγγελος της τουρκικής θηριωδίας, η οποία, στη συνέχεια, γιγαντώθηκε κατά του ελληνικού έθνους με την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».

«Τη μνήμη αυτή του μαρτυρίου των προγόνων μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος, «την κρατούμε άσβεστη στην ιστορική μας συνείδηση ως εθνικό χρέος. Και την υπενθυμίζουμε στο διηνεκές προς τη γείτονα Τουρκία όχι για λόγους εκδίκησης που, άλλωστε, είναι αίσθημα άγνωστο στον πολιτισμό των Ελλήνων. Αλλά και για να την ωθήσουμε ν’ αντιληφθεί, ιδίως υπό τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού δράματος που αφορά πρωτίστως τον άνθρωπο και την αξία του, ότι η ειρηνική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός, με βάση τους κανόνες του συνόλου του διεθνούς δικαίου, θ’ αποτελούσε και ένα είδος έμπρακτης συγγνώμης, καθώς και ανάληψης των ευθυνών της έναντι της Ελλάδας και της ιστορίας της».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, ακόμη, στο ό,τι «στη Χίο εμφανίσθηκαν και καθιερώθηκαν, ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ., και δη με συγκεκριμένους κανόνες δικαίου, οι πρώτοι θεσμοί άμεσης δημοκρατίας».

Τόνισε, δε, ότι «προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης της ευρύτερης ιδέας της Δημοκρατίας πρέπει να πιστωθεί στην Χίο η μεγάλη συμβολή της στην επανάσταση των Ιώνων εναντίον της περσικής κυριαρχίας και στην τελική απόκρουση της περσικής εισβολής».

Επίσης, αναφέρθηκε «στη βάρβαρη σφαγή της 30ής Μαρτίου 1822 από τους Τούρκους», που «πότισε το δένδρο της Ελευθερίας, η οποία υπήρξε το επιστέγασμα της Εθνεγερσίας του 1821».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε για την Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης και αφού προηγουμένως επισκέφτηκε στρατιωτικό φυλάκιο στη ζώνη ευθύνης του τοπικού στρατιωτικού σχηματισμού.

www.koolnews.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.