ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

50.000 για το τηλεγράφημα του Göring στον Hitler – Του ζητούσε να παραδώσει την εξουσία

Ένα τηλεγράφημα του δεύτερου στην τάξη του 3ου Ράιχ στον Adolf Hitler, με το οποίο του ζητούσε να παραδώσει την εξουσία, πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ για 50.000 ευρώ.

Το τηλεγράφημα έστειλε ο Hermann Göring, λίγες μέρες πριν την πτώση του Βερολίνου, την κατάληψη της πόλης από τους συμμάχους και το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ζητώντας την πλήρη εξουσία.

gering_1.JPG

Εκείνες τις δραματικές, τελευταίες μέρες για το 3ο Ράιχ, ο Göring βρισκόταν στη Νότια Γερμανία και μόλις είχε μάθει ότι ο Hitler κρυβόταν σε καταφύγιο στο Βερολίνο. Υπό τον φόβο ότι θα έχανε την ευκαιρία να γίνει Φίρερ, έστειλε στον Hitler στις 23 Απριλίου του 1945, σύντομο γραπτό μήνυμα, με το οποίο του ζητούσε να τον αναβαθμίσει.

Μάλιστα έγραφε πως σε περίπτωση που δεν λάμβανε απάντηση έως τις 10 εκείνο το βράδυ, θα συμπέραινε ότι ο ηγέτης των Nazi, Adolf Hitler, δεν θα ήταν σε θέση να του απαντήσει επειδή θα είχε… χάσει την δυνατότητα απάντησης, ίσως επειδή είχε συλληφθεί.

Στην διαθήκη του ο Hitler ζητούσε την καθαίρεση του Göring και την θανατική καταδίκη του, την οποία γλύτωσε λόγω των υπηρεσιών που προσέφερε στην Γερμανία. Τελικά στις 25 Απριλίου φυλακίστηκε.

Ο Hitler και η Eva Braun, αυτοκτόνησαν λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Απριλίου ενώ ο Göring εκτελέστηκε ως εγκληματίας πολέμου, μετά την Δίκη της Νιρεμβέργης.

Το τηλεγράφημα πωλήθηκε σε διπλή τιμή από το αναμενόμενο, ενώ βρέθηκε σε καταφύγιο στο Βερολίνο από έναν Αμερικανό στρατιώτη στις 8 Μαΐου του 1945, πράγμα που αποφάσισε να το κρατήσει ως σουβενίρ.

Το πολύτιμο τηλεγράφημα πέρασε στο γιο του και μετά στον εγγονό του στρατιώτη, ο οποίος είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο και αποφάσισε να το πωλήσει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.