ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

40.000 Σκοπιανοί διαδήλωσαν κατά του Γκρουέφσκι

Περίπου 40.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και όχι μόνο ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρουέφσκι στη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα η αντιπολίτευση, μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στα Σκόπια.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Γκρουέφσκι παραιτήσου», «Ελευθερία» και «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), ο Ζόραν Ζάεβ, μιλώντας στη συγκέντρωση επανέλαβε το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρουέφσκι και τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα.

«Γκρουέφσκι, μην παρατείνεις πλέον άλλο την παραμονή σου στην εξουσία. Βλέπεις και μόνος σου ότι ήρθε το τέλος σου. Παραιτήσου και σήκω φύγε», ανέφερε ο κ. Ζάεβ και εκτίμησε ότι η ημερομηνία της σημερινής συγκέντρωσης (17 Μαϊου) θα γραφθεί στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης απαρίθμησε σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι και ζήτησε ακόμη τις παραιτήσεις του γενικού εισαγγελέα της ΠΓΔΜ Μάρκο Ζβίρλεφσκι, τον οποίο κατηγόρησε ότι λειτουργεί καθ’ υπόδειξη του Νίκολα Γκρουέφσκι και της διοίκησης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της ΠΓΔΜ για την αποσιώπηση των καταγγελιών της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης της χώρας.

Ο Ζόραν Ζάεβ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι ημέρες του Γκρουέφσκι στην εξουσία είναι μετρημένες» και αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα προτίθεται να πράξει η αντιπολίτευση μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας, λέγοντας ότι «θα διαμορφώσει μία ευρύτερη εθνική συναίνεση για το θέμα αυτό και θα καθορίσει τις κόκκινες γραμμές που θα στοχεύουν όμως στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, με την διαφύλαξη, παράλληλα, της εθνικής ταυτότητας και της διακριτής υπόστασης μας».

Τέλος ο κ. Ζάεβ είπε ότι οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης συνεχίζονται μέχρι την παραίτηση του Νίκολα Γκρουέφσκι.

enikos.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.