ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
21150309_35263_saltses_ntip_SLIDER-575x262

3 σάλτσες για το ψητό

3 υπέροχες σάλτσες -μία πάπρικας με έμπνευση από τη Μακεδονία, μια δροσερή με μυρωδικά και ένα τζατζίκι λαχανικών χωρίς σκόρδο- αντικαθιστούν την κλασική επιλογή της μουστάρδας και δίνουν μοναδική γεύση σε κάθε μπουκιά.

Υλικά

  • Για τη σάλτσα πάπρικα
  • 1 βάζο πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 60γρ. φέτα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • Για τη σάλτσα της δροσιάς
  • ½ ματσάκι άνηθο ή μάραθο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε πολύ ψιλές ροδελίτσες
  • λίγη πάπρικα
  • μερικά κλωναράκια δυόσμο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • Για το τζατζίκι με λαχανικά χωρίς σκόρδο
  • 1 κολοκύθι μικρό
  • 1 καρότο μικρό
  • 1 πράσινο μήλο
  • 1 αγγούρι μεγάλο
  • 500γρ. γιαούρτι σακούλας ή στραγγιστό πλήρες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσινο μέρος πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • πάπρικα ή μπούκοβο

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη σάλτσα πάπρικας: Ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί στο μούλτι και χτυπάτε καλά, μέχρι να πάρετε μια λεία αλοιφή.

Βήμα 2

Για τη σάλτσα της δροσιάς: Ψιλοκόβετε τον άνηθο ή το μάραθο τον βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πάπρικα, το δυόσμο και ανακατεύετε. Ρίχνετε και το χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια και ελαιόλαδο, αλατίζετε, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Βήμα 3

Για το τζατζίκι με λαχανικά χωρίς σκόρδο: Τρίβετε στον τρίφτη του κρεμμυδιού το κολοκυθάκι, το καρότο, το πράσινο μήλο και το αγγούρι χωρίς τα σπόρια του. Τα ρίχνετε όλα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα αλατίζετε και τα στύβετε καλά. Τα αφήνετε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν όλα τα υγρά τους.

Βήμα 4

Έπειτα τα ανακατεύετε με το γιαούρτι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το δυόσμο και τον άνηθο. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και πασπαλίζετε με πάπρικα ή μπούκοβο.

Ελένη Ψυχούλη olivemagazine.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.