ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

22 Μαρτίου 2016: Καμπάνια ενημέρωσης για τη συμπεριφορά στο δρόμο – Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο δρόμο

 

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο δρόμο, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2001. Στη συνέχεια υποστηρίχτηκε το 2007 από τους Responsible Young Drivers του Βελγίου. Υιοθετήθηκε από την  Ε.Ε ως καμπάνια ενημέρωσης το 2008. Στόχος  η ευαισθητοποίηση με δεδομένο ότι πολλά από τα τροχαία δυστυχήματα οφείλονται στην επιθετική συμπεριφορά των οδηγών. Η ευγένεια στο δρόμο είναι πολιτισμός και θα πρέπει να γίνει στάση ζωής.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετέχει για όγδοη χρονιά στην καμπάνια ενημέρωσης των οδηγών με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,   προκειμένου να υιοθετήσουμε ως χρήστες του οδικού δικτύου μιας αλλαγής στην οδική συμπεριφορά μας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας, των συνεπιβατών μας και κατ΄ επέκταση όλων των υπολοίπων οδηγών που μοιράζονται τους δρόμους γιατί ο δρόμος ανήκει σε όλους μας.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε για να μπορούμε να αποφύγουμε μια ανάλογη συμπεριφορά και να συμβάλουμε σε ένα πιο ασφαλές οδικό περιβάλλον.

Οι κανόνες της καλής οδηγικής συμπεριφοράς

 • Συγκεντρώνομαι κατά τη διάρκεια της οδήγησης
 • Χρησιμοποιώ έγκαιρα τους δείκτες (φλας) για να δείξω που θέλω να κατευθυνθώ
 • Χρησιμοποιώ την κόρνα και τους προβολείς όταν είναι απόλυτη ανάγκη
 • Παρκάρω σε χώρο όπου επιτρέπεται και όχι σε ζώνες ΑΜΕΑ και πεζών
 • Δίνω προτεραιότητα σε οδηγό που προσπαθεί να με προσπεράσει
 • Δεν προσπαθώ να ανταποδώσω κάτι κακό σε άλλο οδηγό. Ο θυμός μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά δυστυχήματα, συνεχίζω ήρεμος την οδήγηση, αποφεύγω κάθε πρόκληση ή εμπλοκή
 • Τηρώ τον Κ.Ο.Κ ΤΟΝ Κώδικα ζωής και είναι δική μου ευθύνη να το συνειδητοποιήσω και να προσαρμόσω τη συμπεριφορά μου
 • Προσπαθώ να οδηγώ φιλικά προς το περιβάλλον και να διατηρώ το όχημά μου σε άριστη μηχανολογική κατάσταση
 • Η αντικοινωνική συμπεριφορά μου προκαλεί αντίδραση, εκνευρισμό και απόσπαση της προσοχής
 • Οδηγώ με ευγένεια, συμβάλλω στην οδική ασφάλεια για εμένα και τους άλλους οδηγούς
 • Δεν ξεχνώ ότι ο δρόμος δεν είναι μια χώρα αγρίων, όπου εκείνοι που νοιώθουν δυνατοί και οδηγούν χωρίς σύνεση μπορούν και υπαγορεύουν το δικό τους νόμο. Ο δρόμος ανήκει σε όλους μας.
 • Δεν ξεχνώ ότι καθένας από εμάς μπορεί οποτεδήποτε να είναι πεζός, οδηγός, συνεπιβάτης, ποδηλάτης, μοτοσικλετιστής.

Φίλοι Οδηγοί: Ας ξεκινήσουμε από σήμερα να θεωρούμε τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων ως συνανθρώπους μας και όχι ως δυνητικά αντιπάλους. Η Ευγένεια δεν στοιχίζει τίποτα, αντίθετα βελτιώνει την ασφάλεια στους δρόμους και μια χώρα δείχνει τον πολιτισμό της ανάλογα με τον αριθμό  τροχαίων δυστυχημάτων και τραυματισμών.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υποστήριξη της Καμπάνιας ενημέρωσης «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο δρόμο»  και την εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ για την φιλοξενία του εντύπου.  

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.