ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Ενημέρωσε τους ηλικιωμένους συγγενείς σου, για το φαινόμενο εξαπάτησης ατόμων από επιτήδειους, για να αποσπούν χρηματικά ποσά

Ενημέρωσε τους ηλικιωμένους γονείς ,συγγενείς σου και τους γνωστούς σου,για το φαινόμενο εξαπάτησης ατόμων από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά.

 Δώστε τους να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να τους πείσουν για καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Σε περιπτώσεις που οι άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού ή συγγενικού τους προσώπου καθώς και οικονομικές εκκρεμότητες πείτε τους να επικοινωνήσουν άμεσα τηλεφωνικά με το γνωστό ή συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται πάντα από δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και ποτέ να μην δεχθούν να μιλήσουν με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν γνωστοί ή συγγενείς τους.

Να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. 
Ας προσπαθήσουν να συγκροτήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.

 Να ενημερώνουν αμέσως τις αστυνομικές Αρχές όπου κι αν βρίσκονται καλώντας από οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή τον αριθμό 100. 
Ενημερώστε τους ότι οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως διάφορους μεθόδους όπως:
Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.

 Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

 Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. 

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους. 

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις τηλεφωνούν σε συνταξιούχους και επικαλούμενοι δήθεν γρηγορότερη λήψη σύνταξης ή εφάπαξ ή άλλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία ασφαλίσεώς τους, αποσπούν διάφορα χρηματικά ποσά.

Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων.

http://elas-lyste.blogspot.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.